09.07.2022 – REPREZENTACE U18

Velký úspěch: mladí ragbisté jsou pátí v Evropě!

Český tým do 18 let oslavuje historický úspěch českého ragby: páté místo na ME v olympijských sedmičkách v polském městě Žabki. Mužstvo vedou trenéři Karel Šampalík starší a Tomáš Kohout.


Ragbyové velmoci Irsko a Francie ve finále, jižní země takzvaného druhého sledu Portugalsko a Španělsko třetí a čtvrté - a pak už... Česko!

Takové je pořadí mistrovství Evropy Championship v sedmičkovém ragby do 18 let, které dnes skončilo v polském městě Žabki. Český tým obsadil vynikající páté místo!

"Je to historický úspěch a odraz dlouhodobé spolupráce lidí v českém ragby," říká trenér týmu Tomáš Kohout. "Je to výsledek úsilí spousty lidí, trenéru v klubech, rodičů, vedení klubů a vedení unie. V Česku dobře vedeme ragbisty od mala. Kluci, kteří dnes uspěli, často začínali s ragby ve čtyřech letech."

Účast ve čtvrtfinále si tým vydobyl včerejšími zápasy ve skupině. Dnes tým ve čtvrtfinále nejprve podlehl Portugalsku, ale poté v klíčovém zápase o umístění porazil Německo a v klání o páté místo i Litvu.

"Na špičku ještě nemáme, ale přeskočili jsme Rumuny, kteří nám dříve dávali na zadek. A dostali jsme se i před Němce či Belgičany, kteří jsou třeba v patnáctkovém ragby ještě pořád před námi," doplnil kouč.

Podle Tomáše Kohouta byl úspěch českého týmu založen především na velké zodpovědnosti, "Drželi jsme se taktických pokynů, nedělali chyby a minimálně ztráceli balóny."

Vítězem šampionátu se stala Francie, která ve finále porazila Irsko 21:17. O třetí místo uspělo Portugalsko vítězstvím na Španělskem 29:21.


TABULKY, VÝSLEDKY A ZÁZNAMY VŠECH ZÁPASŮ ZDE


SOBOTA 9.7.

Česko – Litva 33:19

Češi zahájili turnaj vítězstvím s Litvou 33:19. „První zápas v turnaji je jedním z nejtěžších. Kluci byli natěšení si zahrát a zároveň nervózní, protože věděli, že chceme vyhrát," říká jeden z trenérů týmu Tomáš Kohout.

Litvu junioři v loňském roce s přehledem přehráli. Týmu se vydařil los, byl na příjmu a hned z prvního útoku dal pětku. „Parádní vstup do zápasu, ale zároveň přišlo předčasné uspokojení, že to půjde," komentoval úvod utkání Tomáš Kohout.

Následovala série několika chyb, která stála tým hodně sil. Přišlo srovnání na 7:7. „To klukům otevřelo oči, bylo potřeba začít od znovu, zodpovědně a trpělivě. Což se, díky zkušenostem hráčů a touze celého týmu po výhře, podařilo," uzavřel Tomáš Kohout.

V herním systému turnaje postupují vždy dva první týmy z každé skupiny. Šestici doplní dva nejlepší týmy ze třetích míst. Poté se hraje čtvrtfinále, semifinále a finále. Poražení vždy hrají o umístění.

Česko - Izrael 41:0

Druhý zápas ve skupině byl jednoznačný od začátku. Čeští junioři na hřišti dominovali. "Kluci hráli bez chyb a vydařilo se vše, na co sáhli - výkopy, mlýny, auty, překopy nebo rychlé rozehrání," zhodnotil Tomáš Kohout.

Česko - Francie 5:47

Třetí zápas na šampionátu byl úplně jiný než dva předchozí. Češi poprvé "narazili". Vysoce favorizovaná Francie jasně dominovala. Přesto se českým mladíkům podařil jeden menší úspěch. "Francouzi od nás dostali pětku, je to první, kterou během dvou let inkasovali," uvedla Alexandra Čechová, vedoucí českého týmu U18.

Dvě výhry a jedna prohra znamená druhé místo ve skupině a postup do čtvrtfinále.


NEDĚLE 10.7.

Česko - Portugalsko 7:43

Mladíci ve čtvrtfinále nestačili na favorizované a rozjeté Portugalce, vítěze skupiny C. Ti měli zápas pod kontrolou od začátku do konce, projevila se jejich technická, taktická i fyzická převaha.

Česko - Německo 21:20

V zápase proti Německu čeští mladíci vydřeli historické vítězství proti Německu 21:20 a vybojovali si postup do zápasu o 5. místo proti Litvě. Oba soupeři si tak v posledním zápase zopakují souboj ze skupiny, kde český tým vyhrál 33:19, ale také poslední zápas o 7. místo z loňského ME, který taky vyhráli Češi. "Štěstí přeje připraveným a ragby se hraje i na kopy na háčko a až do konce!" komentoval klíčové vítězství Tomáš Kohout.

Česko - Litva 21:12 (klání o 5. místo)

Češi dostali dvě pětky a prohrávali. Nepoložili se. "Nedělali jsme chyby, zápas jsme vyhráli zodpovědností a bojovností, jsem na kluky hrdý, je to v nich," konstatoval Tomáš Kohout.


Celkové pořadí ME Championship do 18 let 2022, Žabki, Polsko

1. Francie
2. Irsko
3. Portugalsko
4. Španělsko
5. Česko
6. Litva
7. Belgie
8. Německo
9. Ukrajina
10. Izrael
11. Polsko
12. Rumunsko

Pořadí v "české" skupině A

Pool A Pld W D L PD Pts

FRANCE FRA

3 3 0 0 133 9

CZECHIA CZE

3 2 0 1 13 7

LITHUANIA LTU

3 1 0 2 -50 5

ISRAEL ISR

3 0 0 3 -96 3


Skupina B: Irsko, Španělsko, Německo, Ukrajina
Skupina C: Portugalsko, Belgie, Rumunsko, Polsko.



3x Češi proti Litvě. Foto: RE

1x Česko proti Francii. Foto: RE

PB