11.06.2022 – REPREZENTACE MUŽI XV

Český tým v těžkém a tvrdém zápase zdolal britskou policii

Sam Dupuy při průniku v zápase s britskou policií. Foto: Martin Flousek


Mimořádně zajímavou bitvu s britskou policií předvedli čeští ragbisti. Národní tým v utkání, ve kterém předvedl rychlý nástup, zvítězil 34:29. Na stadionu vysočanské Pragy se domácí ujali vedení po pár minutách trestným kopem útočníka Samuela Dupuye. Stejný hráč jen o chvíli později položil pětku a potvrdil ji kopem za dva body.


FOTOGALERIE ZE ZÁPASU ZDE
GAME PHOTOGALLERY HERE


Ve 20. minutě pak debutant v reprezentaci prvoligový Petr Grassl zachytil na vlastní půli přihrávku soupeře a sprintem dotáhl individuální akci k dalšímu navýšení skóre. 17:0. „Je to skvělý pocit, moc si toho vážím, že tady můžu být, reprezentační parta je skvělá,“ usmíval se po zápase rychlonohý útočník.

Češi působili Britům potíže bráněním
Britský tým se dostal pod tlak, nedařil se mu přechod do útoku. Čeští hráči rychle vysouvali obranu a dávali soupeři jen minimum prostoru. “Skvěle jsme bránili, dobře vybíhali a naše obrana byla dobře organizovaná,“ potvrdil po zápase kouč národního týmu Miroslav Němeček.

Britové, kterým se nedařilo probíjet přes českou hradbu, přitvrdili. Na hřišti to začalo jiskřit. Ve 33. minutě si do volného prostoru naběhla tříčtvrtka Miles Anderson: Britové i s proměněným kopem snížili na 17:7. Těsně před poločasem ocenil hodně tvrdou hru hostů rozhodčí Thomas Mendes žlutou kartou pro zadáka Andrewa Bryanse.

Policistům vyšel nástup do druhé půle. Ještě ve vlastním oslabení vybojovali mlýn těsně u českého pětkoviště, domácí mužstvo přetlačili a snížili náskok. 17:14.

Oba týmy pokračovali v hodně fyzické hře plné přesných skládek, zrjména Britové ještě více přitvrdili v čištění. Do rucků nalétávali hodně zostra. Na pohledné útočné akce jako by oběma týmům chyběly nápady i prostor.

Na začátku druhé desetiminutovky závěrečné půle navýšili Češi vedení po trestném kopu na 20:14. Chvíli na to získali po trestném zákroku domácích výhodu Britové – a možná poněkud překvapivě zvolili rovněž trestný kop. Ten proměnila útoková spojka Owen McLeish.

Vyhecovaný zápas
V 61. minutě se českému týmy vydařil mlýn i průnik za obranu, a poté i kop po pětce 27:17. Britové ale zapnuli, navýšili tlak a už za tři minuty se protlačili se ke snížení: 27:22. V možná nečekaně tvrdém a vyhecovaném zápase pak došlo k potyčce dvou pilířů: Radek Novotný se po rohovnicku utkal s Alunem Davisem. Rozhočí oběma udělil červenou kartu. Bylo znát, že Britové chtějí vyhrát.

Jejich tlak se stupňoval. „Ke konci už byli kluci hodně unavení, energii jim bralo zejména dobé bránění,“ uvedl Miroslav Němeček. Policisté zpřesnili hru, snažili se více rozdělovat míče do křídel. Jednu takovou riskantní přihrávku ovšem zachytil křídelník Matěj Formánek a doběhl pro navýšení skóre. 34:22. Ani pět minut před koncem to Britové nevzdali. Pokračovali v tvrdých skládkách i rychlém a přesném čištění, brzdily je ovšem ztráty míče. Minutu před koncem ještě snížili na 34:29.

Víc už jim ale český tým nedovolil. „Ocenil bych jak kluci k zápasu přistoupili,“ řekl po utkání Miroslav Němeček. „Dali do toho hodně úsilí a nadšení, když udělali chybu, šli do toho znovu.“

Hru českého týmu ocenil i kouč hostí Neil Mitchell. „Zápas byl zážitek. Jsem opravdu nadšen úrovní hry i jak k tomu český tým přistoupil, hráli jste skvěle v defenzívě.“

PB