10.05.2022 – PŘÍBĚHY A ROZHOVORY

Herci Dejvického divadla netradičně uvedli ragbistu do Síně slávy

Zdeněk Sláma hrál ve 30. ltech v zápase proti Německu. Foto: Archív Andreje Hronce, ARC Iuridica


Byla to vřava skoro jako na ragbyovém hřišti po zborcení mlýnu. Hodně neokoukaně pojal Český olympijský výbor vyhlášení ankety Trenér roku 2021. To proběhlo v rámci epilogu hry Ucpanej systém v Dejvickém divadle.

Herci Ivan Trojan v pyžamu, Václav Neužil v teplácích či Hynek Čermák v dresu s číslovkou se tak stali součástí nápaditého ceremoniálu, v jehož rámci byl do trenérské Síně slávy ČOV uveden i jeden z průkopníků tohoto sportu v Česku, legendární Zdeněk Sláma (1909 - 1993).

Skok do výšky, Iuridica i Slavia
Ragbyový reprezentant, pedagog a trenér se zejména po válce mimořádným způsobem zasloužil o rozvoj vysokoškolského ragby. Trénoval například reprezentační družstvo akademiků. Mezinárodní ragbyová federace FIRA mu v roce 1977 udělila medaili za zásluhy.

Patřil k zakladatelům tradičního a velice originálního klubu ARC Iuridica Chrášťany, který vznikl jako kroužek v rámci tělesné výchovy na právnické fakultě UK v Praze. Zdeněk Sláma byl univerzálním sportovcem, v roce 1932 se stal akademickým mistrem republiky ve skoku do výšky, v roce 1934 reprezentoval Československo v ragbyovém zápase s Německem. V předválečné době nastupoval za SK Slavii Praha.

Hráč rugby musí být zdatný i duševně
Za války v roce 1944 vyšel Zdeňkovi Slámovi v časopise Správný kluk článek, ve kterém mimo jiné napsal:

„Žijeme v době těžké, která vyžaduje celé muže, tvrdé, houževnaté a nebojící se srážky. V bojové hře rugby jsou uvedené vlastnosti nahuštěny. Rugby se hraje šišatým míčem, rukama i nohama. Soupeři běžícímu s míčem může se bránit ve hře skládáním. Při tom dochází pravidelně k srážkám a pádům. Proto musí být každý hráč osobně tělesně i duševně zdatný. Vedle toho dobrý hráč musí mít ještě silně vyvinutý smysl pro spolupráci a odpovědnost. Jedinec byť sebezdatnější neznamená vůbec nic. Rugby je typická kolektivní hra, v níž úspěchy má jen mužstvo dobře sehrané, složené z dobrých kamarádů, kteří si vzájemně důvěřují.“

ZdenekSlamaTrener_815.jpg
Zdeněk Sláma vlevo

TrojanZongl_815.jpg
Ivan Trojan při vyhlašování Trenéra roku

DejvicHokej_815.jpg
Ester Ledecká při vyhlašování Trenéra roku

Více o výsledcích ankety zde

PB