19.05.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

S ženami už pracuje špičkový anglický ragbyový trenér kondice

Dan Howells dohlíží na trénink české reprezentace. Foto: Martin Flousek


Olympijská vítězka ve sjezdu na lyžích Lindsey Vonn, finalisté Světové série v baseballu Houston Astros či ragbyová reprezentace Anglie. Ti všichni prošli rukama věhlasného kondičního trenéra Dana Howellse.


Devětatřicetiletý rodák z Londýna má po včerejšku další zářez: v rámci projektu Národní sportovní agentury na účast ženské ragbyové reprezentace na olympiádě 2028 se zúčastnil tréninku národního týmu v Praze.

„Přišel jsem s týmem pracovat výhradně na fyzické stránce,“ vysvětlil včera na sluncem zalitém stadiónu na Markétě někdejší útoková spojka a zadák. „Mým hlavním cílem je nastavit celkovou kondiční strategii týmu i širšího prostředí ženského ragby. Přinesl jsem vizi, věřím, že bude mít uplatnění. Už nyní vidím, že české ragbistky mají velký potenciál.“

Dan Howells se ve středu potkal s trenéry ženských týmů, k večeru sledoval trénink vedený koučem národního sedmičkového týmu Vítem Chalupou. „Pomůžu s nastavením intenzity tréninků, ale i s celkovým pojetím fyzické přípravy. Je třeba ji vhodně vystavět již od mládežnických výběrů, například do 16 či 18 let, a pak na to navázat.“

Vhodné nastavení tréninků podle Dana Howellse přinese do českého ženského ragby i vyšší odolnost proti zraněním. Jeho zkušenosti mají kouči ženských týmů přenést i na klubové úrovně, ze kterých reprezentace čerpá.

Na středečním tréninku reprezentantky opravdu kmitaly. „Motorová myš“ a bojovnice Veronika Oupicová dotahovala do konce každou fázi cvičení s maximálním nasazením, na technicky skvělé vybavené Daniele Ferugové z Ostravy, bylo znát, jak si po přestávce užívá návrat do národního týmu. „Já jsem si trénink taky užila, čeká nás velké léto, moc se na něho těším,“ hlásila po tréninku udýchaná a usměvavá Kristýna Plevová.

Národní tým čeká v létě na turnajích v Lisabonu a v Krakově mistrovství Evropy sedmiček Championship, což je na Starém kontinentu nejvyšší úroveň. „Od Dana Howellse se můžeme hodně naučit, věřím, že se to projeví na naší hře. Těžké zápasy v Championship nás důkladně prověří,“ uvedl Vít Chalupa.

Dan Howells bude u týmu působit na konzultační bázi, do Česka, ve kterém je poprvé, zamíří několikrát ročně.

Tým dnes odlétá na víkendový turnaj na pobřeží španělské Costa Blanca. „Ve skupině tam budeme hrát například s reprezentací Polska či Andorry,“ doplnila Zuzana Steppanová, manažerka ženského týmu.

RugbyTreninkMarketaSlunicko_815.jpg


PB