08.04.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Mistrovství Evropy: Češky narazí na Francii, muži na Španělsko

Česky loni na mistrovství Evropy postoupily z úrovně Trophy do Championship. Stejně tak se zadařilo i mužům. Foto: Martin Flousek.


Na mimořádně silné soupeře narazí česká mužská i ženská sedmičková reprezentace v základních skupinách letního mistrovství Evropy Championship. Muže čekají například Španělé či Gruzínci, ženy se utkají s Francouzkami či Belgičankami. Rugby Europe, organizátor těchto soutěží, dnes zveřejnila podrobnosti k oběma turnajům.

Češi mají ve skupině A Portugalsko, Belgii, Španělsko či Gruzii. Češky v základní části narazí na Polsko, Belgii, Wales a Francii.

Šampionát je dvoudílný. První turnaj se odehraje poslední červnový víkend v portugalském Lisabonu, druhý následuje první červencový víkend v polském Krakově. Obě české reprezentace si účast v úrovni Championship vybojovaly loni postupem ze série Trophy. Ženský i mužský šampionát zasáhly události na Ukrajině. Rusko bylo ze soutěží vyřazeno, ukrajinský tým se z pochopitelných důvodů nezúčastní.

Favoritem je Francie

Obě soutěže jsou rozděleny na dvě pětičlenné skupiny, následuje play-off. „Favoritem je určitě Francie, hodně dobří jsou Španělé i Němci,“ říká trenér české reprezentace 7S Jan Rohlík. Skupina B přijde kouči přeci jen trochu snazší. „Litvu a Polsko jsme schopni porazit,“ uvádí. Belgii, která je v „české“ skupině už tuzemská reprezentace porazila.

Páteř národního týmu tvoří hráči pražské Dukly, kteří několikrát týdně společně trénují na Julisce. „Šanci dostat se do reprezentace má ale každý šikovný hráč,“ konstatuje Jan Rohlík. I proto každou středu probíhají na Markétě společné tréninky širších výběrů spolu s reprezentačním týmem do 18 let.

U žen také: Francie

Favoritem u žen jsou ve skupině A Francouzky. Ty spolu se silným Irskem nahradily Rusky a Ukrajinky. „V soutěži Championship se konečně uvidí, jaký rozvoj jsme s českým týmem udělali,“ říká kouč Vít Chalupa. „Nehratelnější jsou z mého pohledu týmy Rumunska, německa a Walesu.“

Jak v mužském tak i v ženské šampionátu se letos nehraje o postup na mistrovství světa v sedmičkách. To se letos uskuteční v září v Jižní Africe. Kvalifikace se proto bude hrát zvlášť. Jasný je v tuto chvíli pouze termín, tím je 16. a 17. červenec. Turnaj mělo organizovat Rusko, novou pořadatelskou zemi Rugby Europe ještě neoznámilo. U žen i u mužů platí, že z 12 účastníků evropské části kvalifikace na mistrovství světa, postoupí na šampionát čtyři celky.

ME CHAMPIONSHIP MUŽI 2022
Skupina A: Španělsko, Gruzie, Portugalsko, Česko, Belgie.
Skupina B: Německo, Litva, Itálie, Polsko, Francie.

ME CHAMPIONSHIP ŽENY 2022
Skupina A: Polsko, Belgie, Wales, Česko, Francie.
Skupina B: Španělsko, Skotsko, Německo, Rumunsko, Irsko.

Oba šampionáty se hrají na dva turnaje. první je poslední červnový víken v Lisabonu, druhý je první červencový víkend v Krakově.

PB