28.05.2022 – REPREZENTACE MUŽI XV

České ragby prověří britská policie. Patronkou týmu je královna

Ukázková skládka ze zápasu britské policie proti britskému námořnictvu. Zdroj: British Police Rugby


Na mimořádný zásah přijedou do české metropole britští policisté. V pátek 10. června vpodvečer se na hřišti vysočanské Pragy postaví české ragbyové reprezentaci.

Nabitý tým je plný anglických, skotských, velšských a severoirských příslušníků různých jednotek British Police. Tým s velkou tradicí byl založen již v roce 1928 a jeho přímou patronkou je britská královna Alžběta II.

Hráči British Police Rugby se mnohokrát probili i do národních reprezentací Anglie, Skotska, Walesu či Irska. Řada z nich byla poctěna i účastí ve výběrovém týmu British and Irish Lions.

Hráči z celého království
Výběr obvykle hraje čtyři až pět zápasů ročně, hrál v Jižní Africe, na Novém Zélandě, v Kanadě či v Hong-Kongu. Před covidem vyrazil na tour do Argentiny a Uruguaye.

Tým do Prahy přijede ve 22členné sestavě s osmi členy doprovodu. Šéfem výpravy je náčelník britské Police Digital Service Ian Bell, manažerem výpravy je někdejší Metropolitan Police Commander Nick Bracken, jenž zároveň vede prestižní Essex Rugby Union (ta byla založena již v roce 1885 a zahrnuje 44 klubů; Essex je jedním ze 48 regionů „counties“ v samotné Anglii). „Přivezeme hráče z celého království, je na co se těšit,“ uvedl Nick Bracken.

Český kouč nasadí proti policii i prvoligisty
Trenér české reprezentace Miroslav Němeček počítá do českého výběru zařadit několik nováčků. Zajímavostí je, že nastoupí i hráči 1. ligy. Například ze Zlína, který o víkendu hraje v Říčanech finále 1. ligy, přijedou talentovaní mladíci Denis Juřík a Marek Jandoušek. Na hřišti se objeví i Vít Mališ z ostravských Mariánských Hor nebo rychlonohý Petr Grassl z klubu Šumava Nýrsko.

„Reprezentace není uzavřena pro nikoho. Hodně nadějných hráčů na sebe upozornilo na srazech či zápasech regionů,“ vysvětluje Miroslav Němeček. „Třeba Dominik Svoboda má podle mě velkou budoucnost.“ Mohutný mladík a prvořadník nastupuje za Dragon Brno, dříve hrával ve Francii.

V první řadě se objeví zejména hráči Říčan, které Miroslav Němeček v sobotu povede v extraligovém finále proti Tatře. Jsou mezi nimi: pohyblivý Lukáš Linhart, mohutný odchovanec sedlčanského ragby Václav Calta či Tomášové Stránský a Adámek.

Ve třetí řadě počítá trenér s odolným slávistou Patrikem Průchou, po zranění se do reprezentace vrátí tvůrce hry a tahoun Přelouče Jan Čížek. V nominaci budou i útočná dvojčata Richard a Lukáš Hřebačkové ze Sparty.

Britové navštíví i velitelství
Současný kapitán reprezentace Dan Hošek a mnoho „standardních“ členů národního týmu, zejména útočníků, se v nominaci neobjeví, neboť se pod vedením trenéra Jana Rohlíka připravují na mistrovství Evropy v sedmičkách (11. června se hráči na Smíchově účastní turnaje Prague Sevens).

Zápas na Pragovce se odehraje od 19 hodin. Od 17 hodin je ve spolupráci s Policií ČR připraven doprovodný program pro děti. Na pořádání akce se podílí i tatrovácký ragbista Ondřej Loučka, příslušník české policie. Britové tak budou moci v rámci předzápasového pátečního programu navštívit modernizované velitelské stanoviště Policie ČR.


Plakát CZE x BPR_850.jpg


PB