20.05.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Extraliga ragby: Do finále se probila Tatra!

Tatrovácký Karel Berounský při semifinále extraligy. Foto: Martin Flousek


Prvním finalistou Extraligy ragby 2022 jsou hráči Tatry Smíchov. Ti ve včerejším semifinále zvítězili ve velkém dramatu na Spartě 25:22, po poločase 10:10. O soupeři pro finále se rozhodne zítra v zápase v Říčanech, kde domácí od 14 hodin hrají s pražskou Pragovkou.


FOTOGALERIE ZE ZÁPASU ZDE


PODROBNÉ STATISTIKY ZÁPASU ZDE


Finále se odehraje 28. května. Jestliže zítra vyhrají Říčany, zápas se uskuteční tam, pokud zvítězí Praga, přivítá finále Tatra Smíchov.

Zápas mezi Spartou a Tatrou byl hodně vyhecovaný, podobně jako duel stejných soupeřů před několika týdny v základní části soutěže. Domácí soupeře doslova drtili v mlýnech a měli po celý zápas herní převahu.



Po remízové první půli 10:10 šla do vedení Tatra, nicméně Sparťani zabrali a po větší část druhé půle měli jasnou převahu. To jim dvacet minut před koncem vyneslo vedení 22:20. Z místy až drtivého tlaku ale víc využít nedokázali, brzdila je pozorná obrana Tatry i vlastní chyby.

Rozhodl samotný závěr zápasu, kdy Tatra desítky vteřin před koncem z ojedinělé akce položila pětku. K nejlepším hráčům obou týmů patřily útokové spojky, na straně Sparty Tomáš Forst, zejména poziční hrou a kopy, u protivníka pak dobře dirigoval hru mladý Karel Šampalík.

Zápas se odehrál v pracovní den vpodvečer, což přilákalo stovky diváků. "Atmosféra byla parádní, chceme v podobné časy hrávat častěji," uvedl Milan Vacek, funkcionář RC Sparta Praha.

K utkání se vyjádřili členové realizačních týmů obou mužstev.

Jan Oswald, trenér RC Tatra Smíchov
„Jsem spokojen s postupem, ale s hrou bohužel ne. Ocenil bych ale naši velkou bojovnost. Snad se dokážeme dobře připravit na finále."

Eduard Krützner mladší, RC Sparta Praha
„Bylo to pro diváky opět velmi atraktivní utkání. Mnohem lepší mlýny jsme ale nevyužili k častějšímu skórování, brzdily nás technické chyby. Rozhodla pětka soupeře v samotném závěru, kdy obrana Tatry rychle vyběhla a narušila naší herní fázi. Ztratili jsme míč a z protiútoku padly rozhodující body přes útok. Bohužel tato akce byla z ofsajdového postavení Tatry. Je to sport, takovéto chyby prostě někdy bohužel rozhodnou tak vyrovnané utkání. Přejeme naším soupeřům hodně zdaru ve finále."

PB