12.07.2022 – REPREZENTACE 7S

​Vzpomínky na Jágra. Češi jdou do kvalifikace MS po 18 letech

Český tým na kvalifikaci MS v sedmičkách 2004 ve Španělsku. Nahoře zleva doprava: Jan Rudolf, Roman Rygl, Patrik Leroch, Martin Jágr, Pavel Čamrda, Zdeněk Žák, Jaroslav Žemlička, Martin Snídal. Dole zleva doprava: Pavel Syrový, trenér Karel Ševčík, Lukáš Rapant, Antonín Brabec.



Je to už dlouhých 18 let. Taková časová mezera dělí české ragbisty od účasti na kvalifikaci mistrovství světa v sedmičkách. Tým trenéra Jana Rohlíka se popere o účast na zářiovém šampionátu již tento víkend v Bukurešti.

Vodil si hráče
Poslední kvalifikace, kterou Češi v sedmičkách hráli, byl v roce 2004 na španělské Mallorce. Postoupit na mistrovství světa se jim tehdy v tvrdé konkurenci nepodařilo.

„Vzpomínám na Martina Jágra, jak tehdy řádil," vybavuje si po letech Antonín Brabec, tehdejší sedmičkový reprezentant, lehkonohého českého útočníka, který už tehdy hrával špičkové francouzské profesionální soutěže v patnáctkovém ragby. „Doslova si vodil protihráče po hřišti."

Bez přípravy
Český tým tehdy sehrál utkání proti tradičním ragbyovým zemím. Třeba Francii podlehl 14:26, Irsku 12:47. V kvalifikaci zvítězili Portugalci před Italy, následovali Irové, Skoti a Francouzi. Česko bralo 13. příčku. „Neměli jsme tehdy žádnou specializovanou přípravu, prostě jsme se sebrali a jeli tam," popisuje Antonín Brabec, dodnes aktivní prvoligový hráč.

Za Česko pod vedením trenéra Karla Ševčíka tehdy nastupovali například neúnavný Pavel Syrový, dnešní sportovní ředitel Pragy Praha, špičkový sběratel pětek Roman Rygl, nynější prezident Tatry Smíchov či elegantní říčanské útoková spojka Pavel Čamrda. Všichni dlouholetí reprezentanti Česka v patnáctkovém ragby a klubové legendy.

Češi jdou na Španělsko, Belgii a Litvu
Zajímavostí je, že rodina Ryglova se po 18 letech vrací „na místo činu". V Bukurešti nastoupí Romanův syn Dan. Kvalifikace zahajuje v sobotu 16. července, finále je naplánováno na neděli 17. července. Český tým má ve skupině Španělsko, Belgii a Litvu. Z dvanácti účastníků evropského klání postoupí na šampionát do Jižní Afriky nejlepší čtveřice. Například Anglie se kvalifikace neúčastní, neboť má již účast zajištěnu.

Zápasy českého týmu v základní skupině:

Sobota 16. 7.
12:36 hod Španělsko – Česko
19:14 hod Belgie – Česko

Neděle 17. 7.
12:14 hod Litva – Česko


Přímé přenosy zápasů, výsledky a tabulky zde


PB