01.07.2022 – REPREZENTACE 7S

​Sledujte vycházející hvězdu českého ragby, už dnes v Krakově. Stojí to za to

Adam Miřácký v dresu Dukly na turnaji Prague Sevens. Foto: Martin Flousek


Nenechte se zmást statistikami, které na sociální sítě zveřejnila organizace Rugby Europe. Český ragbista Adam Miřácký spolu se Španělem Eduardem Lópezem vévodí počtu položených pětek v prvním turnaji mistrovství Evropy Championship v Portugalsku.

Oba jich dali osm. Tuzemský plejer ve výčtu nejlepších pěti pokladačů chybně schází.

Instinkt zabijáka
Důležitější než papírové statistiky je ovšem hřiště. A tam je Adam Miřácký takřka nezastavitelný. „Je fenoménem českého ragby," říká expert na sedmičkové ragby Tomáš Krejčí. „O hře hodně přemýšlí, z toho pak těží," říká Dan Beneš, sportovní ředitel klubu RC Slavia Praha, kde Adam Miřácký patří. „Má instinkt zabijáka, když dostane šanci, dá z ní body," popisuje Dan Beneš.

Křídelní útočník využívá své rychlosti a inteligence. V Lisabonu položil tři pětky Španělsku, tři Belgii a dvě Gruzii. Nasbíral tudíž osm pětek z celkových jedenácti, kteří Češi v Portugalsku nastřádali. Devatenáctiletý mladík operuje většinou na straně hřiště, soupeři pak často sledují jeho nápadnou červenobílou přilbu jen zpovzdálí.

Ragbyová rodina
Má cit pro situace, umí si skvěle naběhnout. Kromě „klasického" prostoru pro skórování pro křídlo u lajny je nebezpečný v protiútocích. Zdobí ho skvělá technika. I proto často v klubu nastupuje na klíčové pozici útokové spojky, a nečeká jen „za bukem" jak se občas o křídlech s nadsázkou v ragbyové komunitě hovoří.

„Na pozici útokovky ho často stavíme proto, že si tam rozšiřuje herní dovednosti a chápání hry obecně," vysvětluje Dan Beneš. „Sice tam nemá tolik prostoru využít svoji rychlost, ale učí se tam být lídrem, který už nyní v mladém věku skvěle táhne tým svým příkladem."

Reprezentant má ragbyové kořeny. Jeho otec Vladimír hrával za Slavii, dnes se v klubu věnuje koučování juniorů. A obětavě doprovází oba syny na reprezentační srazy i zápasy. Bratr David je rovněž součástí národního výběru trenéra Jana Rohlíka. Adam nastupuje většinou od počátku zápasů, David spíše naskakuje v jejich průběhu.

"A Davidův a Adamův dědeček býval výborné křídlo a člen národního týmu a poté i léta velmi dobým lékařem reprezentačních mužstev," poznamenává české ragbyová legenda Eduard Krützner starší.

Sledujete dnes Adama a Davida Miřácké i celý český tým na stadionu fotbalového klubu Wisla v Krakově nebo v přímém přenosu na stránkách RugbyEurope.tv.

Od 17:24 proti Francii.
Od 19:46 proti Německu.

Petr Býma, zvláštní zpravodaj RugbyUnion.cz z ME v Krakově
media@rugbyunion.cz