11.06.2022 – SOUTĚŽE 7S MUŽŮ

Prague Sevens dobyla Dukla, ohromili čeští mladíci

Členové Dukly i české reprezentace Daniel Stárka a Marek Šimák urputně bojují v zápase se skvěle hrajícím národním týmem do 18 let. Foto: Martin Flousek


Bylo na co se dívat. Hodně pestrý byl víkendový sedmičkový turnaj Prague Sevens pořádaný Tatrou Smíchov. Představili se v něm ragbisti z Nového Zélandu, Austrálie, Jižní Afriky, Francie, nebo také pražská Dukla, která tvoří páteř české reprezentace, či tým britské policie, který o den dříve odehrál těžké utkání proti tuzemskému národnímu výběru.


FOTOGALERIE Z TURNAJE
TOURNAMENT PHOTOGALLERY


Turnaji jednoznačně dominovala právě Dukla. V celém turnaji (v pěti zápasech) inkasovala pouze čtyři pětky a ve finále složila výsledkem 38:10 i ambiciózní tým Prague Saffas, mužstvo, složené například z Jihoafričanů Tristana Horaka či Dietera Crafforda, jedněch z nejlepších hráčů extraligy.

Tým trenéra Jana Rohlíka hrál velice kompaktně, bez větších výkyvů a s minimem chyb. To je příslib před mistrovstvím Evropy Championship, do kterého česká reprezentace vstoupí již za dva týdny v Portugalsku.

České mládí vpřed
Mimořádně zajímavé bylo ovšem i sledovat reprezentační výběr českých mladíků do 18 let. Ti v sobotu rozpálený tatrovácký stadion, na kterém hráči i fanoušci našli velice přívětivé prostředí pro turnaj takového formátu, doslova ohromili. Tým, za který nastoupili i teprve šestnáctiletí výrostci, už v prvním zápase hodně potrápil právě silné Prague Saffas. Ti si s U 18 poradili až po velkém boji 14:12.

Čeští mladíci poté v jednom z nejhezčích a nejnapínavějších zápasů celého turnaje udolali výrazně mohutnější nizozemské Mana Rangers s několika hráči původem z Pacifiku 28:26. Nakonec pak ve skupině doslova rozebrali švýcarskou Basilej 45:10.

V semifinále se mladíci s velkou vervou vrhli na favorizovanou Duklu. Rychle napadali soupeřovy hráče, dobře čistili rucky, chvílemi překvapivě dostávali reprezentanty pod tlak. Někdy až trochu naivně se snažili prorazit obranu Dukly v souboji „tělo na tělo“, což s mnohem vyspělejšími a urostlejšími protivníky prostě „nešlo“. Nadšení i kvalita hry mladíku byla ovšem mimořádná. „Byl to jediný zápas, kdy jsme trochu zaváhali,“ připustil Daniel Stárka z Dukly.

„Překvapený z výkonu kluků nejsem, znám jejich sílu,“ hodnotil vystoupení reprezentačních mladíků jejich kouč Karel Šampalík starší. „Je to i tím, že rok od roku můžeme do výběrů zařazovat lepší a lepší hráče, kteří nám chodí z klubů,“ ocenil spokojený trenér práci klubových koučů.

Osmnáctky nakonec soupeři z Dukly v semifinále podlehly 0:31, nicméně v souboji o bronz přehrály domácí Tatrovku. Ta se do semifinále prokousala na úkor britské policie až v závěrečném utkání ve skupině. V přímém souboji o postup Tatry výrazně zvedl příchod reprezentanta Karla Berounského, který dvě předchozí utkání nehrál. Urostlý třetiřadník zklidnil hru, podržel balón, fyzicky držel krok s nabitými Brity a vymyslel finální přihrávku na položení. Tatra tak v napínavém souboji porazila policisty 15:12.

Přijeli, hráli, zvítězili
Pohár vítězné Dukle předal prezident České rugbyové unie a zároveň i reprezentant hlavního sponzora turnaje J&T Banky Dušan Palcr. „Splnili jsme úkol,“ uvedl s úsměvem po vyhlášení výsledků, na kterém vítězná Dukla získala 3 tisíce euro jako „prize money“, Daniel Stárka. „Tím bylo přijet, zahrát si a vyhrát.“ Za Duklu nastoupil i Karel Šampalík mladší, který jak v semifinále proti „otcově týmu“, tak i ve finále položil pětky. Někteří hráči, jako český Sam Dupuy z týmu Prague Saffas či všichni příslušníci britské policie, odehráli jak páteční patnáctkový zápas, tak i kompletní sedmičkový sobotní turnaj. "Jsem úplně hotový," šoural se ze hřiště Sam Dupuy.

Skvělé výkony podával oba dny například Joshua Dunne, fyzicky skvěle vybavený třetiřadník a konstábl britské policie prošel akademií špičkového anglického týmu Sale Sharks a reprezentoval Irsko ve výběru do 20 let. "Moc dobře si ho pamatuju z pátečního zápasu, každý střet s ním hodně bolel," usmíval se Sam Dupuy.

Kvalitu pražského turnaje ocenil i kouč British Police Rugby Neil Mitchell, který má i start v dresu Barbarians. "Jsem opravdu překvapen tím, co tady vidím. Dukla je hodně silný tým."

V rámci programu se před finále utkaly české sedmičkové reprezentanky se svými "kolegyněmi" z výběru do 18 let. Z celého turnaje vzniká v produkci České televize a pod vedení ragbyového reportéra Davida Kozohorského dokument, na jehož vysílání upozorníme.

Prague Sevens 2022
Mezinárodní ragbyový turnaj sedmiček na Tatře Smíchov

Finále
Dukla Praha – Prague Saffas 38:10 (19:5)

Pořadí:
1. Dukla Praha
2. Prague Saffas
3. Reprezentace ČR U18
4. Tatra Smíchov
5. Manas Rangers (Nizozemí)
6. Basilej RFC (Švýcarsko)
7. Pirates of Tony Brabec
8. British Police Rugby

PB