08.04.2022 – REPREZENTACE MUŽI XV

Před Lotyšskem řeší trenér mlynáře. O útokovce má jasno

Na podzim nastoupila česká reprezentace v Petrovicích proti Německu. Mohutný druhořadník Robert Trefný, hráč Říčan a odchovanec sedlčanského ragby, bojoval i bez dresu. Foto: Martin Flousek


Kluk z plakátu se stane i klíčovým mužem sestavy. Přesně za měsíc vyběhne česká patnáctková reprezentace k předposlednímu utkání mistrovství Evropy úrovně Konference 1. Na stadionu Sparty v Praze nastoupí 7. května proti Lotyšsku.

Útokovka má souhru s mužstvem
Kouč národního týmu Miroslav Němeček řeší několik otazníků týkající se sestavy. O jedné pozici má už však jasno. „Na postu útokové spojky nastoupí Matyáš Hopp,“ říká trenér.

Stejný hráč vévodí předzápasové propagaci na zápas, mimo jiné i na vizuálu dole pod tímto článkem. Pragovácký útočník dostane v základní sestavě přednost například před říčanským odchovancem hrajícím ve Skotsku Martinem Cimprichem.

„V průběhu české extraligy se reprezentanti tolik nepotkávají, nechci je příliš odvádět od plnění klubových povinností, a Matyáš je s klukama dlouhodobě, má proto s nimi větší souhru,“ vysvětluje Miroslav Němeček svůj postoj k obsazení klíčové pozici týmu. Na pozici útokové spojky národního týmu kouč stavěl například i Richarda Hřebačku ze Sparty.

Lotyši kvalitu Švédů nemají
Matyáš Hopp, který je zároveň kapitánem sedmičkové reprezentace, v klubu často nastupuje na pozici tříčtvrtky. Na postu útokové spojky často hrává Petr Čížek, veterán a někdejší člen národního týmu. „Cítím se být univerzálem, s Petrem se v Pragovce hodně prohazujeme,“ říká třiadvacetiletý Matyáš Hopp.

Lotyšsko trenér Miroslav Němeček považuje za slabšího soupeře, než kterým je například Švédsko. Proti tomu nastoupí národní tým o týden později. „Lotyše bychom měli porazit, kvalit Švédů nedosahují,“ říká trenér. „Hodně ale samozřejmě záleží na sestavě, která bude k dispozici. To je naprosto klíčové.“

Jako mlynář posila z Francie
Mezi posty, které trenér „řeší“ je například pozice mlynáře. Tatrovácký Matouš Hodek je zraněný, uprostřed první řady tak nastupoval Hubert Dřímal ze Sparty či Ondřej Kučera z Dragonu Brno. Proti Lotyšsku by ale mohl jako mlynář nastoupit Vojtěch Vomáčka. Ten hraje profesionální soutěž ve Francii.

„Snažím se s ním domluvit,“ prozradil Miroslav Němeček. „Domluvu s hráči ze zahraničí ale obecně komplikuje to, že spousty z nich budou mít v květnu rozehraná play-off klubových soutěží.“ Vojtěch Vomáčka podle Miroslava Němečka ve Francii nastupuje ve třetí řadě, ale zahrál si tam už i v útoku.

Cílem českého týmu je porazit Lotyšsko a Švédsko a postoupit v rámci mistrovství Evropy do úrovně Trophy.


Lístky na zápas s Lotyšskem si můžete koupit zde



Tabulka a rozpis zápasů ME Conference 1 North zde



20220406 Udalost FB CZExLAT v2_815.jpg


PB