06.04.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Prahu čeká velký ragbyový víkend: Elitní série žen, extraliga i děti

Ke konci zápasu 4. kola extraligy mezi klubem z Říčan a Spartou udeřil hostující náhradník Tomáš Klika (vpravo, ukrytý za hradbou spoluhráčů) říčanského Petra Másla (na zemi). Sparťan dostal červenou kartu. Foto: Martin Flousek.


Prahu čeká velký ragbyový víkend. Ke shlédnutí budou v hlavním městě všechny české mužské extraligové týmy, největší tuzemský dětský turnaj i Elitní série žen v olympijských sedmičkách.


EXTRALIGA RAGBY XV – 5. kolo


Náruživý fanoušek mužského ragby může v sobotu v metropoli vidět tři kompletní zápasy extraligy. Od 11 hodin přivítá Tatra na Smíchově Přelouč. Ve 14 hodin si příznivce může vybrat jednu z verzí pražských S. Sparta se na Podvinném Mlýně utká s Vyškovem, Slavia pak v Edenu narazí na další moravský tým - Dragon Brno.

Vzhledem k tomu, že poslední utkání kola mezi Pragovkou a klubem z Říčan začíná ve Vysočanem v 16 hodin, „elegantnější“ a časově „optimálnější“ verzí je jít na Spartu. Chůze ze stadionu Sparty na Pragovku podél říčky Rokytky zabere čtvrthodinku.

Praga versus Říčany bude soubojem prvního týmu tabulky s druhým. Hostům, kteří jako jediní letos ještě neprohráli, zjevně „svědčí“ široký kádr. „Hráči, kteří by v jiných klubech hráli v základu, sedí v Říčanech nejen na lavičce, ale i na tribuně,“ potvrzuje Antonín Brabec, manažer soutěží české rugbyové unie. V Říčanech se na trénincích schází běžně i kolem pětatřiceti hráčů, což týmu umožňuje dobře nacvičovat herní varianty „patnácti na patnáct“. To je v českém klubovém ragby vzácné.

Vyškov, loňský druhý tým extraligy, bude hrát na Spartě pod tlakem. Moravský klub má ze čtyř zápasů dvě prohry, je sice zatím na čtvrtém, posledním postupovém místě do play-off, ale Tatrovka, která má stejný počet bodů, má k dobru zápas se Slavií. Ta ovšem letos patří ke „slabším“ týmům extraligy. Smíchovští navíc zvažují posílení týmu o dva jihoafrické rojníky.

Sparta se bude muset vyvarovat nedisciplinovanosti. Ve dvou z posledních tří zápasů její hráči dostali červené karty, což sparťanského trenéra Eduarda Krütznera mladšího hodně mrzelo. Zejména pak vyloučení sparťanského náhradníka minulý týden v Říčanech za zbytečný úder pěstí.

Přelouč půjde do zápasu na Tatrovce jako outsider. Tým, který trápí zranění, ještě nezískal ani bod. Napínavější by měl být střet Dragonu na Slavii. Brněnští mají sice jen bod, ale předvedli dobré výkony proti silným soupeřům. Slavia posbírala svých pět bodů proti Přelouči.

Více o extralize zde

Poločasové a konečné výsledky zápasů Extraligy ragby XV najdete okamžitě na serveru 24liverusults.com.

Extraliga ragby XV – 5. kolo, sobota 9. duben 2022

11:00 RC Tatra Smíchov - RC Přelouč
14:00 RC Sparta Praha - JIMI RC Vyškov
14:00 RC Slavia Praha - RC Dragon Brno
16:00 RC Praga Praha – RC Mountfield Říčany


ELITNÍ SÉRIE ŽEN 7S – MČR – 3. turnaj, neděle 10. dubna, Petrovice


Třetí část z pětidílné Elitní série žen 7S mistrovství České republiky se v neděli 10. dubna odehraje v Petrovicích. Šampionátu vévodí Tatra Smíchov, která vyhrála oba úvodní turnaje. "S trenérem Standou Králem máme vždy nastavený jasný cíl - vyhrát," říká hráčka Smíchova Kristýna Jüngerová. "Máme v týmu hromadu mladých talentů s velkým tahem dopředu. Jsou ale i situace, kde zkušenosti chybí. Sem tam se objevují mezery v obraně, ale postupně je to lepší a lepší." Druhá je Sparta, třetí Říčany. Soutěž zahajuje v 11 hodin, finále je na programu od 15 hodin.

Elitní série a ženské sedmičkové ragby bude nyní pod mnohem větším „drobnohledem“. Česká rugbyová unie získala v březnu finance od Národní sportovní agentury na rozvoj výkonnostního sedmičkového ženského ragby v zemi. Cílem je účast národního týmu na Letních olympijských hrách v Los Angeles 2028.

Elitní série žen 7S – mistrovství České republiky
11:00 RC Tatra Smíchov – RK Petrovice
11:20 RC Mountfield Říčany – Moravia Rugby
11:40 RU Donau Wien – RK Petrovice
12:20 RC Sparta Praha – Moravia Rugby
12:40 RC Tatra Smíchov – RU Donau Wien
13:00 RC Mountfield Říčany – RC Sparta Praha

13:40 Semifinále 1
14:00 Semifinále 2
14:20 Zápas o 5. místo
14:40 Zápas o 3. místo
15:00 Finále

Více o Elitní sérii najdete zde

Konečné výsledky zápasů Elitní série 7S najdete okamžitě na serveru 24liverusults.com.


PRAGUE YOUTH RUGBY FESTIVAL, 9. dubna v Praze

A do třetice velká ragbyová událost ve víkendové Praze. 8. ročník největšího ragbyového turnaje mládeže v Česku se v sobotu 9. dubna odehraje na několika hřištích v Praze. Do bojů se zapojí stovky malých a mladých ragbistů a ragbistek.

Více informací o turnaji najdete zde


PB