01.07.2022 – REPREZENTACE 7S

První den ME: Češi zápolili s Francouzi i s Němci

Dan Rygl bojuje v zápase proti Německu. Foto: Martin Flousek


Na soupeře z nejtěžších narazili v první den závěrečného turnaje mistrovství Evropy v olympijském sedmičkovém ragby čeští reprezentanti. V Krakově se nejprve utkali s ragbyovou velmocí Francií, poté nastoupili proti vítězi úvodního turnaje minulý týden v Portugalsku týmu Německa.

S Francouzi Češi prohráli 10:19, s Němci 10:34. „Podali jsme bojovné výkony, na tým jsem hrdý," hodnotil oba zápasy trenér národního týmu Jan Rohlík. „Jestli takhle budeme bojovat i zítra, bude to dobré."

FOTOGALERIE ZE ZÁPASŮ ZDE

V sobotu čeká český tým mnohem „snesitelnější" Belgie a Gruzie. V prvním turnaji obsadilo Česko jako nováček v soutěži 8. příčku z deseti účastníků. Cílem je setrvání v nejvyšší evropské úrovni Championship, sestupují dva celky.

Dobrý nástup proti Francii
Proti Francii odehráli Češi velice dobrý první poločas. I když brzy prohrávali 0:7, stačili snížit pětkou Adama Koblice. Svěřenci Jana Rohlíka hráli nápaditě, dobře kombinovali. Poločas skončil 7:5 ve prospěch Francie.

V úvodu druhé půle české úsilí trochu opadlo, tým se nevyhnul ztrátám balónů. Po těchto chybách Francouzi navýšili náskok až na 19:5. „Češi odehráli velice dobrý první poločas, ve druhé části se tým bohužel nevyhnul řadě špatných rozhodnutí," komentoval hru Jérémy Aicardi, někdejší francouzský sedmičkový reprezentant a nyní špičkový trenér. „Nestačí se jen spoléhat na individuální akce, hráči také musí více zůstávat na nohách," doplnit postřehy.

Aicardi sledoval zápas po boku někdejšího spoluhráče Miroslava Němečka, manažera výkonnostního ragby ČSRU a trenéra národní patnáctkové reprezentace. Aicardi zahájil spolupráci s ČSRU, jeho úkolem bude zejména působit v ženském týmu. V samotném závěru zápasu s Francií utekl Adam Miřácký a pětkou ještě snížil skóre na konečných 10:19 pro Francii.

Na Německo nástup nevyšel
To co se povedlo s Francií, vůbec nevyšlo s Německem. Soupeř v úvodu položil několik pětek a dominoval první půli. 0:19. Češi ožili až v nástupu do druhé části, nejprve se na pěti rychlých krocích zbavil soupeřovy obrany Adam Miřáckým, později po několika skvělých zákrocích Karla Berounského položil Sheldon Fortuin.

„Potřebujeme hrát svoji hru, přidat víc agresivity v obraně i v útoku," konstatoval po zápase Karel Berounský, který nastoupil do druhé půle a jeho síla i tah na branku byly na hřišti okamžitě znát.

Klíčové zápasy pro Česko přijdou zítra. Nejprve proti Belgii v 14:24 hod, poté s Gruzií v 16:26 hod. Oba zápasy lze sledovat živě na RugbyEurope.tv

Pořadí ve skupinách na ME Championship 2022 v Krakově po pátku 1. 7.

Pool A Pld W D L PD Pts
GERMANY GER 2 2 0 0 34 6

FRANCE FRA

2 2 0 0 18 6

Belgium BEL

2 1 0 1 0 4

CZECHIA CZE

2 0 0 2 -33 2

GEORGIA GEO

2 0 0 2 -19 2
Pool B Pld W D L PD Pts
SPAIN ESP 2 2 0 0 36 6

LITHUANIA LTU

2 1 0 1 10 4

PORTUGAL POR

2 1 0 1 -17 4

ITALY ITA

1 0 0 1 -3 1

POLAND POL

1 0 0 1 -26 1


PB