15.04.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Praga v dramatu srazila Vyškov a chystá se na Tatru

Zápas 6. kola extraligy mezi Vyškovem a Pragou. Foto: Andrej Lukáč


Do semifinále jdou Říčany, Sparta, Praga a s nejvyšší pravděpodobností i Tatra. Baráž o udržení sehraje Přelouč. O druhém týmu pro baráž se rozhodne mezi Slavií, Dragonem Brno a překvapivě (a spíše jen v teoretické rovině) stále i Vyškovem, který se ovšem při vzácné souhře okolností může ještě ocitnout i v playoff.
Takové jsou hlavní závěry šestého (a předposledního) kola základní části Extraligy ragby XV.6. kolo zahájilo mimořádně zdařilou a intenzivní středeční předehrávkou mezi Tatrou a Spartou. Hostující Sparta zvítězila 35:21. Dragon Brno si odvezl výhru 45:5 z Přelouče. Utkání Říčan a Slavie se neuskutečnilo. Pražané nenastoupili z důvodu početných zranění a marodky v týmu, utkání bylo kontumováno výsledkem 30:0 ve prospěch Říčan.

Dramatický zápas o play-off: vyškovské nasazení na Pragu těsně nestačilo

O poslední čtvrté postupové místo do play-off Extraligy ragby XV se strhla napínavá šarvátka. Domácí Vyškov v něm bojoval na šanci o postup s pražskou Pragou do poslední minuty. Nevyšlo to. Vyškovští ragbisté přes mohutný závěrečný nápor podlehli soupeři 31:33. „Předvedli jsme dobrý výkon," hodnotil kouč poražených Pavel Pala. „Nicméně mě mrzí, že jsme včas nechodili do podpory a proto nám brali balóny."

Vyškov má ještě malou šanci na postup do playoff, to by ale ve středeční dohrávce 1. kola musela Tatrovka prohrát se Slavií. To se příliš nedá očekávat, slávistický tým decimuje marodka a zranění, třeba proti Říčanům mužstvo ani nenastoupilo.

Hostující Praga šla za vítězstvím více „systematičtěji". Připisovali si body kousek po kousku, dařilo se především útokové spojce Petru Čížkovi, který z trestných kopů i prokopů přesně ostřeloval vyškovská háčka. Jeho protějšek, vyškovská útokovka Jan Kučera, měl trochu smůly, několikrát mu při těžký kopech z úhlu či z dálky chybělo k zásahu jen několik decimetrů. „Moc jsem si to dneska užil," hlásil po utkání Petr Čížek. „Zápas měl všechno: body, emoce, skládky. Hrálo se až do konce."

Utkání hrané ve vysokém tempu orámovalo několik klíčových momentů. Za stavu 14:17 v neprospěch Vyškova v úvodu druhé půle kopali domácí trestný kop. Šanci k vyrovnání i dávku psychické vzpruhy ale promarnili.

Jen o pár minut později přišel úder pro Pragovku. Ragbista roku 2021 a kapitán reprezentace Dan Hošek se svým tak typickým způsobem probíjel s míčem vpřed, nicméně dle rozhodčích použil při průniku vysokého lokte, kterým narazil do tváře jednoho ze spoluhráčů. Dva z nejzkušenějších českých sudích Tomáš Tůma a Jara Bednařík po krátké konzultaci udělili červenou kartu.

Šlo o hodně, Praga tímto momentem mohla ztratit zápas i šanci na play-off. Viditelně otřesený Dan Hošek se mlčky uklidil na lavičku hostů. Vyškov ale přesilovky nevyužil. Sám se oslaboval žlutými kartami, které jeho hráči obdrželi.

Elegantní Pragovka, silovější Vyškov

Zatímco Pragovka hrála o něco líbivější ragby, v parádičkách vynikal například tříčtvrtkář Matyáš Hopp či zadák Albert Froněk, Vyškov vsadil na sílu. Největší útočná zbraň Jiří Pantůček se po celý zápas probíjel obranou Pragovky, nicméně i když k jeho zastavení bylo potřeba většinou tří hráčů soupeře, jen málokdy „to dostal do běhu". Pětku nicméně položil.

