30.05.2022 – NIŽŠÍ SOUTĚŽE RAGBY XV

Zlín táhnul k triumfu i otec se synem. Pětky dali oba

Hráč týmu Říčany/Iuridica Albert Suchopár přihrává pod tlakem ve finále 1. ligy ragby. Vpravo číhá zlínský Petr Juřík. Foto: Kuběna


Podsaditý rozčepýřený blonďák si mazaně přeběhl na druhou stranu rucku, rychle si od mlýnové spojky přebral míč a z několika kroků poměrně snadno proklouzl k položení pětky přes zatuhlou soupeřovu obranu. To zlínský veterán Petr Juřík v samém závěru finále 1. ligy navýšil vedení svého týmu nad společenstvím Říčany/Iuridica. Bylo rozhodnuto.

Moravský klub si z Říčan odvezl finálové vítězství 46:22. A v sobotu se doma utká v baráži o extraligu s Přeloučí. „Pořád jsme byli na balónu, dělali málo chyb a protivníka jsme přehráli rojem,“ vystihnul úspěšnou zlínskou cestu skrze finále Petr Juřík.

Z finále 1. ligy přímo do reprezentace
Osmačtyřicetiletý rváček dal Říčanům/Iuridice lekci z produktivity. Na hřiště přišel v 68. minutě, v 71. položil první pětku, v 78. pak druhou. Juříkovu klanu se dařilo, Petrův třiadvacetiletý syn Denis v zápase také položil. Jeho pětka ve 23. minutě otočila zápas, Zlín v té době ztrácel 10:12.

Výkony zlínské tříčtvrtky nezůstaly nepovšimnuty, trenér národního týmu i Říčan Miroslav Němeček nominoval Denise Juříka k zápasu české reprezentace s britskou policií. Ten se odehraje již 10. června na pražské Pragovce.

Zlín nevyhrál, to my jsme prohráli
Oba fináloví soupeři nabídnuli spíše upracované ragby, hodně se hrálo středem. Domácí hodně brzdily nepřesnosti a chyby, hráči často dělali zbrklá rozhodnutí, například pokopy v obranném pásmu, váznul jim přechod do útoku. „Zlín hrál dobře, vítězství si zasloužil, ale spíše než jejich výhra to byla naše prohra,“ glosoval výsledek jeden z hráčů Říčan/Iuridiky.

Trpělivý Zlín se postupně probil k rozdílu 32:12 a zdálo se, že nevýrazný protivník se už nezvedne. Omyl. V 54. a v 59. minutě zaúřadovalo nejprve hbité křídlo Albert Suchopár a poté i razantní vazač Ladislav Rada. Domácí viditelně ožili. „To byl přesně moment, kdy jsme zápas mohli ztratit,“ přiznal Petr Juřík. „Hned jsme ale prostřídali.“

S tím souhlasil i kapitán a kormidelník Říčan/Iuridiky Michal Ouředník: „Zlín dobře využíval našich chyb. I přesto, že jsme dokázali vyvinout tlak, přišla malá chyba, která nám vzala vítr z plachet.“

Chceme si zkusit extraligu
Domácí bojovali, příkladem šli třeba v tvrdých a přesných skládkách neunavný rváček Martin Novák, který se otřepal z nepříjemného úderu do hlavy a odmítl střídání či pozorný pilíř Libor Anderle, který sílu na ragby nabírá těžkou prací v jihočeských lesích. Oba jednoznačně patřili k nejlepším hráčům domácích. Nestačilo to. Říčany/Iuridica už nedokázaly změnit rytmus hry, týmu chyběl nápad. Pak už přišly chvíle Petra Juříka.

„Z výhry jsme nadšení, ale sezóna nekončí. Ještě nám chybí jeden krok, uspět v baráži,“ liboval si po zápase zlínský piliř Jan Horák, který byl se 147 kilogramy nejtěžším účastníkem finále. „Extraligu si rozhodně chceme zkusit.“

Spol. Říčany/Iuridica – Zlín 22:46 (12:25)
Pětky: 4:6

Sestava Říčany/ARC Iuridica:
1 Anderle, 2 Buček, 3 Váňa - 4 Šíf, 5 Kupka – 6 Kašpárek, 7 Novák, 8 Rada – 9 Ouředník (kapitán), 10 Růžička – 12. Podlipský, 13. Libiger – 11. Suchopár, 14. Barták, 15. Kohout.
Náhradníci: Beneš, Býma, Záhořík, Šimeček, Zachariev, Vencl, Homola, Pavlíček.
Trenér: Miroslav Němeček, asistent: Michal Ouředník, vedoucí týmu: Jan Homola.

Sestava Zlín:
1 Horák, 2 Soukup, 3 Holba – 4 Smiřický, 5 Pechal – 6 Škrobák, 7 Kocháň, 8 Geldmacher – 9 Jandouš (kapitán), 10 Kotík – 12 Sluštík, 13 Juřík D. – 11 Azouzi, 14 Landt, 15 Zuzaník.
Náhradníci: Zemanovič, Krajčovič, Láník, Hejmala O., Peterka, Juřík P., Břešťák, Hejmala.
Trenér: Petr Juřík, asistent: Mirko Zemanovič, vedoucí týmu: Daniel Chytil.

FOTOGALERIE I. z finále 1. ligy zde, FOTOGALERIE II. z finále 1. ligy zde


Na těžkém terénu vybojovaly bronz a baráž Petrovice
Souboj třetí místo přinesl nevídané drama. Domácí Petrovice otočily pětkou tři minuty před koncem na 32:31. Zápas ovlivnil předzápasový déšť, který ovlivnil technickou hru obou týmů. „Z toho pramenilo spousty chyb," uvedla petrovická útoková spojka Antonín Brabec. „Vzhledem k podmínkám, to bych velice ubojovaný zápas, o nějaké pěkné technické hře se nedá moc mluvit," souhlasil trenér Bystrce Jakub Vrána.

Hosté v první i ve druhé půli Petrovicím uskočili, nicméně o náskok v obou případech přišli. „Dvakrát jsme ztratili koncentraci a soupeř toho využil, nedodrželi jsme systém hry, který jsme si domluvili," litoval prohry Jakub Vrána. „Je to škoda, baráž jsme si chtěli zkusit."

Výsledky zápasů o umístění 1. ligy ragby 2022

Finále:
Spol. Říčany/Iuridica – Zlín 22:46 (12:25)

O 3. místo:
Petrovice – Bystrc 32:31 (17:17)

O 5. místo:
Mariánské Hory – Spol. Nýrsko/České Budějovice 56:19 (14:12)

O 7. místo:
Havířov – Spol. Tatra Smíchov B/Praga B 51:24 (25:12)


Celkové pořadí 1. ligy ragby 2022

1. Zlín
2. Říčany/Iuridica
3. Petrovice
4. Bystrc
5. Mariánské Hory
6. Spol. Nýrsko/České Budějovice
7. Havířov
8. Spol. Tatra/Praga
9. Spol. Plzeň/Rakovník/Kralupy

1ligaFinalPoFinaleHome_850.jpg
Vítěz 1. ligy ragby 2022 RC Zlín. Foto: Martin Flousek


PB