03.07.2022 – REPREZENTACE 7S

​Česká reprezentace se neudržela v nejvyšší skupině mistrovství Evropy

Kryštof Kohout v zápase proti Polsku. Foto: Martin Flousek


Čeští sedmičkoví ragbisti sestupují z nejvyšší evropské úrovně Championship zpět do třídy Trophy. Rozhodl o tom výsledek druhého a závěrečného turnaje mistrovství Evropy v Krakově. Ragbisti v součtu obou turnajů obsadili celkové deváté místo a sestupují spolu s domácími Poláky.

Národní tým postoupil do Championship loni, v této úrovni byl tudíž nováčkem. „Rozhodně patříme sem, do této výkonnostní kategorie," uvedl po turnaji v Krakově český reprezentant Karel Berounský. „Sráží nás ale školácké chyby, které na hřišti neustále děláme. Je to škoda, chybná rozhodnutí nás provázejí už dva roky."


FOTOGALERIE ZE ZÁPASŮ ZDE


Český tým skončil na prvním turnaji v portugalském Lisabonu osmý, za sebou nechal Gruzínce a Poláky. O sestupu rozhodl právě sobotní zápas s Gruzií. Soupeř srovnal skóre zápasu na 19:19 v poslední vteřině a postoupil tak do play-off na úkor českého týmu, který zůstal v pětičlenné základní skupině poslední.

Čeští hráči v zápase několikrát chybovali, navíc překvapivě neproměnili snadný kop za dva body. To by k záchraně stačilo. V souboji o deváté místo v neděli Češi porazili domácí Polsko 21:19.

Vítězem krakovského turnaje se stalo Španělsko, které ve finále porazilo Francii 29:7. To je také celkovým vítězem šampionátu po součtu výsledků obou turnajů. Druhé skončilo Německo, třetí Francie.

Český tým nyní čeká sehrát kvalifikaci o postup na zářiové mistrovství světa v Jižní Africe. O postup se muži poperou již za 14 dní v rumunské Bukurešti. Z dvanácti účastníků půjdou na šampionát čtyři týmy.

Výsledky českého týmu na mistrovství Evropy Championship mužů v sedmičkovém ragby v Krakově 1. – 3. 7. 2022

Pátek
Skupina A
Česko – Francie 10:19
Česko – Německo 10:34

Sobota
Skupina A
Česko – Belgie 0:29
Česko – Gruzie 19:19

Neděle
Utkání o 9. místo
Česko – Polsko 21:19

Celkové pořadí mistrovství Evropy Championship 2022 mužů v sedmičkovém ragby v Krakově a v Lisabonu

1. Španělsko
2. Německo
3. Francie
4. Belgie
5. Itálie
6. Portugalsko
7. Litva
8. Gruzie
9. Česko
10. Polsko


PB