03.07.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

​České ragbistky jsou v Evropě sedmé. Je to historický úspěch

Český reprezentační tým v Krakově. Foto: Martin Flousek



České sedmičkové ragbistky jsou sedmé v Evropě. Rozhodnul o tom druhý a závěrečný turnaj nejvyšší evropské úrovně Championship, který dnes skončil v polském Krakově.

Tým zde obsadil sedmou příčku. V součtu s turnajem v portugalském Lisabonu, kde tým před týdnem uhrál pátou pozici, mu náleží konečné sedmé místo. „České ženské ragby má za sebou velký posun," uvedl hned po turnaji v Krakově Vít Chalupa, reprezentační trenér.


FOTOGALERIE Z TURNAJE ZDE


České hráčky si v pátek a v sobotu díky dvěma výhrám a dvěma prohrám zajistily třetí místo v pětičlenné skupině. V dnešních bojích v play-off nejprve narazily na Belgii. Češky proti obětavě hrajícím Belgičankám chybovaly, nedařily se jim první přihrávky. Tým se sice po chytrém vypíchnutí míče Věrou Gärtnerovou dostal do vedení, ale Belgičanky pracovitou úpornou hrou zápas otočily. Julie Doležilová stačila položením náskok pouze snížit

V následujícím utkání o sedmé místo proti Rumunkám pak české hráčky naprosto dominovaly. Dařily se přihrávky, přechody do útoku i individuální akce. Soupeřky Češkám vůbec nestačily.

„Už víme, že i jako nováčci v této soutěži jsme schopni zde hrát naprosto vyrovnané zápasy," hodnotil vystoupení Vít Chalupa. „Každá chyba zde ale stojí hodně úsilí ji napravit a taky body. Ty nejlepší týmy v Championship hrají takřka bez chyb a ve vysoké rychlosti. Je to pro nás skvělá příležitost se pořád učit."

Vítězem krakovského turnaje, který se hrál na fotbalovém stadionu Wisly Krakóv pro třicet tisíc diváků, se stalo Irsko, jenž v napínavém finále plném zvratů porazilo domácí Polsko 21:17. Tomu ovšem v součtu obou turnajů náleží prvenství v mistrovství Evropy Championship pro tento rok. Do nižší úrovně Trophy sestupují Rumunsko a Wales.

Český tým nyní čeká sehrát kvalifikaci o postup na zářiové mistrovství světa v Jižní Africe. O postup se ženy poperou již za čtrnáct dní v rumunské Bukurešti. Z dvanácti účastníků půjdou na šampionát čtyři týmy.


Výsledky českého týmu na turnaji ME Championship 2022 v Krakově 1. - 3. 7.

Pátek
Česko – Irsko 12:40
Česko – Německo 24:15

Sobota
Česko – Rumunsko 22:0
Česko – Polsko 0:43

Neděle
Česko – Belgie 10:14
Česko – Rumunsko 45:0
(utkání o 7. místo)


Celkové pořadí mistrovství Evropy Championship žen v sedmičkovém ragby v Krakově a v Lisabonu

1. Polsko
2. Irsko
3. Skotsko
4. Francie
5. Španělsko
6. Belgie
7. Česko
8. Německo
9. Rumunsko
10. Wales


PB