16.06.2022 – REPREZENTACE 7S

Trenér vybral formaci pro historické mistrovství Evropy

Trenér české sedmičkové ragbyové reprezentace Jan Rohlík. Foto: Martin Flousek


Třináct. Přesně tolik ragbistů nominoval trenér Jan Rohlík na mistrovství Evropy olympijských sedmiček. Na šampionát, který se odehraje na přelomu června a července nejprve v portugalském Lisabonu a poté v polském Krakově, vyrazí šestice hráčů Tatry Smíchov, po dvou z Pragy, Říčan a Slavie a jeden Sparťan.

Beru jen zdravé
„Pojedou jen stoprocentně zdraví hráči,“ upřesnil k nominaci trenér Jan Rohlík. Ten nicméně ještě řeší zdravotní stav několika hráčů: Dana Hoška, Dana Rygla a Davida Miřáckého. Připraveni jsou tři náhradníci.

„Rozhodování koho vybrat nebylo úplně jednoduché, zvažoval jsem aktuální formu i to, kolik mají hráči zkušeností a odehráno,“ doplnil Jan Rohlík. Do sestavy se prosmýkl například i vytížený Karel Berounský, civilní profesí lékař, který si o nominaci řekl podařeným výkonem jak na nedávném turnaji v Amsterdamu, tak i na Prague Sevens.

Konkurence i kvalita poroste
Drtivá většina reprezentace se minulou sobotu představila pod hlavičkou týmu Dukla Praha právě na Prague Sevens. Tam tým jednoznačně zvítězil a potvrdil tak rostoucí formu, mužstvu se totiž vyvedlo i předchozí klání v Amsterdamu. Pod koučem Janem Rohlíkem tým šlape.

Na mistrovství Evropy nejvyšší úrovně Championship postoupilo Česko vůbec poprvé vloni. Kouče těší, že do budoucna mu při nominacích přibudou „starosti“. „Na Prague Sevens se skvěle předvedla reprezentace do 18 let, do budoucna bude rozhodování ještě těžší. Mám z toho velkou radost, bude ještě více konkurence. Nynější generace seniorských reprezentantů má své nástupce. Kvalitativně se proto můžeme posouvat dopředu a být schopní hrát na nejvyšší úrovni evropského sedmičkového ragby,“ věří Jan Rohlík.

Žádost klubovým trenérům
Trenér při „přípravě“ stávajících i budoucích reprezentantů vyzdvihl práci klubových trenérů, regionálních center a jejich koučů a daných trenérů reprezentačních výběrů. Před nadcházejícím víkendovém republikovém šampionátu sedmiček ve Vyškově požádal Jan Rohlík klubové trenéry o uvolnění reprezentantů z tohoto turnaje. „Kluci teď absolvovali opravdu těžký blok,“ zdůvodnil to kouč.


Nominace Česka na ME Championship v sedmičkovém ragby 2022

  1. Matyáš Hopp (RC Praga)
  2. Dan Hošek (RC Praga)
  3. Jakub Havel (RCM Říčany)
  4. Kryštof Kohout (RCM Říčany)
  5. Adam Miřácký (RC Slavia Praha)
  6. David Miřácký (RC Slavia Praha)
  7. Sheldon Fortuin RC Sparta Praha)
  8. Marek Šimák (RC Tatra Smíchov)
  9. Daniel Stárka (RC Tatra Smíchov)
  10. Karel Berounský (RC Tatra Smíchov)
  11. Adam Koblic (RC Tatra Smíchov)
  12. Karel Šampalík (RC Tatra Smíchov)
  13. Dan Rygl (RC Tatra Smíchov)

Náhradníci:

  1. Ondřej Bejček (RC Sparta Praha)
  2. Matěj Pelus (RC Tatra Smíchov)
  3. Jakub Hrdlička (RC Slavia Praha)

Přineseme nominaci ženského týmu na ME Championship 2022

PB