10.04.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Extraliga: Sparta s Moravany vyhrála, Slavia prohrála

Tatrovácký Daniel Rygl skládá jednoho z hráčů Přelouče. Přihlíží Martin Kladívko a Michael Neužil. Foto: Martin Košata


Páté kolo Extraligy ragby XV se odehrálo v sobotu 9. dubna v Praze. Nejprve Tatra Smíchov porazila doma Přelouč 53:17, poté si to se soupeři rozdali pražská S. Sparta na Podvinném Mlýně zdolala Vyškov 34:10, Slavia v Edenu podlehla Dragonu Brno 12:24.

Zápas pražské Pragy s klubem z Říčan se neodehrál. Podle vyjádření Pragovky zasáhla tým marodka. Sportovně-technická komise České rugbyové unie kontumovala kápas ve prospěch Říčan 30:0.


PŘELOUČ NA TATŘE ZABOJOVALA
RC Tatra Smíchov – RC Přelouč 53:17 (34:10)

PTatPre_815.jpg

Bylo to velké překvapení, když hráči Přelouče na Tatrovce položili pětku hned ve druhé minutě a po prokopnutí vedli 7:0. Domácí pak rychle srovnali, nicméně hrající trenér Přelouče Jan Čížek proměněným trestným kopem poslal hosty ještě jednou do vedení 10:7. A to bylo na delší dobu od přeloučských ragbistů vše.

Dle očekávání se začala projevovat velká ofenzivní síla Tatry. I když Jihoafričan a útoková spojka Jacques Fick zůstal na lavičce, dobře ho nahradil Karel Šampalík mladší. S podporou silných reprezentačních tříčtvrtek Dana Stárky a Daniela Rygl „začal" rozkládat soupeřovu obranu. Tatra dobře využívala prostoru na křídlech, kam se přeloučští nestačili vracet a začala sbírat body. „Dal jsem prostor mladým, první půli jsme odehráli slušně. Ve druhé už naše koncentrace polevila," hodnotil utkání z pohledu favorizované Tatry její Kouč Jan Oswald.

Přelouč, která celou sezonu bojuje s úzkým kádrem, předvedla velice sympatický a bojovný výkon. I její výrazně starší hráči obětavě chodili do skládek, tým hrál velice dobře v mlýnech. Tam s Tatrou držel krok, dokonce ji i několikrát přetlačil.

Na křídle nastoupil za Přelouč reprezentant Jan Čížek, pozici útokové spojky přenechal svému bratrovi. „Snažím se hrát, i když to není úplně optimální," prohlásil po zápase hrající trenér týmu. Ten je po operaci stále v „ochranné lhůtě". „Myslím, že je znát, když jsem na hřišti. Dokážu kluky motivovat." O půli vedl ke spoluhráčům hlasitý proslov. Přelouči se poté podařilo položit pětku. „Každé takové položení se počítá a náš tým zvedne," doplnil Jan Čížek.

Na křídlo se „schoval" zejména z důvodu menšího počtu kontaktů na této pozici. Ani to mu však nezabránilo nekompromisně „sundat" pronikajícího tatrováka Martina Kladívka. Po zákroku dostal Jan Čížek zaslouženě žlutou kartu. „Nejsem moc rád, že Honza hrál. Neměl by se tolik obětovat, ale pořádně se doléčit. A šetřit se víc pro reprezentaci," uvedl po zápase Marek Šimák, mlýnová spojka Tatry a národního týmu.


VYBITÝ VYŠKOV SPARTĚ NESTAČIL
RC Sparta Praha - JIMI RC Vyškov 34:10 (10:3)

SpaVys815.jpg


Vyškov dokázal plně držet krok se Spartou zejména na začátku utkání. Hosté se dokonce trestným kopen Jana Kučery dostali do vedení 3:0. Sparta odpověděla položením pětky. Vyškov se poté ještě dvakrát pokusil dostat do vedení trestnými kopy, ale ani jeden pokus se nezdařil.

Sparta zatlačila. Získala jednoznačnou převahu v mlýnech, její útočníci se rozběhli do vyšších obrátek. Vidět byli oba hráči z jižní Afriky: pohyblivý Jihoafričan Sheldone Fortuin a průrazný Namibijec Peter John Walters. Vyškovští se přesto do půle, kterou prohráli 3:10, udrželi na „dostřel".

Podobně jako Přelouč i Vyškov trápí úzký kádr, tým zasáhla marodka. Do Prahy nepřijel například klíčový útočník Jiří Pantůček, druhořadník Miroslav Procházka, výrazně oslabena byla i první řada. Na lavičce zbyli kouči Vyškova Pavlovi Palovi dva hráči. „Jsme dost vybití," smutně poznamenal kouč.

Rychlonohý útočník Vyškova Pavel Pytela nastoupil se zlomeným malíčkem. „Je nás málo, nějak jsem to dal," usmíval se po utkání věčně dobře naladěný křídelník. Zlomený malíček si nechal přifačovat k dalšímu prstu. Zajímavostí je, že za Vyškov nastoupili dva slovenští reprezentanti Viktor Baláž a Martin Majovský.

Sparta zápas ve druhé půli jednoznačně ovládla. Tým ze střídačky řídili jak rozvážný kouč Eduard Krützner mladší, tak i emotivní manažer dospělých týmů Sparty Petr Okleštěk. Domácí ve druhé půli robustně střídali, dali prostor mladým hráčům. „Nenastoupili jsme v plné sestavě, měli jsme hodně technických chyb," hodnotil zápas Eduard Krützner mladší. „Splnili jsme si však cíl zisku maximálního počtu bodů. S naší hrou nejsem úplně spokojen."

Po utkání na Spartě proběhl v rámci oslav osmdesátých narozenin prezidenta RC Sparta a někdejšího hráče Miloše Slušeho exibiční zápas veteránů. V něm Sparta, v sestavě například s legendárním Vlastimilem Jágrem, dvojnásobným Ragbistou roku Československa, remizovala s Old Boys Praha 10:10.


DRAGON NA SLAVII DOMINOVAL V MLÝNECH
RC Slavia Praha – RC Dragon Brno 12:24 (5:5)

SlaDra_815.jpg

Utkání Dragonu Brno na pražské Slavii začalo s více než půlhodinovým zpožděním kvůli dopravní nehodě. Po vyrovnané první půli se ve druhé části projevila větší síla Dragonu, ten jednoznačně ovládnul mlýny. Slavia měla problémy se složením první řady. Navíc jsme ve druhém poločase dobře využili silného větru, který foukal v náš prospěch," uvedl útočník Dragonu Tomáš Krejčí. „Soupeř byl jasně lepší ve standardních situacích, nám to nešlo," uvedl sportovní ředitel Slavie Dan Beneš.


PRAGA PROTI ŘÍČANŮM NENASTOUPILA
RC Praga Praha - RC Mountfield Říčany 0:30, kontumačně

Praga v pátek 8. dubna k večeru oznámila, že se k utkání pro nedostatečný počet hráčů nedostaví a požádala o zrušení utkání. Sportovně-technická komise ČSRU udělila klubu kontumační porážku 0:30 a odečetla mu jeden bod.

Říčany získaly 5 bodů a kontumační vítězství 30:0.

5. kolo Extraligy ragby XV

Slavia – Dragon 12:24 (5:5)


Sparta Vyškov 34:10 (10:3)

Tatra – Přelouč 53:17 (34:10)

Praga - Říčany 0:30, kontumačně



Přineseme více podrobností