07.05.2022 – REPREZENTACE MUŽI XV

Češi zdolali Lotyšsko a do Švédska pojedou s náskokem

Jihoafričan ve službách české reprezentace Sheldon Fortuin si letí pro pět bodů v zápase s Lotyšskem. Foto: Martin Flousek


Čeští ragbisti dnes v Praze porazili Lotyšsko a ujali se vedení v tabulce mistrovství Evropy třetí divize Conference 1 North. K postupu do vyšší úrovně Trophy potřebují v závěrečném utkání šampionátu zvítězit či remizovat 14. května ve Švédsku. Švédové dnes zvítězili v Maďarsku 29:25 a na český tým ztrácejí jeden bod.


FOTOGALERIE ZE ZÁPASU ZDE


Česko – Lotyšsko 54:17 (19:3)
Upracovaný začátek a strhující konec. Takový byl průběh zápasu české ragbyové reprezentace s Lotyšskem. Na stadionu pražské Sparty se domácí tým opřel do Lotyšů hned od začátku, z územní převahy ale dlouho nemohl vydolovat žádný bod.

Šance se otevřela po čtvrthodině duelu poté, co byl vyloučen hostující pilíř Aivars Ingus. Češi ve dvaadvacítce zatlačili v mlýnu, a protože ho Lotyši dle polského rozhodčího Lukase Jasinského nedovoleně zbortili, získali domácí takzvanou trestnou pětku oceněnou sedmi body. Následovala nepříliš vydařená druhá čtvrthodina utkání, oba týmy předváděly mnoho nepřesností a ztrát. „Ze začátku jsme byli nervózní, padaly nám balóny," přisvědčil kouč českého mužstva Miroslav Němeček.

Kapitán ukázal cestu
Ve 30. minutě zavelel ke zteči kapitán Česka Dan Hošek, nejlepší hráč na hřišti. Po nádherném průniku přes několik protihráčů vytvořil situaci, ze které se k položení pětky prodral Jan Kučera. Češi zabodovali v oslabení, neboť již ve 23. minutě byl po udělení žluté karty vyloučen na deset minut Jakub Havel.

Ani po druhé pětce český tým neožil a pokračoval v upracovaném ragby bez pěkných akcí. Lotyši dokonce v 37. minutě snížili z trestného kopu na 3:12. Hostům dobře pracoval mlýn, při chytré hře ve středu hřiště na zhuštěném prostoru snižovali výhodu mnohem techničtějšího a pro útok vybavenějšího českého týmu. V nesnázích opět zavelel kapitán: Dan Hošek se probil k položení pětky. Poločas skončil 19:3.

Hned v úvodu druhé půle rozpačitý český výkon pokračoval – a přišel trest: pětka soupeře. Kouč Miroslav Němeček ve snaze oživit hru a změnit její rytmus stáhnul mlýnovou spojku Zbyňka Schütze a nahradil ji Markem Šimákem. Záhy přišlo lotyšské oslabení, když žlutou kartu obdržela útoková spojka Ruslans Kotlevs. Český trenér poslal ze střídačky do hry i dva čerstvé pilíře Václava Caltu a Tomáše Stránského.

Hned vzápětí tlaku v soupeřově dvaadvacítce a nepozornosti jejich obrany drze využil Marek Šimák a chytře se prosmýknul přes dvojici protihráčů. Česko – Lotyšsko 26:10. V 55. minutě přišlo možná nejzajímavější střídání v řadách hostů. Lotyšský kouč Kristaps Stana stáhnul ze hry již devětačtyřicetiletého pilíře Guntise Cirsu. Silově skvěle vybavený hráč do té doby naprosto rovnocenně bojoval s o generaci mladšími českými rojníky. „Bylo to hodně tvrdé utkání ve vysokém tempu, Češi jsou na to dobře fyzicky," prohlásil rusky po zápase lotyšský veterán.

Závěr patřil českým mladíkům
Minutu nato se Češi rozjeli. Adam Koblic přiklepl balón z vysokého výkopu na nabíhajícího Sheldona Fortuina, který prosprintoval až do pětkoviště a z výskoku efektně „zavěsil". Stadion naskládaný zhruba sedmi stovkami diváků ožil.

V 61. minutě stáhnul český kouč útokovou spojku Matyáše Hoppa a poslal na tento post teprve dvacetiletého Samuela Dupuye. S přibývajícími minutami a ubývajícími silami se na hřišti otevřelo více prostoru. Ten začali využívat především rychlonozí čeští útočníci a průbojný Dan Hošek. Přesto v této fázi hry udeřil soupeř: po rychlé akci skórovala v 67. minutě tříčtvrtka Valerijs Runco. Česko – Lotyšsko 33:17.

