15.07.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Ragbistky se pokusí o velké překvapení. Mistrovství světa může vyjít

Český národní tým na mistrovství Evropy v Krakově. Foto: Martin Flousek



Může to vyjít. To by si ale vše muselo sednout. Ragbyové reprezentantky v olympijských sedmičkách dnes odlétají na kvalifikaci mistrovství světa do Rumunska.

O víkendu se v Bukurešti poperou o účast na zářiovém šampionátu v Jižní Africe. Z dvanácti účastníků postoupí čtyři nejlepší. Pro účast musí ženy postoupit ze základní skupiny – a pak udělat krok nejtěžší: zvítězit ve čtvrtfinále.

Hratelný Wales i Německo
V základní skupině tým narazí na Německo a Wales, což jsou hratelní soupeři. Oba celky Češky porazily na nedávném mistrovství Evropy. Favoritem „naší" skupiny je Irsko, tým, který je výkonnostně přeci jen na mnohem vyšší úrovni.

„V sedmičkách je všechno možné, ale zas moc často se nestává, že vyhrajeme s týmem, který nám umí dát nad 40 bodů," ví dobře kouč národního týmu Vít Chalupa.

Favority na postup jsou Irsko, Polsko, Anglie a Španělsko. „Cesta" by snad mohla vést přes Španělsko. To české ženy v první části dvoudílného mistrovství Evropy Championship 2022, odehrávajícího se v Lisabonu, porazily. „Jenže v Polsku už Španělky skončily třetí," upozorňuje Vít Chalupa na vyvrcholení evropského klání v Krakově. Češky v součtu posbíraly celkové sedmé místo.

Španělsko cílí na postup
„Španělky evidentně cílí na kvalifikaci, dodává Vít Chalupa. „Jsou to ale všechno pouze odhady. Uvidíme, uvidíte." Cílem národního týmu je hrát ještě o něco lépe než na Champioship a podle realizačního týmu se „poučit z chyb, které jsme dělali". „Znamená to porazit Německo a Wales, ostatní budu pouze bonus," uzavírá Vít Chalupa.

Národní tým ragbistek funguje. V týmu je znát dobrá atmosféra, která nevyprchá ani po prohraném zápase. Hráčky se navzájem hecují. Je znát, že týmu narostlo sebevědomí. Třeba Rumunky, ještě před rokem lepší tým, dnes Češky porážejí. V Krakově mohly jistě v boji o umístění pokořit i Belgičanky, zápas jim ale trošku nevyšel. „Soupeřky z nás měly strach, doslova se třásly," vypozorovala Hanka Schlangerová, manažerka rozvoje ženského ragby v tuzemsku.

V kvalifikaci o MS se po základních skupinách hrají již jen čtvrtfinále. Ty určí postupující čtveřici. Play-off zápasy jsou naplánovány ne nedělní odpoledne. V Rumunsku o postup na MS budou usilovat i mužský národní tým.

Hra je otevřena. Zápasy českého týmu o postup na mistrovství světa můžete sledovat i online na Rugby Europe TV.

Program zápasů českého týmu

Sobota 16. 7.
10:28 hod Česko – Německo
17:28 hod Česko – Wales

Neděle 17. 7.
10:50 hod Irsko - Česko

Skupiny

A
Irsko, Česko, Německo, Wales

B
Anglie, Belgie, Itálie, Rumunsko

C
Španělsko, Polsko, Portugalsko, Švédsko


Do čtvrtfinále postupuje 8 družstev. Vítězné týmy se okamžitě kvalifikují na MS.


VÍCE O KVALIFIKACI ZDE


PB