26.06.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

České ženské ragby má historický úspěch!

Tereza Baťhová bojuje s míčem na ME Championship v Portugalsku. Foto: Rugby Europe


Je to senzace. České ragbistky v olympijské verzi tohoto spotu o sedmi hráčkách jsou páté v Evropě!

Tým trenéra Víta Chalupy o víkendu v Lisabonu v úvodním turnaji dvoudílného šampionátu porazil Wales, Belgii a Španělsko a překvapivě proklouzl do lepší poloviny z deseti účastníků nejvyšší evropské úrovně Championship.

Závěrečné kolo mistrovství se hraje o nadcházejícím víkendu v polském Krakově, tam Češky zkusí svoji pozici potvrdit. Cílem týmu, který je na této úrovni nováčkem, přitom bylo se zachránit.

„Reprezentace dokázala přetavit svůj potenciál ve výsledky. Je to obrovská dlouhodobá práce, tým ji zvládl naprosto skvěle, moc se raduji," uvedla Hanka Schlangerová, manažerka rozvoje ženského ragby.

„Jsme nadšené, řízly jsme tým ze Světové série,“ vyjádřila se k vítězství nad Španělskem o celkové páté místo zahajovacího turnaje reprezentantka Sára Lea Exnerová. „Výsledek je silným hnacím motorem do Krakova.“ Španělsko, podobně jako Belgie, je účastníkem prestižní Světové série, na žebříčku má 10. pozici, jako pátý nejlepší celek na planetě.

Podle Tomáše Krejčího, experta na sedmičkové ragby a dlouholetého reprezentanta a trenéra, Češky podaly velmi komplexní výkon. „Bránily s obrovským nasazením, to se jen tak nevidí. Navíc předvedly nesmírnou sílu v útoku, trio Věrka Julča a Anežka to je fakt síla," pochválil Tomáš Krejší trojici reprezentantek Věru Gärtnerovou, Julii Doležilovou a Anežku Sládkovou.

Vítězem úvodní části turnaje se stalo Polsko, se kterým Česko v prvním zápase prohrálo. Polsko v dramatické finále zdolalo Skotsko 19:15, třetí skončila favorizovaná Francie, čtvrté Irsko.

České ženské ragby letos poprvé využilo prostředky z projektu státní Národní sportovní agentury, jejichž cílem je účast sedmi tuzemských ženských kolektivních sportů na Olympijských hrách v Los Angeles v roce 2028.

Výsledky českého týmu v úvodním turnaji ME Championship 2022 v Lisabonu

Neděle 26.6.

Česko – Španělsko 14:12 (o 5. místo)
Česko – Francie 7:45
Česko – Belgie 10:7

Sobota 25.6.
Česko – Wales 29:10
Česko – Polsko 0:41


Pořadí po prvním ze dvou turnajů ME Championship 2022


1. Polsko

2. Skotsko

3. Francie

4. Irsko

5. Česko

6. Španělsko

7. Belgie

8. Německo

9. Rumunsko

10. Wales


PB