18.06.2022 – SOUTĚŽE 7S MUŽŮ

Říčany jsou opět mistry! Tentokráte v sedmičkách

"The Flying South African". Mistrovství republiky v sedmičkovém ragby ve Vyškově. Momentka ze zápasu Vyškova s klubem z Říčan. Vyškovský Jan Kučera nádherně skládá Dietera Crafforda, Jihoafričana ve službách Říčan. Oba hráči patřili mezi nejlepší ragbisty na turnaji. Foto: Martin Flousek


Mistry jsou Říčany. Opět. Sedmičkoví ragbisté středočeského klubu zopakovali triump z patnáctkové extraligy a stali se i republikovými šampiony v olympijské verzi tohoto sportu.

Tým ve finále jednoznačně přehrál Tatru Smíchov 35:10. "Byli jsme nabuzeni z extraligy, chtěli jsme vyhrát i tento titul," usmíval se po zápase do kamer České televize kapitán týmu Sam Dupuy. "Dnešek se nám opravdu vydařil, včera jsme si ale prošli i těžkým momentem."

Říčany totiž v sobotní části dvoudílného šampionátu jeden zápas prohrály, s domácím Vyškovem. Dnes ale stejného soupeře porazili v semifinále. "Bylo to v hlavách kluků, včera jsme nezvládli jejich tvrdost," uvedl trenér Říčan Jan Selix. "Dnes jsme kluky v hlavách přepunuli a nastavili na to, že to bude bolet."

RobertTrefny_850.jpg

Říčanský Robert Trefný odehrál pouze druhý den šampionátu. Okamžitě se nicméně zařadil mezi klíčové hráče vítězů, využil k tomu i své fyzické parametry, pařil k nejvyšším, nejsilnějším a nejodolnějším hráčům turnaje. Foto: Martin Flousek


Říčany proti sobotě posílili například reprezentační druhořadník Robert Trefný, odchovanec sedlčanského ragby, a Michael Schlanger, zkušený útočník. Na zpřesnění a vyšším důrazu hry Říčan to bylo znát.

Šampionátu, kterého se zúčastnilo 14 týmů, letos z důvodu mistrovství Evropy, jež začíná už příští týden, chyběli na žádost reprezentačního kouče členové národního týmu. Třeba Tatra tak postrádala půl tucet hráčů. "I takto oslabené sestavě jsme splnili cíl a odehráli dobrý turnaj," pochvaloval si tatrovácký útočník Michael Neužil, který byl v nedělních zápasech hodně vidět a přichystal pro spoluhráče několik pětek. Třetí místo bral Vyškov, který v souboji o bronz porazil Bystrc 24:14.

I bez účasti reprezentantů panovaly mezi jednotlivými týmy velké rozdíly v herní kvalitě, i celky z nižších příček celkového pořadí ale kvitovaly, že si můžou zahrát proti špičkovým hráčům. Na některých týmech, například Pragovce, ale i vítězných Říčanech byla v určitým fázích hry znát "patnáctkovost". Zejména rojníci si často místo dlouhých a únavných běhů či technicky náročná´ých přihrávek na dálku hledali cestu dopředu probíjením se přes sešikované soupeřovy obrany. Praga, která hrála prakticky bez náhradníků a s mnoha rojníky, nezřídka používala i tlačené auty.


VÝSLEDKY VŠECH ZÁPASŮ ZDE


FOTOGALERIE ZDE

ZÁZNAMY VŠECH ZÁPASŮ ZDE


PatrikPrucha_850.jpg

Mladý slávista Patrik Průcha patří k nejnadanějším českým ragbistům. V zápase o semifinále tým těsně podlehl Tatře Smíchov. Foto: Martin Flousek

NEDĚLE

Finále
Byl takřka u všeho. Jihoafričan Dieter Crafford skvělým způsobem dirigoval finálovou výhru Říčan ve vyvrcholení Mistrovství České republiky v sedmičkovém ragby ve Vyškově. Řídil hru, skládal, vymýšlel útočné akce, pokládal. Říčany ve finále porazily Tatru Smíchov 35:10.

O 3. místo
Vyškov - Bystrc 24:14. To je výsledek utkání o bronz. Domácí si zápas pohlídali. Rychle se ujali vedení dvěmi pětkami Martina Kováře. Bystrc soice zapnula a snížila náskok, ale po dvou žlutých kartách ji už nezbyl dostatek sil na zvrat.

Semifinále
Říčany a Tatra Smíchov. Tyto dva týmy si vybojovaly účast ve finále. Nejprve Tatra v tvrdém zápase porazila Bystrc 26:12. Smíchovští měli skvělý nástup a položili tři pětky, brněnští mladíci nicméně zapnuli a dostali se na dostřel. Tatře skvěle zahrál Jihoafričan Jacques Fick, který v rozhodujících momentech předvedl několik individuálních akcí.