„Vyškov předvedl poněkud neupravenou hru, ale dobrou dávku agresivity," uvedl Matyáš Hopp. „Byl to nejlepší zápas sezóny, co jsem hrál."

Praga postupně odskákala na rozdíl 14:30, když v 62. minutě Petr Čížek proměnil další trestný kop. Pragovka dominovala v mlýnech, mnohem lépe pracovala v rucích.

Vyškovští však v závěrečných fázích do hry dali víc srdce. V 67. minutě položili pětku a v 78. minutě další. 26:30 pro Pragu! V tu chvíli měl Jan Kučera zahrávat kop po položení, pod časovým tlakem a hnán dopředu spoluhráči i mohutně povzbuzujícími diváky zvolil rychlejší variantu drop kopu místo „jistějšího" úderu z kopátka. Uspěchaný pokus ani trochu nevyšel. Míč se háčku ani nepřiblížil.

Za to na druhé straně udeřila Pragovka: trestný kop a Petr Čížek, 26:33. Zdálo se, že je vymalováno. To by se ale nesmělo hrát ve Vyškově. Domácí opět zvedli hlavy, zapnuli a ukázali charakter. Po parádičce Martina Kováře položili. 80. minuta, Vyškov – Praga 31:33!

K míči se postavil Jan Kučera. Na kopačce měl dva body, remízu a udržení šance na postup v play off. K průletu háčkem z těžké pozice chyběl jen malý kousek. Nepovedlo se. Rozhodčí Tomáš Tůma zápas po neproměněném kopu ukončil. Vítězství posouvá Pragu do semifinále. Vyškov, loňský druhý tým zkrácené verze extraligy, skočí letos mimo semifinálovou čtveřici. „Rozhodla disciplína, oslabili jsme se sami," konstatoval vyškovský Martin Kovář.

Spokojen s výsledkem byl trenér hostí Roman Šuster. Ve hře svého týmu ale viděl rezervy. „Oba týmy za sebou mají dobrý zápas. My jsme průběh zápasu měli kontrolovat mnohem lépe, náš výkon měl být prostě vyspělejší." Pragu čeká v posledním kole základní části extraligy Tatra, což bude přímý souboj o třetí místo. Vyškov, který by se ještě teoreticky mohl ocitnout v baráži, přivítá Slavii.


TABULKU, STATISTIKY ZÁPASŮ A ROZPIS UTKÁNÍ NAJDETE ZDE


FOTOGALERIE ANDREJE LUKÁČE ZE ZÁPASU VYŠKOV - PRAGA ZDE


Další program Extraligy ragby XV.

Dohrávka 1. kola:
RC Tatra Smíchov - RC Slavia Praha, 20. dubna. 18:00

7. kolo, 30. 4.
RC Sparta Praha - RC Přelouč
RC Praga Praha - RC Tatra Smíchov
RC Slavia Praha - JIMI RC Vyškov
RC Dragon Brno - RC Mountfield Říčany


Tabulka extraligy

p.nahoru (1).jpg/dolu (1).jpg
týmuvrps+s-+/-4P-7body
1.minus (1).jpg
rcrm_logo_2015_20.jpgRC Mountfield Říčany6600241491925029
2.minus (1).jpg
sparta_20.jpgRC Sparta Praha6501190901005025
3.nahoru (1).jpgPraga 2_20_a.jpgRC Praga Praha6402160115453018
4.dolu (1).jpg
tatra_20.jpgRC Tatra Smíchov5302144116283015
5.minus (1).jpg
vyskov_20.jpgJIMI RC Vyškov6204181183-23112
6.minus (1).jpg
dragon_20-1.jpgRC Dragon Brno6204118160-422111
7.minus (1).jpg
slavia_20.jpgRC Slavia Praha510462150-88104
8minus (1).jpg
prelouc_20.jpgRC Přelouč600671329-258000

*aktualizace 15.4 2022

PB, AB