03.04.2022 – REPREZENTACE MUŽI XV

Lotyšsko smetlo Lucembursko. Teď půjde na Spartě proti Česku

Lotyši (v červeném) na domácí půdě porazili Lucembursko. Foto: Rugby.lu


Lotyšsko, přímý soupeř českých ragbistů o postup do vyšší úrovně mistrovství Evropy, porazilo v prvním zápase skupiny Conference 1 North Lucembursko 32:9. Český tým v listopadu v utkání nad stejným protivníkem v Luxemburgu zvítězil 39:12.

Lotyšsko nyní 7. května čeká právě Česko. Zápas se odehraje od 14 hodin na stadiónu Sparty ve Vysočanech. Předprodej lístků na utkání zahájí Česká rugbyová unie příští týden na serveru Ticketportal.

Situace v pětičlenné skupině Conference 1 North, kde patří ještě Maďarsko a Švédsko je dosti nepřehledná. Zatímco Lucembursko odehrálo již všechna čtyři utkání a je bez šance na postup, Lotyšsko a Švédsko shodně svá jediná odehraná utkání vyhrály. Švédsko rovněž porazilo Lucembursko a to výsledkem 51:5.

Do evropského šampionátu úrovně Trophy postupuje pouze vítěz, hraje se systémem každý s každým na jedno utkání. Česko vloni v listopadu doma porazilo Maďarsko, dle předpokladů se o postupujícím rozhodne mezi trojicí Česko – Švédsko – Lotyšsko.

Se Švédskem se Češi utkají 14. května na půdě soupeře.

Tabulka a výsledky mistrovství Evropy Conference 1 North zde


Medák a diskuse k současnému stavu ragby – Rugby Club Havířov

Utkání sledoval někdejší reprezentant, trenér a šéf ČSRU Eduard Krützner st.
Zde jsou jeho postřehy:

PRŮBĚH ZÁPASU
"Utkání bylo odehráno za velkého chladu a mělo slušnou úroveň. Lotyši zlomili Lucembursko až v závěrečných minutách, stejně jako my. V prvním poločase bylo utkání vyrovnané a hosté dokonce vedli 9:7.Ve druhé poločase byl zápas pod taktovkou Lotyšů, ale druhou pětku zápasu položili až v 56 min. kdy se konečně ujali vedení 12:9 a navíc hostující hráč dostal žlutou kartu. Dva proměněné trestné kopy Lotyše uklidnily, naopak lucemburští hráči odešli jak fyzicky, tak psychicky a během posledních pěti minut dostali dvě pětky."

O ROJI
"Lotyši mají roj složený z důrazné první řady v čele s obřím Asajevem. Ve druhé řadě mají fyzicky vyspělé hráče, kde Baladis je specialista na auty, které většinou vhazují na druhý či třetí post, dlouhá vhazování nepoužívají. Nejkvalitnější mi přišla třetí řada, kde hraje rváčka kapitán Jureicics, který dal dvě pětky. Další přidal vazač a druhý rváček Foundaux-Moulele. Roj dominoval v mlýnech, ale svázání nebylo příliš pevné."

O ÚTOKU
"Lotyši mají velmi dobré spojky - mlýnovka je velmi dobrý atlet s dobrou přihrávkou, rychlý, dobře skládá a rychle rozehrává trestné kopy. Útokovka Davidson má slušné taktické kopy, které důrazně následují minimálně dva útočníci. Útok se snaží o rychlé akce, v prvním poločase s využitím druhé vlny, ale slušná lucemburská obrana jim toho moc nedovolila. Systém obrany mají Lotyši poměrně dobře zažitý v oblasti boje o míč, ale často spoléhají, že se soupeři nepodaří rychle rozehrát do křídelních prostorů. Roj se snaží o průraz obranou, vytváří poměrně rychlé rucky a získává po nich slušné metry, díky dobré podpoře hráče s míčem."

DOBRÁ FYZIČKA
"Lotyši mají zřejmě dobrou fyzičku, protože udrželi slušné tempo až do poslední minuty. Nebude to lehký soupeř, mají dobrou morálku a bojovnost. Měli bychom využít chyb v útoku, kdy se snaží o rychlé akce, ale postrádají větší jistotu v přesnosti přihrávek. To jsou ideální příležitosti pro protiútok. Zápas se hrál v daleko vyšším tempu, než jaké mají naše extraligové zápasy."

PB