Říčany s Vyškovem se utkaly v zápase, kde vynikal další Jihoafričan Dieter Crafford. Ten v první půli položil dvě pětky a zařídil tak Říčanům náskok, který soupeř už nestáhnul. Blízko k tomu měl Jiří Pantůček, ale povedenou individuální akci se smůlou nedotáhl do konce, navíc poté inkasoval žlutou kartu.


Říčany proti včerejšku, kdy v základní skupině Vyškovu podlehly, vyztužily tým o mohutného Roberta Trefného či zkušeného útočníka Michaela Schlangera. Právě forwardův souboj tělo na tělo s vyškovským Janem Kučerou, klíčovým hráčem domácích, nabídl jeden z nejhezčím momentů celého turnaje.

Boje o semifinále
Domácí Vyškov proti Říčanům a brněnská Bystrc proti Tatře Smíchov. To je složení semifinálových dvojic. Bystrc "využila" postupu ze slabší čtyřčlenné skupiny, kde se odhlásila Sparta a Pragovka přijela ve velice osekané sestavě.

Tatra v boji o postup do čtvrtfinále v napínavém zápase porazila Slavii 19:17. V utkání plném zvratů slávisti vlastní chybou neudrželi vedení a tým plný mladíků vedený koučem Danem Benešem soupeři podlehl. Říčany si postup do semifinále lehce pohlídaly v zápase s Petrovicemi, které rovněž jako Bystrc postoupily z "nejlehčí" skupiny.

SOBOTA
V nejočekávanějším sobotním zápase porazil domácí Vyškov Říčany 38:14. „Byl to nejkvalitnější zápas celého dne, naši kluci více chtěli vyhrát a měli to trošku lépe srovnané v hlavě," uvedl k utkání Pavel Pala, trenér vyškovského patnáctkového extraligového týmu.

V týmu Říčan zaujal přehledem na hřišti a rychlostí Jihoafričan Dieter Crafford, Vyškov měl nicméně "vyrovnanější řady". Tým táhli zejména silný Jiří Pantůček a zkušený Jan Kučera, oba se zakvěli několika pěknými momenty.

Šampionát pokračuje zítra druhým dnem, finále je na programu od 15:40. Z patnácti týmů rozdělených do tří skupin postoupí po dvou nejlepších. Nejlepší „šestka" si to v neděli rozdá o titul.

První hrací den hodně zaujala Slavia, tým plný mladých hráčů koučovaný emotivním a nadšeným Danem Benešem turnaj osvěžil rychlou útočnou a nápaditou hrou. Právě Slavia, Vyškov či Říčany budou patřit k největším favoritům na titul. Do šestice nejlepších je zřejmě doprovodí skvěle hrající Brno Bystrc či Petrovice. Do „Top Six" půjde i oslabená Tatra Smíchov, které v turnaji citelně chybí šestice reprezentantů.

Ty čeká mistrovství Evropy, trenér národního týmu Jan Rohlík proto požádal klubové trenéry o „omluvenky" pro reprezentanty. „Kluci z reprezentace republikovému šampionátu chybí, nicméně to je pochopitelné," uvádí Pavel Pala. „Národní tým hodně posiluje, moc se na evropský šampionát těším. Kluci jdou nahoru fyzicky a pracují i na herním projevu. Snad se to projeví," konstatuje s úsměvem kouč Vyškova.


VedroSedmicky_850.jpg

Po oba dny šampionátu panovala velká vedra. Foto: Martin Flousek

Výsledky z neděle 19. 6. 2022 (dohrávky základních skupin)

Slavia – Dragon 12:7
Ostrava – Tatra Smíchov 5:23
Přelouč – Vyškov 7:20
Olomouc – Říčany 12:55

Výsledky ze soboty 18. 6. 2022 (základní skupiny)

Liberec – Přelouč 0:59
Vyškov – Olomouc 40:0
Havířov – Dragon Brno 5:25
Slavia - Ostrava 36:7
Říčany – Vyškov 14:38
Olomouc – Liberec 33:10
Praga – Petrovice 27:28
Zlín – Bystrc 5:28
Tatra Smíchov – Slavia 7:29
Ostrava – Havířov 19:29
Přelouč - Olomouc 28:10
Liberec - Říčany 0:64
Zlín - Petrovice 12:33
Bystrc - Praga 61:10
Dragon Brno - Ostrava 31:7
Tatra Smíchov – Havířov 29:5
Vyškov – Liberec 73:0
Říčany – Přelouč 31:7
Petrovice – Bystrc 10:26
Praga – Zlín 19:21
Slavia – Havířov 31:5
Tatra Smíchov – Dragon Brno 17:12


Skupina ASkupina BSkupina C
RC Tatra Smíchov
RC Slavia Praha
RC Havířov
RC Dragon Brno
Sokol Mariánské Hory
RC Praga Praha
RK Petrovice
RC Bystrc

RC Zlín
RC Mountfield Říčany
JIMI RC Vyškov
RC Liberec
RC Přelouč
RC Olomouc


PB