21.04.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Extraliga zná semifinalisty. Jak bude soutěž pokračovat?

Extraliga ragby XV: V dohrávce 1. kola mezi Slavií a Tatrou se člen národního týmu a Tatrovák Daniel Stárka snaží zastavit slávistického tvůrce hry a juniorského reprezentanta Adama Miřáckého. Přihlíží rozhodčí Jara Bednařík. Foto: Martin Flousek



FOTOGALERIE MARTINA FLOUSKA ZE ZÁPASU ZDE



Po včerejší extraligové dohrávce mezi Tatrou Smíchov a Slavií Praha 33:0 je jasno. Soutěž se rozdělila na dvě čtveřice, ta lepší bude bojovat o titul, ta horší o udržení v soutěži.

Na Smíchově byla Tatra od počátku lepším týmem, hrála víc do kombinace, i když těžký rozmáčený terén přihrávkám příliš nepřál. Hned na startu se dvakrát „urval“ mimořádně rychlý tatrovácký a reprezentační zadák Adam Koblic a položil dvě pětky. Už po deseti minutách tak Slavia prohrávala 0:14. „Dávali si to lépe do stran, nicméně výsledek je vůči nám trochu drsný. Mohli jsme několikrát skórovat,“ uvedl ke hře hostí Dan Beneš, sportovní ředitel Slavie.

Vršek tabulky: vyhnout se Říčanům

Po slávistické prohře je tak jasné, že do semifinále Extraligy XV jdou letos Říčany, Sparta, Tatra a Praga. V posledním 7. extraligovém kole naplánovaném na 30. dubna půjde o složení semifinálových dvojic. Jasné je pouze to, že se neutkají nyní vedoucí Říčany s druhou Spartou. Lídr tabulky hraje závěrečné kolo v Brně na Dragonu, Sparta přivítá poslední Přelouč. Favoriti jsou jasní.

Mnohem zajímavější bude souboj Pragy s Tatrou. Tým, který prohraje, se utká s vítězem základní části. Zdá se, že se mužstva budou snažit vyhnout rozjetým Říčanům, které jako jediné leto neprohrály. Dominantní tým nicméně „zbrzdily“ dvě poslední kola: jak Praga, tak Slavia proti středočeskému klubu z důvodů marodek a zranění nenastoupily

Spodek tabulky: vyhnout se baráži

Ve spodní části tabulky bude v posledním kole nejzajímavější střet domácí Slavie s Vyškovem. Zatím pátý moravský klub bude usilovat o vítězství a tím i o udržení pozice. Ta by ho totiž v nastavbové vyřazovací části poslala proti slabší Přelouči. Ta letos ještě nemá ani bod.

Spodní část tabulky se totiž hraje podobně jako ta horní. Nejlepší tým základní části se v ní utká s nejhorším, šestý tým pak nastoupí proti sedmému. Vítězové jdou pak do boje o celkové páté místo, poražení pak do souboje o celkové sedmé místo, ale co je mnohem důležitější: čekají je barážové souboje o udržení v extralize proti dvěma nejlepším týmům 1. ligy.

V 1. lize mají zatím nejblíž k postupu do obou baráží s extraligovými celky týmy Zlína, Bystrce a Petrovic. Nicméně soutěž dále pokračuje a pořadí oblastí Čechy a Morava se může změnit (do baráží nemohou jí prvoligové celky, které mají zároveň týmy v extralize, týká se to Společenství Říčany/Iuridica či Společenství Tatra/Praga).


Podrobný rozpis nadstavbových zápasů najdete zde


ZÁPASOVÝ PLÁN HLAVNÍCH TÝMŮ DOSPĚLÝCH NA PŘÍŠTÍ TÝDNY

30. 4. 7. kolo Extraligy ragby XV
1. 5. Elitní série žen 7s – MČR (Vyškov)
7. 5. Česko – Lotyšsko, ME Conference 1 North (stadión RC Sparta Praha)
Lístky k prodeji zde
14. 5. Švédsko – Česko, ME Conference 1 North (Stockholm)
14. 5. Elitní série žen 7s – MČR, závěrečný turnaj (Říčany)
21. 5. Playoff Extraligy ragby XV (a boje o baráž)
28. 5. Finále Extraligy ragby (a souboje o 3., 5. a 7. místo)
4. 6. Baráže o postup/udržení - Extraliga XV/1. liga

PB