12.04.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Vyškov v. Praga. Přímý souboj o playoff už na Velký pátek

Sparta nastoupila proti Pragovce večer pod světly. Podobnou atmosféru bude mít zápas Tatry se Spartou. Foto: Miloš Březina


Netradičně už ve středu 13. dubna začne před velikonočním víkendem Extraliga ragby XV. Předposlední šesté kolo základní části „odpálí“ již středeční souboj Tatry Smíchov s pražskou Spartou. A dá se čekat jiskřivé utkání. Týmy jsou, zejména poslední roky, velkými rivaly.

RC Tatra Smíchov – RC Sparta Praha

Oba celky sází na posily ze zahraničí. Za Spartu nastupují například dva Jihoafričani a dva Namibijci, Smíchov před pár dny podle informací z klubových stránek posílil o dva zahraniční hráče ze zkušenostmi ze špičkových světových soutěží.

Zatímco Sparta si v minulém kole doma poradila s oslabeným Vyškovem, Tatra měla ještě „jednodušší“ práci s Přeloučí, týmem na konci tabulky, který se extraligou kvůli úzkému kádru a zraněním srdnatě probíjí, jak se dá. Trenér Tatrovky Jan Oswald v sobotním zápase šetřil mlýnovou spojku a dalšího Jihoafričana Jacquese Ficka. Klíčový hráč nastoupil až v průběhu druhého poločasu. „Chci ho mít dobře připraveného a odpočinutého na Spartu,“ řekl jasně kouč.

Tatře dobře zahrál útok, i proti Spartě budou nebezpečné zejména silově dobře vybavené tříčtvrtky Dan Rygl a Dan Stárka.

Ovšem i sparťanská ofenzíva má sílu. Útok diriguje reprezentant Richard Hřebačka, kterému „nabíjí“ z pozice mlýnové spojky Tomáš Forst, jenž je v klubu na hostování z Pragovky. Na tříčtvrtce vyniká průrazný Namibijec Petr John Walters, účastník mistrovství světa 2019. Nebezpečný je i mimořádně pohyblivý Sheldon Fortuin, často z pozice zadáka.

Utkání se bude dohrávat za umělého osvětlení. „Pro diváky je to asi atraktivní, ale mě se v tom nehraje dobře,“ uvedl po nedávném večerním utkání Pragy na Spartě Tomáš Forst.

Tip RugbyUnion.cz: Bude to velice vyrovnané a emotivní utkání. Můžou ho rozhodnout klíčoví hráči jako například sparťanský Sheldon Fortuine. Tatra nicméně působí mentálně jako silnější tým než nedisciplinovaná Sparta, která sbírá červené karty.

RC Mountfield Říčany – RC Slavia Praha

Slavia, která nezažívá dobrou sezónu, jen stěží zastaví rozjeté Říčany, lídra tabulky a jediný tým bez prohry. Středočeský tým má široký kádr, do mužstva dobře zapojuje mladíky, má silné mlýny, ofenzívu dobře řídí Jihoafričan Tristan Horak. Říčany jednoznačně sbírají body za dlouhodobou kvalitní práci s talenty, v Česku se zřejmě zrodil ragbyový „powerhouse“, který bude v příštích letech patřit k nejlepším v zemi i v juniorských kategoriích.

Slávisti se proti tomu trápí, v minulém kole prohráli důležitý zápas s Dragonem Brno, který pražskému týmu hodně přiblížil hrozbu baráže. Pražáky sužují zranění a to zejména v roji. Dragon jejich mlýny téměř "demoloval".

RC Přelouč – Dragon Brno

Brno potřebuje vyhrát, aby se vzdálilo barážovým vodám. Přelouč ještě nemá ani bod. Oba týmy mají velice silné mlýny, Dragon je nicméně o něco silnější ve hře dopředu. Přelouči citelně chybí „naplno“ hrající mohutný hrající kapitán Jan Čížek. Ten po operaci nastupuje se sebezapřením alespoň na křídle, kde je méně kontaktních situací.

JIMI RC Vyškov – RC Praga Praha

Mimořádně zajímavý zápas. Přímý souboj o čtvrté postupové místo do play-off. V o něco výhodnější pozici je Praga, která má čtyřbodový náskok. Zatímco Vyškov se v minulém kole postavil i pouze se sedmnácti hráči Spartě, Praga kvůli marodce zápas proti silným Říčanům odřekla.

V obou týmech se to „hemží“ individualitami, které jsou schopné zápas rozhodnout. Na straně Pragy je to vazač a Ragbista roku Dan Hošek a útočníci Petr Čížek (rovněž Ragbista roku), Matyáš Hopp či Albert Froněk. V týmu Vyškova pak další muž oceněný titulem Ragbista roku mohutný Jiří Pantůček či útoková spojka Jan Kučera. Ve třetí řadě pak pořádně „tvrdí“ muziku Ondřej Kovář, hodně šikovný „sběrač“ metrů s balónem.

Zápas Vyškova s Pragou začíná na Velký pátek ve 14 hodin.


Okamžité poločasové a konečné výsledky zápasů extraligy sledujte na 24liveresults.com



20220411 Extraliga_6kolo_815.jpg

PB