14.05.2022 – REPREZENTACE MUŽI XV

Češi podlehli Švédům a do vyšší skupiny ME nepostoupí

Trénink českého týmu na Olympijském stadionu ve Stockholmu před zápasem proti Švédsku. Foto: Pavel Chaloupka


Česká ragbyová reprezentace mužů dnes ve Stockholmu podlehla Švédsku 18:28, po poločase 6:3. Prohra znamená, že do vyšší úrovně mistrovství Evropy postupuje soupeř.

"Kluci bojovali, myslím, že v tom to směru se jim nedá nic vytknout," hodnotil zápas kouč národního týmu Miroslav Němeček. "Z přípravy a potom i ze zápasu bylo vidět, že jim na výsledku hodně záleží. Bohužel jsme udělali příliš mnoho chyb a i proto se nikdy úplně nedostali do zápasu."

Hodně zklamaný byl z výsledku i útočník Matyáš Hopp. "Těžko se to zpracovává, opravdu těžko."

Češi se ujali vedení 6:0 po dvou proměněných trestných kopech. Hostující tým ale brzy zasáhlo zranění útokové spojky Martina Cimpricha. Ten byl po tvrdém nárazu s protihráčem dlouho ošetřován a poté odvezen do nemocnice. "Moment s Martinem nám rozhodil tempo a asi poznamenal víc, než jsme si připouštěli," řekll Matyáš Hopp.

Půli Česko vyhrálo 6:3. Po vstupu do druhého poločasu ale národní tým inkasoval pětky a soupeř se rychle dostal do vedení. "Švédi měli více štěstí v klíčových situacích a dělali méně osobních chyb. My jsme naopak špatně kontrolovali a vytvářeli trestňáky pro soupeře," dodal Matyáš Hopp.

Vzhledem k reorganizaci soutěží organizovaných Rugby Europe Česku hrozí, že v nižší úrovni Conference 1 North zůstane po další dva roky a hráči tak budou konfrontováni se slabšími soupeři. "Je to pro nás všechny velké zklamání. Teď přijde čas na zhodnocení, ponaučení a vyvození důsledků," uzavřel Miroslav Němeček.


K zápasu se i velice otevřeně vyjádřil i útočník Jan Kučera. "Na rozdíl od nás Švédi nechybovali v rozhodujících momentech utkání a takřka pořád byli důraznější na balónu. Bylo na nás hodně trestných kopů a z toho i dvě žluté karty. Na psychiku nám určitě nepřidala švédská organizace všeho, počínaje předzápasového tréninku bez možnosti kopnutí na háčko či odloženého výkopu kvůli absenci sanitky. Na hře se projevilo i zranění našeho spoluhráče a mého "mladšího dvojčete" Martina Cimpricha," pokračoval Jan Kučera, extraligový hráč Vyškova, nicméně odchovanec Říčan (stejně jako Martin Cimprich).

"Co nám nejvíce chybělo byla energie: doběhnout do pětky, vyčistit rychle balón, tvrdě složit. Byli a jsme mladší tým než ostatní reprezentace a mentální odolnost v těchto důležitých utkáních a momentech hrála také svou roli. Náš tým má ale velký potenciál hrát mnohem lepší ragby, než to co jsme předvedli. To už tak v ragby chodí..."

Podle zpráv z nemocnice by Martin Cimprich měl být v pořádku.


Švédsko - Česko 28:18 (3:6)

Pětky: 3:2, trestné kopy: 3:2, konverze: 2:1.
Rozhodčí: O´Brien - Teppler, Pertenais (všichni Německo)



CeskoSvedskoSestava_815.jpg


PB