23.06.2022 – REPREZENTACE 7S

Těším se jako malý kluk. Překvapíme! Co říkají kouči před šampionátem

Dva týmy, dva trenéři, dvě šance na úspěch. Nebo také V jako vítězství. Trenér Vít Chalupa při tréninku reprezentačního výběru žen před mistrovstvím Evropy. Foto: Martin Flousek

Jeden je spíše zádumčivý a pečlivě volí slova. Druhý se chová emotivně a nechává se strhnout. Oba ale mají výsledky. Rozvážný Vít Chalupa a energický Jan Rohlík.. Dva zkušení čeští ragbyoví trenéři. Oba povedou své týmy v nadcházejícím mistrovství Evropy Championship. Jan Rohlík muže, Vít Chalupa ženy. Oběma jsme před zahajovacím víkendem v Lisabonu položili stejné otázky.

Vít Chalupa (46)
Trenér sedmičkové reprezentace žen od roku 2018. Ragby hrával za Slavii, má několik startů za patnáctkovou i sedmičkovou reprezentaci.

Jan Rohlík (42)
Trenér sedmičkové reprezentace mužů a Dukly od roku 2019, asistent trenéra v Říčanech. Dlouholetý reprezentant Česka. Odchovanec říčanského klubu hrával profesionálně ve Francii (Rugby Club Toulonnais a Sporting Nazarien Rugby)

Trenér sedmičkové reprezentace mužů Jan Rohlík. Foto: Martin Flousek


Za jak významnou událost pro české ragby považujete účast týmu na ME Championship?
Vít Chalupa:
Účast pomůže zviditelnit ragby v Česku, jde tedy o velmi významnou událost.
Jan Rohlík: Za mě se z dlouhodobého hlediska jedná o největší událost a úspěch českého ragby v novodobé historii. Mám tím na mysli samozřejmě účast v elitní divizi ME a to nejenom seniorského reprezentačního týmu mužů i žen, ale zároveň i obou reprezentací do 18 let. Od účasti v elitní soutěži reprezentačního výběru ČR XV je to jednoznačně největší úspěch a událost a české ragby čekalo na podobný úspěch mnoho let.


Jaký je cíl na ME? Co budete považovat za úspěch?
Vít Chalupa:
Skončit do 8. místa, tedy se udržet v Championship. Budu považovat za úspěch být herně lepší než loni.
Jan Rohlík: Cílem je rozhodně na této úrovni zůstat, to bude i úspěch. Nicméně naše kolektivní ambice je ještě o něco vyšší, nechceme být v nejvyšší divizi pouze do počtu, hrajeme proto abychom vítězili a naše soupeře poráželi. My jsme Češi!


Může tým překvapit? Na co se může fanoušek těšit?
Vít Chalupa: Rozhodně překvapí. Můžete se těšit na velikou bojovnost celého týmy a zdravé sebevědomí hráček.
Jan Rohlík: Překvapí, já ve svůj tým věřím. Fanoušci se můžou těšit, že budeme bojovat jako lvi od první minuty až do té úplně poslední. Nikdo od nás nedostane nic zadarmo.


Na co budete ve hře především spoléhat?
Vít Chalupa: Spoléhám se, že hráčky pro své spoluhráčky udělají víc než všechny soupeřky dohromady.
Jan Rohlík: Na 100% kolektivní výkon, v tom je naše největší síla. Na náš herní systém a plán, na to že kluci už mají spolu něco odehráno a dokáží dělat na hřišti správná rozhodnutí. Máme obrovskou týmovou chemii.


Je to váš největší trenérský úspěch? Jak moc se těšíte na turnaj vy osobně?
Vít Chalupa: Ten teprve přijde. Těším se jak malý kluk, naštěstí mám lístky do první řady.
Jan Rohlík: Rozhodně ano a vděčím za něj hlavně klukům a celému realizačnímu týmu. Těším se hrozně moc, je to moment odměny pro nás všechny. Za každou minutu tréninku a všechen ten čas co spolu trávíme. Proto to všichni děláme, milujeme tenhle sport a milujeme svoji zemi. Jsme připraveni jí hrdě reprezentovat a udělat maximum, pro co nejlepší výsledek.


PB