17.05.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Začíná vrchol extraligové sezóny: přímé boje o titul i o záchranu

Kdo vystoupá v extralize nejvýše? Foto: Miloš Březina


Dvakrát o titul a dvakrát o baráž. Již ve čtvrtek 19. května se rozběhne nadstavbová část Extraligy ragby 2022.

V semifinále se utkají Sparta s Tatrou a Říčany s Pragou, o vyhnutí se baráži o udržení, do které půjdou dva celky, se poperou Vyškov s Přeloučí a Dragon Brno s pražskou Slavií. Všechny duely se hrají na jeden zápas, doma hraje vždy výše postavená tým po základní sedmikolové části soutěže.



Sparta již ve čtvrtek od 19 hodin přivítá Tatru. Souboj velkých rivalů před několika týdny na Smíchově přinesl jeden z nejkvalitnějších duelů celé sezóny, ve strhujícím zápase zvítězila nakonec Sparta. Oba týmy vyztuží své řady několika Jihoafričany. Tatře nicméně bude chybět zraněný playmaker Jacques Fick, kterého na postu útokové spojky nahradí zřejmě Karel Šampalík mladší, člen reprezentace do 20 let.

Ve Spartě dá zřejmě trenér Eduard Krützner mladší přednost na stejném klíčovém postu Tomáši Forstovi, odchovanci Pragovky a v tuto chvíli slovenskému reprezentantovi, před dlouholetou a „tradičnější“ útokovkou Richardem Hřebačkou. Ten zřejmě obsadí jiný útočnický post v základní sestavě.

Rozjeté Říčany, které jako ještě jediné v sezoně neprohrály, jsou v souboji s Pragovkou favoritem. Trenér Miroslav Němeček, který je zároveň i koučem reprezentace, čerpá sílu týmu z početného kádru, který citlivě doplňuje o mladé hráče. Útok povede Jihoafričan Tristan Horak.

Praga, která v posledním sedmém kole základní části přišla jen těsně o výhru nad Tatrou, si ve stejném zápase „zvedla sebevědomí“. Kouč Roman Šuster, který je trenérem reprezentace do 20 let, dal totiž šanci na hřišti i mnoha náhradníkům a tým přesto držel se silnou Spartou krok. „Do Říčan jedeme vyhrát,“ hlásí Roman Šuster.

V duelu Vyškova s Přeloučí je jednoznačným favoritem moravský tým. Přeloučští ragbisté, kteří celou sezónu hrají s velice úzkým a starším kádrem a příkladnou bojovností, letos ještě nebodovali.

Dragon Brno bude v souboji se Slavii, které se v sezóně nedaří, sázet na sílu svých mlýnů. Pražský celek zase na rychlost a pohyblivost svým mladých útočníků Adama či Davida Miřáckých či Jakuba Hrdličky.

Finále extraligy je naplánováno na 28. května, barážové souboje poražených z duelů Vyškov – Přelouč a Dragon – Slavia s dvěma prvními celky 1. ligy se odehrají o týden později.


SEMIFINÁLE
19.5. SPARTA - TATRA (19 hodin)
21.5. ŘÍČANY - PRAGA (14 hodin)

O ÚČAST V BARÁŽI
21.5. VYŠKOV - PŘELOUČ (14 hodin)
21.5. DRAGON BRNO - SLAVIA (13 hodin)


PB