Byla to poslední zdařilá soupeřova akce. Do poslední desetiminutovky se totiž „rozběhl" dvacetiletý Adam Koblic. V 72. minutě po pěkné kombinaci několika spoluhráčů položil první pětku. Druhou přidal po samostatné akci, kdy „vycukal" soupeřovy obránce, v 74. minutě. Třetí pak skvělým průnikem připravil pro jednadvacetiletého Kryštofa Kohouta v 80. minutě. Česko – Lotyšsko 54:17 a konec zápasu.

„Bylo to moje první utkání v mužské reprezentaci a dal jsem dvě pětky, takže jsem spokojen," usmíval se Adam Koblic po zápase v rozhovoru do kamer České televize, která zápas vysílala přímým přenosem. „Starší kluci mě ujistili, že skok mezi juniorskou a seniorskou reprezentací není tak velký. A opravdu. Jakmile se zapískal úvod utkání, nervozita ze mě spadla."

Výkon mladíků či premiantů v mužské reprezentaci Dupuye, Koblice či Kohouta ocenil i kapitán Dan Hošek, Ragbista roku 2021. „Jsem na ně pyšný, viditelně do hry přinesli mladistvý náboj. Přišli do rodiny, kterou budou mít na celý život."

Kouč Lotyšska: Jste o něco silnější než Švédové
Příští týden čeká národní tým ve Stockholmu Švédsko. Vítěz postoupí do ME úrovně Trophy. „Chce to držet hru pod kontrolou a trpělivě budovat hru krok po kroku. Švédové totiž hodně hrají míč a dávají ho do stran. Snaží se útočit i ve vlastní dvaadvacítce, to se moc nevidí," uvedl po zápase s Českem kouč Lotyšska Kristaps Stana. „Přijdete mi jako o něco silnější tým, vaši hráči mají vyšší kvalitu," doplnil trenér. Lotyšsko v dubnu doma podlehlo Švédsku 25:46.

Miroslav Němeček se ve Švédsku opře o takřka totožný kádr. Do sestavy s nejvyšší pravděpodobností nicméně zařadí i rváčka Jamese Faktora, který tento víkend nechtěl riskovat obnovu ještě ne zcela doléčeného zranění. „S Lotyšskem jsme uhráli dobrý výsledek, ale je vidět, že máme věci, které je třeba vylepšit," uvedl Miroslav Němeček. „Naše šance proti Švédům vidím naprosto otevřené, podle mě je to tak padesát na padesát."

Švédsko o víkendu zvítězilo na půdě slabšího Maďarska „pouze" 29:25. Utkání ve Švédsko - Česko se hraje v sobotu 14. května 2022 od 14 hodin a přímým přenosem ho vysílá Rugby Europe TV.

Sestava Česka proti Lotyšsku:
1. Tomáš Adámek (53. Václav Calta), 2. Hubert Dřímal (Ondřej Kučera), 3. Radek Novotný (53. Tomáš Stránský) – 4. Jakub Homer, 5. Nicolaas Uys (61. Radim Trunečka) – 6. Jakub Havel (61. Vlastimil Diviš), 7. Vojtěch Vomáčka , 8. Dan Hošek (kapitán) – 9. Zbyněk Schütz (46. Marek Šimák), 10. Matyáš Hopp (61. Samuel Dupuy) – 11. Adam Koblic, 14. Kryštof Kohout - 12. Jan Kučera (69. Daniel Rygl), 13. Sheldon Fortuin, 15. Martin Cimprich.

Body: Martin Cimprich 12, Adam Koblic 10, Jan Kučera 5, Sheldon Fortuin 5, Dan Hošek 5, Marek Šimák 5, Krayštof Kohout 5, trestná pětka.

Rozhodčí:
Lukas Jasinski (POL), Kristaps Hovarts (LAT), Nikola Zachariev (CZE)

TABULKA

TeamPldWDLFABPts
1

CZECHIA

CZECHIA

3 3 0 0 124 42 3 15
2

SWEDEN

SWEDEN

3 3 0 0 126 55 2 14
3

LATVIA

LATVIA

3 1 0 2 74 109 1 5
4

LUXEMBOURG

LUXEMBOURG

4 1 0 3 56 145 0 4
5

HUNGARY

HUNGARY

3003619022

PB