27.05.2022 – NIŽŠÍ SOUTĚŽE RAGBY XV

Finále 1. ligy: Zlín chce v Říčanech vyhrát i jít do extraligy

Ještě loni v červnu bojovaly Říčany s ARC Iuridica na sedmičkovém mistrovství republiky. O víkendu nastoupí jejich spojený tým ve finále 1. ligy proti Zlínu. Foto: Martin Flousek



Budou to sekat jako Baťa cvičky nebo převládne proslulá síla společenství? S nadsázkou takový střet nabídne finále 1. ligy ragby mužů. V sobotu 28. května od 13 hodin se v něm utká Společenství Říčany/ARC Iuridica se Zlínem.

Zápas se hraje v Říčanech jako předehrávka finále extraligy, ve kterém od 16 hodin nastoupí domácí proti smíchovské Tatře.

„Do Říčan jedeme vyhrát,“ říká jasně Josef Iž, prezident RC Zlín. „Máme velice slušný útok, to je naše velká zbraň,“ přidává Daniel Chytil, sportovní ředitel Zlína. Tým v sezoně prohrál jediné utkání na Bystrci, v semifinále minulý víkend přehrál Petrovice. „Měli jsme i slabší chvilku, soupeř téměř srovnal krok,“ přiznává Daniel Chytil.

Zlín už má jisté, že půjde do baráže o postup do extraligy s jejím posledním týmem. To bude buď Přelouč nebo Slavia. „Kluci by si chtěli extraligu vyzkoušet, vnímám to tak mezi nimi,“ uvádí Daniel Chytil.

Je třeba eliminovat tříčtvrtky a křídla
Říčany/Iuridica v sezóně ještě nezaváhaly, v semifinále vyřadily silnou Bystrc. Tým, stejně jako ten extraligový, vede kouč Miroslav Němeček. Na čtvrtečním společném tréninku obou celků se mu opět sešlo více než 35 hráčů. Tak početná pravidelná účast hráčů na trénincích je v českých podmínkách unikát.

Přítomní hráči tak mohli trénovat na celém hřišti v postavení patnáct proti patnácti. Právě široký výběr kvalitních ragbistů je největší silou obou výběrů, toho extraligového říčanského i toho prvoligového říčansko-iuridického.

Loni nicméně společenství vypadlo už v semifinále, a to právě se Zlínem. „Potřebujeme dostávat hru do křídel a eliminovat naopak rychlé tříčtvrtky a křídla protivníka. Věřím, že třeba v roji budeme silnější,“ říká Jan Homola, asistent trenéra týmu Říčany/Iuridica. „Loni v semifinále nám Zlín utekl už na začátku, tohle se zítra nestane. Ragby je vlastně svým způsobem dost jednoduchá hra, stačí přistupovat včas a v linii.“

Souboj o třetí místo je i duelem o účast v baráži
Vzhledem k tomu, že Říčany/Iuridica nemůžou postoupit do extraligy a Zlín má tak první a výhodnější pozici pro baráž o extraligu jistou, o druhý barážový post se v souboji o prvoligový bronz poperou Petrovice s Bystrcí. Brněnští v semifinále sice podlehli Říčanům/Iuridice, nicméně v nástupu do druhé půle zvedli hlavy a favorizovaný tým hodně potrápili.

Petrovice chtějí uspět. I kvůli tomu, že jim po sezóně přijde do týmu několik šikovných juniorů. „Postupu do extraligy se nebráníme,“ říká útoková spojka mužstva a Ragbista roku 1995 Antonín Brabec. „Tým by pravděpodobně muselo doplnit pár hráčů ze zahraničí, aby byl konkurenceschopný. Letos nám pomáhají kluci z Liberce i pár veteránů, kteří už příští sezónu přenechají místo mladším. Utkání proti Bystrci nebude jednoduché, máme dost zraněných, ale naši výhodou je domácí prostředí. Chceme vyhrát a pak se uvidí.“


Barážová utkání, kterých se z extraligy zúčastní Slavia a Přelouč, jsou naplánována na příští víkend.


RozpisFinale_850.jpg

PlakatFinale_850.jpg

PB