31.05.2022 – SOUTĚŽE 7S MUŽŮ

Vypukne sedmičková sezóna. Pozornost poutá Prague Sevens i ME

Vyškovský Jiří Pantůček se na loňském republikovém šampionátu v sedmičkách na pražské Markétě usmívá na protivníky z ARC Iuridica. To ještě netušil, na jak tvrdého protivníka narazil. Foto: Martin Flousek


Až o nadcházejícím víkendu utichnou souboje v barážích o extraligu a mládežnické soutěže, český ragbyový svět se překlopí do sedmičkové podoby. Bude na co se dívat.

O štědré prize money na Smíchově
Hned v sobotu 11. června vypukne na smíchovské Tatře Prague Sevens. Šéf turnaje Filip Vacek slibuje špičkovou podívanou, vedle Dukly, nabité českými reprezentanty, se v soutěži představí i tým Saffas, složený z jihoafrických hráčů české extraligy. Ti, třeba jako Tristan Horak či Dieter Crafford v Říčanech patří k nejlepším v soutěži.

„Bude to těžké, je tam velká konkurence,“ hlásí Tristan Horak. Turnaj osvěží zřejmě i velice kvalitní tým britské policie, ta se o den dříve utká na pražské Pragovcé s českou reprezentací XV. Na vítěze Prague Sevens čekají „prize money“ ve výši 3000 euro. Zúčastní se i tým ze Švýcarska či z Nizozemí, ve hře je i přítomnost slovenské reprezentace.

https://www.praguerugbysevens.com/

O hornickou lopatu v Havířově
Ve stejný den se v Havířově uskuteční o něco méně ambiciózní Kylof Cup. Prvního ročníku turnaje se zúčastní kolem šesti či sedmi týmů, všechny budou z Moravy. „Je to taková generálka před republikovým šampionátem v sedmičkách,“ říká sportovní ředitel Havířova Patrik Kovács o načasování turnaje. „Máme v klubu hodně mladých hráčů, zejména útočníků a chceme, ať si zahrají doma i jiný formát než patnáctkový,“ přidává další důvod.

Kylof není název sponzora. „Je to hornická motyka, ta k našemu městu patří. Název vychází z tradice soubojů s Ostravou, sní se o kylof utkáváme každý rok,“ usmívá se Karel Gaman, dlouholetý činovník klubu.

https://havirov.rugby-cz.com/

O český titul ve Vyškově
Ve Vyškově se 18. a 19. června uskuteční dvoudenní Mistrovství České republiky v sedmičkách. Titul obhajuje Tatra Smíchov. Zatímco loni na Markétě se v postcovidovém období zúčastnilo deset týmů, letos se jich ve čtyřech skupinách představí šestnáct. Přihlásily se i týmy, které se neúčastní oficiálních patnáctkových soutěží: Liberec či Olomouc. Níže najdete rozlosování týmů do skupin i zápasů. Nasazení jsou čtyři nejlepší z loňska: Tatra, Praga, Říčany a Vyškov.

http://www.rugbyunion.cz/cs/page/2351

O to, kam zamířit (v Olomouci či v Novém Městě n. M.)
Trošku nešťastně v ten samý víkend se na Vysočině a na Hané uskuteční dva sedmičkové turnaje. V sobotu 25. června nejprve olomoucké Prezidentské sedmičky, v neděli 2+6. června pak novoměstský Vysočina Cup. Lze předpokládat, že „návštěvnost“ jednoho turnaje, ovlivní ten druhý.

O evropský titul Championship
Poslední červnový víkend a první červencový se pak mimo tuzemsko rozjedou evropské sedmičkové šampionáty úrovně Championship. České ženy a čeští muži, kteří shodně loni historicky postoupili do této úrovně, se představí nejprve v Lisabonu a poté v Krakově. Zejména do polského historického města se chystají vyrazit početní čeští fanoušci ragby.

PB