28.06.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Trenéři mluví před Polskem o úžasném týmu i o hladovosti

Trenér mužské reprezentace Jan Rohlík. Foto: Martin Flousek



Rozhodující víkend čeká české ragbistky i ragbisty. Na mistrovství Evropy nejvyšší kategorie Championship odehrají druhý a závěrečný turnaj. Vít Chalupa a Jan Rohlík stručně shrnuli poznatky i dojmy z prvního klání v Portugalsku.


Vít Chalupa, trenér sedmičkové ragbyové reprezentace žen

Emoce, obdiv a vylepšení
Bylo to hodně emotivní víkend. Jsem součástí úžasného týmu a moc si přeji, aby se tyto výsledky a týmová energie stala inspirací a motivací pro mladé hráčky něco podobného zažít. Stojí to za to.

Všechny hráčky dokázaly hrát o něco lépe, než jsou běžně zvyklé. Za to zaslouží veliký obdiv. Není to totiž vůbec jednoduché.

Pro Polsko budeme pracovat na zlepšení komunikace a organizace hry. Týmy jako třeba Francie nám ukázaly, že máme co dohánět.


Jan Rohlík, trenér sedmičkové ragbyové reprezentace mužů

Detaily, hladovost a agresivita
Osmé místo znamená, že vše máme ve svých rukách. Byla to první konfrontace našeho týmu na této úrovni. Jsme schopni na této úrovni pokračovat, ale abychom byli ještě více konkurenceschopní, potřebujeme některé věci trochu více přizpůsobit rozvoji sedmičkového ragby v Česku.

První den nebyl vůbec ideální. S hráči jsme vše ve video analýze rozebrali a projevilo se to zlepšením výkonu v druhém dni turnaje. Porazili jsme Gruzii a zápas s Belgií byl otevřený do poslední chvíle, rozhodlo pár detailů.

V Polsku potřebujeme více věřit sami v sebe. Být hladoví a agresivní po výhře, jedno proti komu hrajeme. Věřím, že můžeme potrápit jakýkoliv tým i v této divizi. Potřebujeme zlepšit poziční hru v obraně a dostávat soupeře více pod tlak a být tak silnější v obraně jeden na jednoho. Zapracovat na standardních situacích zejména na výkopech a příjmech. Ofenzivně dokážeme být velmi nebezpeční, jen musíme využívat více našich silných stránek a hrát jednoduše v pohybu dopředu s rychlou podporou.

Pozitivní je, že je co zlepšovat a jsme si toho vědomí. Není zde lehkých soupeřů, přesně takové zápasy potřebujeme. Jen tak můžeme dál růst a zlepšovat se. My jsme Češi!


PB