05.04.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Ragbistky dostaly mimořádnou dotaci. Má je dovést na olympiádu

Česká ženská reprezentace 7S loni na ME postoupila do úrovně Championship. Foto: Martin Flousek


Mimořádnou dotaci zaměřenou na rozvoj ženských kolektivních sportů obdržely první svazy zapojené do speciálního projektu Národní sportovní agentury. Cílem je účast tuzemských týmů na Olympiádě v Los Angeles v roce 2028.

„Minulý týden jsme na účet dostali 14,7 miliónů korun určených na tuto sezonu,“ potvrdil Dušan Palcr, prezident České rugbyové unie.


SEDMIČKY MEZI SEDMI
Národní sportovní agentura rozděluje celkem 150 miliónů korun a to mezi sedm sportů: fotbal, basketbal, házenou, volejbal, ragby, pozemní hokej a vodní pólo. Větší sporty jako fotbal či basketbal dostávají více, než ty s menšími počty registrovaných hráčů. Těmi jsou například hokej či pólo. Všech sedm sportů je v programu letních olympiád.

„Po vzoru ostatních zemí nastavujeme prioritizaci sportů, které od letošního roku při financování poprvé rozdělujeme na olympijské a neolympijské a zavádíme tento program na podporu ženských olympijských kolektivních sportů tak, aby svazy měly veškeré podmínky na přípravu,“ uvedl Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury.


PENÍZE PŮJDOU NA TRENÉRY I INFRASTRUKTURU
Podle Neussera, někdejšího reprezentanta v pozemním hokeji a funkcionáře, který je v čele agentury od minulého roku, neměl český sport za posledních třicet let ani jednou koncepci financování či určené priority a strategii. „To se naplno začíná projevovat ve výsledcích, kdy například na posledních olympijských hrách jsme měli devátou nejpočetnější výpravu ze všech států se 113 sportovci, ale získali jsme pouhé dvě medaile. Srovnatelné Nizozemsko mělo přitom 41 reprezentantů a 17 medailí,“ doplnil Neusser.

Přijetí dotace už potvrdily i svazy házené, pozemního hokeje či vodního póla. Zejména pro menší sporty mohou být peníze z tohoto projektu mimořádným impulsem. „Zdroje půjdou do organizační infrastruktury, technického a regeneračního zázemí, obrovský důraz je kladen na trenérskou základnu,“ popisuje Dušan Palcr.

„Peníze nám také umožní jezdit na lépe organizované turnaje, výrazně se zkvalitní příprava mladých hráček,“ doplňuje Hanka Schlangerová, manažerka rozvoje ženského ragby. Právě na juniorky bude unie sázat. Cíl projektu, účast na hrách, je v tuto chvíli „vzdálen“ šest let. Podstatnou část reprezentace v roce 2028 proto budou tvořit dnešní náctileté hráčky.


ZÁSADNÍ PODPORA
Ragbyová unie, která má více než pět tisíc členů, dosud operovala s ročním rozpočtem ve výši zhruba 23 miliónů korun, nárůst příjmů je tak skokový. „Vůči ženskému ragby u nás stále panuje spousta předsudků, peníze samy o sobě zájem nepřinesou, je třeba najít cestu, jak udělat sport atraktivnější, třeba výsledky reprezentací či zvýšením povědomí o něm,“ uvádí Hanka Schlangerová. „Ragby je férový sport s jasnými pravidly, vhodný pro každého. Je totiž úžasně atletický a komplexní.“

Olympijské ragby je záležitostí sedmičlenných týmů, „velké“ patnáctkové ragby se her neúčastní. Česká sedmičková reprezentace žen loni pod vedením kouče Víta Chalupy zaznamenala historický úspěch: postoupila do nejvyšší úrovně mistrovství Evropy. „Současné české ragby je sice na vzestupné trajektorii, nicméně konkurence v evropských zemích se pohybuje stejným směrem, podpora účasti ženského týmu na olympiádě je tak pro české ragby zásadní,“ doplnil Dušan Palcr.


Petr Býma
media@rugbyunion.cz
+420 606 048 776