01.06.2022 – REPREZENTACE U20

Čeští junioři po dlouhých letech narazí na ragbisty USA



Je to už hodně dávno, co se česká ragbyová reprezentace utkala s reprezentací Spojených států. V devadesátých letech na mistrovství světa do 18 let ve Francii tuzemští ragbisti USA podlehli. V červenci bude mít český tým příležitost k odplatě.

Národní tým do 20 let se v Nizozemsku zúčastní turnaje, ve kterém se utká jak s USA, tak s Belgií či domácím týmem. „Je to pro nás velká událost a čest zúčatnit se tak kvalitní přípravy,“ říká Roman Šuster, trenér českého výběru do 20 let. „Jsme přesvědčeni, že nám to umožní se dobře připravit na kvalifikaci evropského šampionátu, která nás později čeká a že budeme dobře reprezentovat naši zemi.“

Turnaj nazvaný Corendon Rugby Summer Tour 2022 se odehraje v první půli července v Amsterdamu. Účastní se ho i další zaoceánský tým Kanada (ten ovšem ve sloužení do 18 let), se kterým se ovšem Češi „nepotkají“.

Na začátku léta (1. - 3. 7.) čeká české mladíky v tuzemsku soustředění, ze kterého vyjde i finální sestava pro tento prestižní turnaj. „Tato soustředění jsou otevřena pro všechny hráče,“ uvádí manažerka reprezentace do 20 let Šárka Žižková. „Šanci usilovat o start v národním týmu má každý.“ Zájemci se mnohou ozvat na sarka.zizkova@rugbyunion.cz.

Z utkání s americkými protějšky se před několika lety utkal A-tým mužů s USA South Panthers, ženy si zahrály s Brown Bears University a například Říčany přivítaly univerzitu z kalifornského Long Beach.

Sportovní organizace USA Rugby má více než 110 000 tisíc členů (pro srovnání ČSRU kolem 5000) a eviduje kolem 2500 klubů. Rozvoj ragby v zemi pohání profesionální Major League Rugby, ve které loni soutěžilo celkem 12 týmů. Mezi ně patří například kalifornský San Diego Legion, Utah Warriors či jediný tým z Kanady Toronto Arrows.

PB