02.07.2022 – REPREZENTACE 7S

​Gruzínci v poslední chvíli obrali Česko o body, týmu hrozí sestup

Zraněný reprezentant Albert Froněk utěšuje Marka Šimáka po smolné remíze s Gruzií. Foto: Martin Flousek



Byla to poslední akce zápasu. Gruzínský ragbista se rozběhl, pronikl českou obranou, a ačkoli tísněn protihráči, položil pětku. Jeho týmový kolega pak z těžké pozice prokopl po položení. Konec zápas. Česko – Gruzie 19:19.

Ztráta bodů na poslední možnou chvíli znamená velké patálie pro českou sedmičkovou reprezentaci. Může znamenat pád do divize Trophy, ze které Češi loni vybojovali postup na nejvyšší evropskou úroveň Championship.


FOTOGALERIE Z DRUHÉHO DNE ZDE


Belgie byla lepším týmem
Zde v Krakově na druhém a závěrečném turnaji mistrovství Evropy se českému týmu vůbec nevydařil druhý hrací den. Mužstvo nejdříve překvapivě hladce podlehlo pozorně a přesně hrající Belgii 0:29. Českým hráčům vázl přechod do útoku, nevyužívali křídelních prostor, přihrávky do kříže výrazně zpomalovaly hru. Hráči proti hodně urostlým Belgičanům monotónně chodili takzvaně do plných a nedokázali se přes jejich defenzívu probít.

Remíza v poslední vteřině
Zápas o poslední místo ve skupině s Gruzínci byl hodně dramatický a plný zvratů. Hned na začátku se urval Adam Miřácký, nejlepší hráč Česka na šampionátu, utekl třem protihráčům a zavěsil. 7:0. Gruzínci poměrně záhy srovnali. 7:7. A po velké chybě v české defenzívě se dokonce ujali vedení. 7:12.

Po změně stran se rychle blýsknul únikem Jihoafričan v českých službách Sheldon Fortuin. 14:12. Hráč, kterému se příliš nevydařil zápas s Belgií, se dostal do laufu a po samostatném průniku efektní rybičkou doskočil pro další body. 19:12!

Těsně před koncem se tak zdálo, že je soupeř na kolenou. Český tým ovšem pokračoval v sérií špatných rozhodnutí a chyb, čehož protivník se štěstím využil.

Z desetičlenné úrovně Championship sestupují dva celky s nejhoršími výsledky v součtu turnajů v Lisabonu a v Krakově. V Portugalsku skončilo poslední Polsko, devátá Gruzie a osmé Česko. Tuzemští hráči tak zítra v souboji o deváté místo od 14:06 musí porazit Polsko a spoléhat se na to, že Gruzie v bojích o 5. – 8. příčku skončí poslední.


KONEČNÉ TABULKY ME v KRAKOVĚ ZDE


PB