27.05.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Češky přitvrdily a s Polkami už ve finále hrály lépe

České ragbistky v přípravě před odjezdem na turnaj v Costa Brava. Foto: Martin Flousek


Druhé místo a zvýšenou dávku sebevědomí si z turnaje na španělském Costa Brava přivezly české ragbistky. Národní sedmičkový tým ve finále nestačil na silné Polky, kterým podlehl 12:36.

S Polskem se tým utká znovu již za měsíc při mistrovství Evropy Championship, do kterého Česko loni prémiově postoupilo.

„Celý turnaj ukázal, že jsme na dobré cestě, že naše cesta má smysl. Hodně to zvedlo sebevědomí hráček. Viděly, že s Polkami se dá hrát,“ hodnotila vystoupení Hanka Schlangerová, manažerka rozvoje ženského ragby ČSRU.

Český tým nejprve odehrál čtyři zápasy ve skupině, kde prohrál jen právě s Polkami. Ve čtvrtfinále pak Češky přešly přes silný anglický tým Penguins 19:7. Dramatické bylo semifinále s Jihoafričankami hrajícími pod hlavičkou DeltaDrone Tucks. „To je výběr hráček z Pretorie, hodně silné družstvo,“ popisuje reprezentanka Julie Doležilová. Česky zvítězily o „fous“: 15:12.

Ve finále se poté znovu utkaly s Polskem. „Podruhé jsme už s Polkami hrály lépe. Dokázali jsme si, že i takový tým dokážeme dostat pod tlak a zabodovat,“ uvedla Julie Doležilová. Zatímco ve skupině končil zápas výsledkem 0:30, ve vyvrcholení turnaje to bylo o poznání těsnější.

„Otrkaly jsme se a celé playoff hrálu už o poznání tvrději,“ doplnila Julie Doležilová. „Bylo to až nečekaně dobré, opravdu vydařený turnaj. Byl to náš první turnaj na sehrání i na to, kde najít chyby. Řekla bych, že jsme si v průběhu turnaje hodně uvědomily, jak je to hodně o hlavě a ne tolik o dovednostech.“

Výběr se turnaje zúčastnil i podpoře v rámci projektu Národní sportovní agentury na podporu ženských kolektivních sportů a jejich účasti na Olympijských hrách 2028 v Los Angeles. S týmem tak odjel širší realizační tým, než bylo obvyklé. „Regenerovali jsme i u moře a měli dvě fyzioterapeutky, takže bylo mnohem rychlejší,“ řekla Julie Doležilová.

Evropský šampionát se hraje dvoufázově, první díl poslední červnový víkend v Portugalsku, druhý díl v polském Krakově. „Před tím nás čeká už jen několik soustředění v Česku,“ řekla Julie Doležilová. „Osobně jsem opravdu moc ráda za tu herní zkušenost v zahraničí, třeba domácí Elitní série žen v sedmičkách nás spíš brzdí. Úroveň je nic moc a s holkama z reprezentace nehrajeme spolu, ale proti sobě, takže se nesehrajeme.“

Finálový zápas turnaje mezi Českem a Polskem zde

PB