30.04.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Semifinále extraligy: Říčany v. Praga, Sparta v. Tatra

Souboj Tatry a Pragy v Extralize ragby XV. Foto: Martin Flousek


Vítězem základní části Extraligy ragby XV 2022 se stali hráči Říčan. Ragbisti o zisku Poháru Tondy Frydrycha, který nejlepší tým základní části získá, definitivně rozhodli dnešní vysokou výhrou na stadionu Dragonu Brno 80:14. Říčany jsou jediným týmem, který letos v extralize ještě neprohrál.

V semifinále tým nastoupí proti pražské Pragovce. Ta dnes doma podlehla Tatře Smíchov 20:24. Hosté vítězstvím vybojovali třetí místo v tabulce a v semifinále se proto utkají se Spartou, která obsadila druhou příčku. Sparťanští ragbisté si dnes v sedmém kole snadno poradili s Přeloučí 110:14.


PODÍVEJTE SE NA FOTOGALERIE Z UTKÁNÍ PRAGA v. TATRA a SPARTA v. PŘELOUČ ZDE


V posledním utkání dnes Vyškov přesvědčivě vyhrál na Slavii 47:10. I v méně úspěšné „dolní" čtveřici po základní části extraligy se odehrají jednokolové vyřazovací souboje. Dva poražení poté půjdou do baráže o udržení se dvěma celky 1. ligy.



Dole nás držely chyby
Na prosluněném a hezky upraveném vysočanském hřišti Pragovky se do sebe oba soupeři zostra opřeli hned od počátku. Tvrdé skládky střídaly rychlé přechody do útoků. Skóre otevřel domácí Matyáš Hopp kopem z trestného kopu. Pak ale Tatra ještě zvýšila otáčky: nejprve položila po rychlém přesunu míče ze strany na stranu, poté po individuální akci silově dobře vybaveného Daniela Starky. „Mohli jsme hrát ještě lépe, chyby nás držely dole," přiznal po zápase útočník.

Praga ze stavu 3:12 snížila na 10:12 po chytrém signálu po rozehrání mlýnu v soupeřově dvaadvacítce. Ještě před poločasem se pak tým dostal do vedení po „vychytané" spolupráci dua Albert Froněk a Matyáš Hopp.

Praga držela krok i s "náhradníky"
Ve druhé půli intenzita zápasu poklesla, přibylo chyb. Využili toho hosté, kteří položili dvě pětky a znovu zvrátili vedení na svoji stranu, Praga – Tatra 17:24. Praga, která do zápasu nasadila vysoký počet hráčů, kteří běžně nehrávají v základní sestavě, přesto dokázala s fyzicky našlapanou Tatrovkou držet krok. V 71. minutě z trestného kopu snížila na 20:24.

V napínavém závěru ale už síly na srovnání nezbyly. „Zápas měl vysokou kvalitu, byl to náš nejlepší zápas v sezóně," uvedl kouč Pragy Roman Šuster. „V otevřené hře hrajeme dobře, nicméně nás sráží vlastní chyby," hodnotil utkání smíchovský trenér Jan Oswald.

Praga půjde v semifinále na dosud jasně dominující Říčany. „Už jsme na ně vymysleli taktiku, budeme letos první, kdo je porazí," prohlásil po utkání Roman Šuster. Tatra se ve druhém zápase o finále utká se Spartou. „Věříme si na ně," uvedla zase tatrovácká útoková spojka Karel Šampalík mladší.


Výsledky 7. kola Extraligy ragby XV:
RC Dragon Brno – RC Mountfield Říčany 14:80 (7:38)
RC Sparta Praha – RC Přelouč 110:14 (60:7)
RC Slavia Praha – JIMI RC Vyškov 10:47 (5:21)
RC Praga Praha – RC Tatra Smíchov 20:24 (17:12)


Semifinálové dvojice: Říčany v. Praga, Sparta v. Tatra
Dvojice v dolní čtveřici: Vyškov v. Přelouč, Dragon Brno v. Slavia


Pořadí základní části Extraligy ragby XV 2022:
1. Říčany
2. Sparta
3. Tatra Smíchov
4. Praga
5. Vyškov
6. Dragon Brno
7. Slavia
8. Přelouč

Doplňujeme podrobnosti

PB