10.04.2022 – ŽENSKÉ KLUBOVÉ RAGBY

Sparta v dramatu otočila s rivalem, na finále nezbyly síly

Tým Moravia Rugby pokláda pětku v zápase s Tatrou ve 3. turnaji Elitní série 7S v Petrovicích. Foto: Miloš Březina


FOTOGALERIE MARTINA FLOUSKA Z 3. TURNAJE ZDE

FOTOGALERIE MILOŠE BŘEZINY Z 3. TURNAJE ZDE


Ta rivalita se dala krájet. Mimořádně zajímavé zápasy nabídl 3. díl Elitní série žen 7S – mistrovství republiky. Bojovné a napínavé bylo v neděli 10. dubna v Petrovicích například semifinále mezi rivaly Tatrou Smíchov a Spartou Praha. Sparťanky urvaly vítězství a tím i postup do finále v samotném závěru. „Holky v předposledním zápase nechaly všechno, na vyvrcholení turnaje už jim nezbyly síly," uvedl Zdeněk Albrecht, trenér Sparty.

Ta ve finále podlehla vídeňskému týmu Donau 19:26. Ten se české série účastní jako jediný zahraniční tým. „Moje holky bojují až do konce, dnes si zasloužily vyhrát," hodnotil zápas rakouský kouč Maxmillian Navas. Turnaj se hrál na rozmoklém terénu stadionu v Petrovicích, kde se včera navíc uskutečnil mládežnický Prague Youth Rugby Festival. Těžký terén brzdil kombinační hru, hráčkám se příliš nedařily ani kopy po pětkách. „Těžký terén se mi líbil, ráda padám do měkkého," hledala výhody terénu Alice Anderlová z týmu Moravia Rugby.

Ve skupině A se utkala Tatra, Petrovice a Donau. Ze skupiny postoupil do semifinále jako první Donau, který v napínavém souboji porazil Tatru 24:21. Petrovicím se ve skupině pětka položit nepodařila.

Ve skupině B skončily smolně na třetím nepostupovém místě Říčany, které remizovaly se Spartou 17:17 a těsně podlehly týmu Moravia Rugby 15:17.

V prvním semifinále statečně hrající Moravanky, jenž vytvořily společný tým z několika moravských klubů, už nestačily na hráčky Vídně, páteř rakouské reprezentace. Moravia Rugby prohrálo 15:24.

Druhé semifinále nabídlo zmiňovaný thriller. „Polovina týmu se necítí moc dobře, některé spoluhráčky i berou prášky," řekla Tereza Haffnerová. „Šli jsme do toho vším, co máme. Nechtěly jsme to vypustit."

Sparťanky se proti Tatře prosadily spíše silovou hrou, hrály na maximum. Do finále mohly postoupit oba týmy. „Hrály jsme dobře, zápasy s Tatrou mají vždycky náboj," uvedla Sára Lea Exnerová. „Rivalita Sparty s Tatrou je největší," doplnila s úsměvem Tereza Haffnerová. Tatra Smíchov zvítězila v prvním i ve druhém turnaji Elitní série 2022, ve třetím nakonc skončila třetí.

Ve finále tým Donau Spartě bodově odskočil v první půli. Pražské hráčky zapnuly až na konci, to už ale nestačilo.

Čtvrtý díl pětidílného seriálu Elitní série se odehraje 1. května ve Vyškově. Závěrečný turnaj je v plánu 14. května v Říčanech.

Výsledky SKUPINA A:
Petrovice – Sparta 0:42:
Petrovice – Donau 0:43
Tatra Smíchov – Donau 21:24

Výsledky SKUPINA B:
Moravia Rugby – Říčany 17:15
Moravia Rugby – Sparta 7:22
Říčany – Sparta 17:17

Semifinále:
Donau – Moravia Rugby 24:15
Sparta – Tatra 22:19

Finále: Donau – Sparta 26:19
O 3. místo: Tatra Smíchov – Moravia Rugby 19:7
O 5. místo: Říčany – Petrovice 36:5


JuliaSuperSnizek_815.jpg

I Julie Doležilová z Tatry Smíchov čelila při Elitní sérii v Petrovicích aprílovému počasí. Foto: Martin Flousek

PB