28.05.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Mistry extraligy jsou Říčany, Tatře nedaly šanci

Vítěz Extraligy ragby 2022 tým RC Mountfield Říčany. Foto: Martin Flousek


Vítězem letošní Extraligy ragby mužů se stal tým RC Mountfield Říčany. Ten v dnešním finále na domácí půdě porazil RC Tatru Smíchov 45:8, po poločase 19:3. Říčany tak obhájily titul z loňské zkrácené sezóny.


FOTOGALERIE Z FINÁLE ZDE


Vítěze ohlásily kostelní zvony
Když se těsně před koncem finále extraligy rozezněly zvony říčanského kostela svatého Petra a Pavla, jakoby symbolicky do krajiny oznamovaly novinu: titul je náš. Domácí ragbisté RC Mountfield Říčany už v tu chvíli s velkým náskokem vedli nad RC Tatra Smíchov a jednoznačně dominovali dění na hřišti.

Zlom zápasu přišel pravděpodobně v samém závěru první půle. Mohutný říčanský druhořadník Lukáš Chytil si z rucku vyzvedl balón a rychlým krátkým pohybem ho uklidil do pětkoviště soupeře. 17:3 pro domácí. Do té doby bylo utkání zejména přestřelkou mezi útokovými spojkami obou týmů. Říčanský Jihoafričan Tristan Horak se z trestných kopů trefil čtyřikrát, smíchovský „tuzemák" Karel Šampalík zavěsil jednou.

Tatra vůbec nezačala špatně, na favorizované Říčany, které celou sezonu nikdo neporazil, vletěla s velkou vervou. Úvodních dvacet minut bylo poměrně vyrovnaných. Karel Šampalík ještě srovnal na 3:3. Ve 36. minutě ovšem tatrovácký kapitán a třetiřadník Karel Berounský dostal žlutou kartu a neomylný Tristan Horak zacílil palbu mezi tyče. 12:3. Jen chvilku poté přišla akce Lukáše Chytila, v době, kdy už například tatrovácký mlýn viditelně umdléval pod náporem toho říčanského, prošpikovaného reprezentanty.

Ve druhé půli již nabuzené Říčany jasně přikovaly Tatru na její půli. V 54. minutě akceleroval mohutný pilíř Tomáš Adámek a zvýšil na 26:3. O deset minut později přidal za domácí další pětku mlynář Lukáš Linhart, v 74. minutě pak rychlé křídlo Kryštof Kohout efektním skokem zvýšil již na 38:3. Jako poslední se k položení za domácí dostal jihoafrický zadák Dieter Crafford. Hosté pak již jen v samotném závěru korigovali položením Adama Koblice na 45:8

Tolik diváků jsem ještě neviděl
„Ze začátku bylo utkání vyrovnané, ale postupně jsme soupeře předčili naší aktivitou. Na hřišti to bylo náročnější, než se z výsledku může zdát," popisoval utkání po jeho konci v rozhovoru pro Českou televizi říčanský kapitán Jan Šedivý. Domácím se utkání povedlo i po organizační stránce. „V životě jsem tady neviděl tolik diváků," liboval si spokojený Jan Šedivý. Zápas dle odhadu sledovalo kolem 1400 fanoušků.

„Vidím dva základní důvody, proč jsme vyhráli,“ komentoval finále trenér Říčan Miroslav Němeček. „Dobře jsme bránili a pohlídali jsme si standardní situace," hodnotil kouč. "Máme hodně mladé hráče, tato dynastie bude podle mě dominovat české extralize dalších několik let," uvedl Miroslav Němeček. "Liga se teď před námi bude třást," doplnil s úsměvem někdejší mohutný druhořadník.

Naopak hodně zklamaný byl trenér Tatry Jan Oswald. "Mrzí mě to teda dost, v první půli jsme drželi krok, pořád jsem věřil, že to dáme." Kouč vyzvedl výkon říčanské útokové spojky Jihoafričana Tristana Horaka: "Je to excelentní hráč, ten do extraligy snad ani nepatří." Čtyřiadvacetiletý útočník byl nejvýraznější postavou finále, vedle v českých poměrech mimořádné kopací techniky, si mnohokrát dovolil troufalý průnik skrze tatrováckou obranu. Jeho akce, které protivník zastavoval jen s vypětím sil, výrazně posouvaly Říčany dopředu.

