02.07.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

České ragbistky uhájily nejvyšší třídu a poperou se o 5. místo

Zápas Česka s Rumunskem. Foto Martin Flousek


Splněno. České ragbyové reprezentantky v sedmičkách uhájí pozici v nejvyšší evropské třídě Championship. Na víkendovém klání v Krakově si navíc v neděli zahrají o 5. místo, nejhůře můžou být osmé.

V neděli tým odstartuje zápasem proti Belgii v 10 hodin. Podle výsledku bude následovat další utkání.

Tým dnes jednoznačně přehrál Rumunsko, ještě před rokem silnější družstvo než Česko. „Rumunky jsem v roli trenéra porazil vůbec poprvé," hlásil hned po utkání kouč národního týmu Vít Chalupa. Češky zvítězily 22:0.

Hráčky rozjely klíčový zápas ve velkém stylu, od počátku hýřily sebevědomím. Držely balón, kombinovaly, dobře hledaly skuliny v rumunské obraně. Soupeřky chvílemi působily dosti dezorientovaně, těžce se vypořádavaly s českým tlakem.


FOTOGALERIE Z DNEŠNÍCH ZÁPASŮ ZDE


První pětku položila Julia Doležilová, druhou přidala Anežka Sládková, třetí pak opět Julie Doležilová. "V první půli jsme hráli dominantně, v té druhé jsme se nechali ukolébat," hodnotil Vít Chalupa. Po přestávce opravdu česká tempo hra viditelně polevila. Rumunky se ale už nezvedly, navíc přišla další česká pětka, tentokráte od Věry Gärtnerové.

Druhý dnešní zápas, proti Polkám, byl jednoznačnou záležitostí domácích. Polský tým, vítěz úvodního turnaje ME v Portugalsku, přikoval české hráčky na vlastní půli od samého začátku. Tuzemské hráčky nestačily bránit prokombinovaným průnikům a Polky jasně navyšovaly skóre.

Trenér Vít Chalupa zápas nicméně využil k prostřídání celého kádru na hřišti. I po prohře 0:43 vládlasic v českém týmu viditelně dobrá nálada. „Nedostali jsme se sice proti Polkám k naší hře, ale tým si opravdu sedl. Mezi námi to funguje, je radost být v takové atmosféře," pochvaloval si asistent trenéra Jan Maštera pohodu v družstvu.

Zítra Češky nastoupí ke dvěma zápasům. O pořadí na pátém až osmém místě se rozhodne mezi Českem, Francií, Rumunskem a Belgií.

KONEČNÉ TABULKY PRO PLAY OFF ZDE


PB