13.04.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Extraliga: Jeden z nejlepších zápasů sezóny ovládla Sparta

Extraligový zápas Tatry se Spartou nabídnul strhující podívanou. Foto: Martin Košata


Byla to oslava ragby. Nesmírně intenzivní a vyhecovaný zápas s mnoha dechberoucími momenty nabídla předehrávka 6. kola Extraligy ragby XV. Domácí Tatra Smíchov v něm podlehla Spartě 21:35. Středeční večerní zápas pod umělým osvětlením diváky strhnul.


GALERIE FOTOGRAFA MILOŠE BŘEZINY ZE ZÁPASU ZDE


SPOKOJENÍ PREZIDENTI

„Bylo to hodně kvalitní z obou stran, cítím velký respekt jak k našim hráčům, tak i k těm soupeřovým. Pomohlo nám, že jsme hráli v kompletní sestavě a tudíž předvedli nejlepší výkon sezóny," hodnotil utkání Miloš Sluše, prezident RC Sparta Praha. „Je to sport, s výkonem jsme spokojeni," uvedl Roman Rygl, prezident Tatry Smíchov. „Atmosféra na stadiónu byla skvělá. Je vidět, že večerní zápasy hrané ve všední dny fanoušky lákají."

OSTRÝ NÁSTUP

Pod umělým osvětlením ve smíchovské FCC aréně do sebe soupeři pořádně vlétli od prvních vteřin. Tempo a intenzita zápasu zaplněný stadión na Smíchově ohromila. Na hřišti takřka nebyl volný kousek místa, agresivní a pozorné obrany doplňovaly tvrdé skládky. Každý boj o balón v rucku bolel. O něco silnější byla přeci jen Sparta. Už ve 12. minutě se hezky uvolnil Sheldon Fortuin a položil první pětku zápasu.

O pět minut později si sebevědomím sršící Sparta dovolila malou parádičku: pokus útokové spojky Richarda Hřebačky o drop gól, skončil na tyči od háčka. O chvíli později nicméně stejný hráč zvýšil z trestného kopu na 8:0 pro hosty.

Sparťanský kormidelník byl nápaditější, viditelnější a přesnější a to po celý zápas než jeho protějšek v Tatře Jihoafričan Jacques Fick. Jeden z dlouhodobě nejlepších hráčů extraligy neměl svůj den, od mimořádně aktivní sparťanské obrany dostaval hodně naloženo. Třeba jeho typicky drzou kličku v soupeřově dvaadvacítce, která mu obvykle vychází a po které skóruje, okamžitě zastavil nekompromisní a pozorný Tomáš Forst. „Všechno mě bolí, to byl teda zápas," přiznal po utkání napuchlý Jacques Fick.

VYSOKÉ TEMPO

V 29. minutě poprvé skórovali domácí. Zřejmě nejrychlejší hráč na hřišti křídelník Adam Koblic připravil hezkou pětku pro pokládajícího Michaela Neužila. Po prokopu Tatra snížila na 7:8. Hra se v té době přelévala ze strany na stranu, vedle technických fines bylo ovšem vidět i spousty chyb. Ty ovšem tentokrát tempu zápasu příliš neubíraly, k míči se prostě jen dostala druhá strana a okamžitě útočila.

Sparta brzy náskok navýšila. Skvěle hrající Namibijec Peter John Walters mimořádně chytrým manévrem, kdy zmátl celou tatrováckou obranu vytvořil prostor pro další položení Sheldona Fortuina. Našlápnutá Sparta pokračovala. Přes domácí obranu se prosmýkl rváček Vlastimil Diviš. Tatra - Sparta 7:22. To byl i výsledek poločasu.

Do druhé půle vstupovala Tatrovka oslabena o zadáka Martina Kladívka, který dostal žlutou kartu za vysokou skládku. Spartě se powerplay mimořádně nepovedla. Nejprve Karel Šampalík mladší položil ve 42. minutě další pětku domácích a o pět minut později Adam Koblic nádherným osmdesátimetrovým sprintem přes celé hřiště, kdy si doslova pohrál s několika protihráči, vybídnul skvěle načasovanou přihrávkou ke skórování jihoafrického spoluhráče Masilo Zamu. Tatra – Sparta 21:22! V ochozech to vřelo.

ZVRAT V UTKÁNÍ

Našlápnutá Tatra směřovala ke zvratu k utkání, zvláště když jeden ze Sparťanů za podražení nohou dostal žlutou kartu. Nestalo se. V utkání došlo k zásadnímu zlomu. V 64. minutě domácí Marek Šimák podle pomezního rozhodčího Raymonda Burnarda, rovněž Jihoafričana, kolenem narazil či "přiklekl" ležícího protihráče a dostal červenou kartu.

Otřesená Tatra na to okamžitě po protlačení inkasovala pětku. Tatra – Sparta 21:27. Po chvíli velice dobře hrající Richard Hřebačka z trestného kopu zvýšil náskok Sparty o další tři body. Tatra jakoby vypadla ze hry. V 75. minutě protlačila silnější Sparta další pětku. Sparťanský manažer týmů dospělých Petr Oklešťěk začal emotivně skákat a slavit na střídačce. Bylo rozhodnuto.

Oba soupeři si zřejmě zápas brzy zopakují. Stát se to může v květnovém semifinále playoff. Sparta totiž zřejmě skončí v základní části extraligy druhá za vedoucími Říčany, Tatra pravděpodobně uhájí třetí pozici. "Hrajeme agresivně, na hranici," připustil sparťanský Petr Okleštěk. "Pokud nás čeká Tatra, půjdeme do toho zase naplno."

Tatrovácké ztracený hit kola hodně mrzel. Zklamání bylo dobře čitelné z tváře kouče Jana Oswalda. "Je mi jasné, že tohle musel být pro fanoušky velký zážitek, ale z mého pohledu jsme si to prohráli spoustou vlastních chyb." S trenérem souhlasil i jeho svěřenec a reprezentační útočník Dan Rygl. "Dali jsme do toho všechno, dělali jsme ale špatní rozhodnutí. Tak kvalitní, tvrdý a rychlý zápas nás ale všechny posouvá výš."


RC Sparta Praha - RC Tatra Smíchov 21:35 (7:22)

Podrobné statistiky zápasu zde


7_815.jpg
Foto: Martin Košata

8_815.jpg
Foto: Martin Košata

A87R7360_2_815.jpg
Foto: Miloš Březina

A87R7394_2_815.jpg
Foto: Miloš Březina

A87R7402_2_815.jpg
Foto: Miloš Březina

A87R7504_2_815.jpg
Foto: Miloš Březina


PB