Říčany jsou ragbyová komunita
Dominanci Říčan jak ve finálovém souboji, tak i celé extralize potvrdil i Roman Rygl, prezident Tatry Smíchov a člen Výkonného výboru České rugbyové unie. "Trochu se bojím, že to bude jako v českém basketbalu, jsou tak silní, že další roky bude těžké je porazit," uvedl Roman Rygl po finále. "V Říčanech prostě moc dobře pracují, dlouhodobě a koncepčně."

Oběma finalistům rozdal medaile a pogratuloval Dušan Palcr, prezident České rugbyové unie. "Kvalitativní rozestup mezi prvními a posledními celky extraligy je opravdu hodně velký, Říčany si titul naprosto zasloužily. Je cítit na každém kroku, mezi hráči i fanoušky, že je to tady silná ragbyová komunita."


RC Mountfield Říčany – RC Tatra Smíchov 45:8 (19:3)
Pětky: 5:1

SESTAVY
Říčany: 1 Adámek, 2 Linhart, 3 Mareček – 4 Chytil, 5 Trefný – 6 Šmoclnop, 7 Máslo, 8 Havel – 9 Jan Šedivý (kapitán), 10 Horak – 12 Selix, 13 Duffek – 11 Kohout, 14 Formánek, 15 Crafford.
Náhradníci: Polášek, Stránský, Calta, Růžička, Haš, Josef Šedivý, Dupuy, Vrba.
Trenér: Miroslav Němeček, asistenti: Marek Landsinger, Jan Rohlík

Tatra: 1 Matouš, 2 Kajta, 3 Průša – 4 Masilo, 5 Njabulo – 6 Diallo, 7 Černý, 8 Berounský (kapitán) – 9 Košata, 10 Šampalík – 12 Stárka, 13 Rygl – 11 Koblic, 14 Zábranský, 15 Kladiva.
Náhradníci: Balák, Elis, Elis T., Linhart, Colakidis, Pelus, Neužil, Řanda.
Trenér: Jan Oswald, asistent Martin Kladiva

REPORTÁŽ Z FINÁLE V POŘADU BBV V ČT ZDE


V souboji o třetí místo dnes domácí RC Sparta Praha porazila RC Praga Praha 42:7, po poločase 21:0.


SpartaPragaHosekForst_850.jpg
Česko-slovenský minisouboj v zápase o třetí místo. Vůdčí osobnosti Sparty, útoková spojka a slovenský reprezentant Tomáš Forst (vlevo) a Pragy, vazač a kapitán české reprezentace Dan Hošek, v utkání o 3. místo extraligy. Sparta Pragovku jasně přehrála. Foto: Martin Flousek


FOTOGALERIE ZE SOUBOJE O 3. MÍSTO ZDE


Extraliga ragby 2022, dnešní výsledky závěrečného kola play-off

Finále:
RC Mountfield Říčany - RC Tatra Smíchov 45:8 (19:3)

O 3. místo:
RC Sparta Praha - RC Praga Praha 42:7(21:0)

O 5. místo:
JIMI RC Vyškov – Dragon Brno 38:12 (12:7)

O 7. místo:
RC Slavia Praha – RC Přelouč 103:22 (47:8)

Konečné pořadí soutěže

1. RC Mountfield Říčany

2. RC Tatra Smíchov

3. RC Sparta Praha

4. RC Praga Praha

5. JIMI RC Vyškov

6. RC Dragon Brno

7. RC Slavia Praha

8. RC Přelouč

Podrobné statistiky budou dostupné zde

V baráži o udržení v extralize budou bojovat Slavia a Přelouč. Zatímco o soupeři pro Slavii se rozhodne v zítřejším zápase 1. ligy Petrovicemi a Bystrcí, Přelouč nastoupí proti vítězi 1. ligy. Tím se dnes rovněž v Říčanech stal Zlín, který porazil Společenství Říčany/ARC Iuridica 46:22.


Petr Býma
Pro více informací, možnost rozhovorů, ohlasy či fotografie, kontaktujete, prosím:
media@rugbyunion.cz