02.04.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Sparta narazila. Vítězné Říčany vévodí extralize

Duel extraligy mezi klubem z Říčan a Spartou. Foto: Martin Flousek


V nejsledovanějším zápase 4. kola Extraligy ragby XV porazily domácí Říčany Spartu 28:18 a upevnily si vedení v tabulce soutěže.


ŘÍČANY - SPARTA 28:18

Byl to nejhezčí a zároveň zlomový okamžik nejočekávanějšího zápasu 4. kola Extraligy ragby XV. Říčany přetlačily Spartu v mlýnu, k míči se dostala mlýnová spojka Jan Šedivý, který efektní přihrávkou dozadu mezi vlastními nohami našel útokovou spojku Tristana Horaka, jenž proběhl soupeřovou obranou a položil pětku. Akcí po čtvrthodině druhého poločasu otočily Říčany skóre z 9:11 na 14:11 ve svůj prospěch.

A na vítězné vlně už zůstaly až do konce zápasu. „V první půli jsme hráli hodně pomalu, bez tempa se nám pak úplně sypala hra," hodnotil trenér Říčan Miroslav Němeček poločasový výsledek 6:6. „Pořád v hráčích setrvává určitý komplex ze Sparty, kluci si na ni na začátku nevěřili."

Prvních čtyřicet minut se v Říčanech mezi lídry extraligové tabulky hrál naprosto vyrovnaný zápas. Oba celky hodně chybovaly ve hře dopředu, v mlýnech byly síly vyrovnané. Body mužstva sbíraly jen z trestných kopů. Nástup do druhého poločasu vyšel Spartě. Po chybné rozehrávce domácích dostal tým Říčany pod tlak a rojník Emil Calderoni položil první pětku zápasu. Jenže Říčany začaly jasně dominovat v mlýnech. A právě po jednom z nich vytěžili klíčovou pětku Tristana Horaka.

Říčanský válec se rozjel. Hosté, kteří v první půli velice dobře bránili, přestali držet krok. Na sparťanské straně začalo přibývat chyb. „Zápas jsme si prohráli vlastní nedisciplinovaností," uvedl po zápase kouč Sparty Eduard Krützner mladší. „Říčany získaly ve druhé půli převahu, nechali jsme se od nich přikovat do vlastní poloviny hřiště. Mrzí mě chyby v autech, které jsme dělali."

Domácí přidávali další body, na hřišti to začalo jiskřit. Došlo k několika strkanicím. Pět minut před koncem sparťanský náhradník Tomáš Klika udeřil do tváře říčanského Petra Másla. Rozhodčí Štěpán Čekal okamžitě udělil Klikovi červenou kartu. „Zachovali jsme chladnou hlavu a trpělivost a to nám vyhrálo zápas," konstatoval Jakub Havel, říčanský vazač, který se ve druhé půli taktéž dostal do několika potyček. Petr Máslo se po ošetření rychle otřepal a do konce zápasu ještě stihl soupeři položil jednu pětku.

"Rozhodla naše disciplína a moc dobrá práce roje," uvedl říčanský pilíř Václav Calta. „Skvěle nám zahrála první řada," souhlasil Miroslav Němeček. „Eliminovali jsme soupeřovy mlýny. Myslím si, že Sparta na vlastní nedisciplinovanost dojede."

FOTOGALERII ZE ZÁPASU ŘÍČANY SPARTA NAJDETE ZDE

DRAGON - PRAGA 13:27

V Brně hrál Dragon proti pražské Pragovce vyrovnaný první poločas. Po půli ale už hosté byli o něco lepší. „Byl to jakž takž vyrovnaný zápas, nicméně byli o trošku lepší," přiznal kvality soupeře asistent trenéra Dragonu Petr Giacintov.

Domácí měli šanci získat bonusový bod, nicméně o něho přišli v samotném závěru hrubou chybou. „Špatně jsme zpracovali míč po soupeřově výkopu," popsal Petr Giacintov.

Mezi nejlepší hráče obou týmů se zařadili vazači, pragovácký Dan Hošek, kapitán reprezentace a Ragbista roku 2021 a jeho protivník Roman Sklenský. „Ten hrál mimořádně povedené utkání," hodnotil Petr Giacintov.

Za Dragon nastoupil v průběhu hry po delší přestávce způsobené zraněním reprezentant a tříčtvrtka Jan Tieber. V základní sestavě týmu se na pozici zadáka objevil i bývalý hráč národního týmu Tomáš Krejčí. Brněnský tým trápí marodka. "Byl jsem v základu, protože mám top formu!" hájil se s úsměvem Tomáš Krejčí.

Kouč Pragy, někdejší reprezentant a taktéž čtyřicátník Roman Šuster tentokrát nenastoupil. „Naštěstí pro nás," glosoval Petr Giacintov. Hru Brna ocenil reprezentant Matyáš Hopp z Pragy. "Hráli rychle a poměrně kreativně, nicméně řekl bych, že jsme zápas kontrolovali."


PŘELOUČ - SLAVIA 17:34

Přelouč v domácím prostředí „šahala" na bodový zisk. I když tým, který je v extraligové tabulce bez bodu, prohrával se Slavií už 0:17, dotáhnul průběh zápasu na začátku druhé půle na 17:17. "Trošu jsme se uchlácholili, kluci mysleli, že to půjde samo," řekl kouč Slavie Martin Javůrek.

Pak ale zaúřadoval mladý a rychlý slávistický útok, který v závěru utkání položil tři pětky.

„Prohru jsem ještě nerozdýchal," řekl s denním odstupem Martin Kohout, sportovní ředitel Přelouče. „Místo abychom je po dotažení zlomili, tak si necháme nasypat. Moná to bylo i tím, že to kluci měli v hlavně. Lekli se toho, že můžeme vyhrát."

Za Přelouč nastoupil Jan Čížek, klíčový hráč týmu a tvůrce hry. Místo útokové spojky ovšem na křídle. „Honza šel na hřiště, přestože není ještě úplně fit. Viděl jaké je situace," ocenil postoj hráče Martin Kohout. Přelouči se v týdnu na trénincích zranili dva hráči. "Přesto jsme mohli vyhrát," litoval Jan Čížek.

Martin Javůrek vyzdvihl hru Jana Gruszky, který do klubu přišel z Plzně. Kouč poslal někdejěího prvoligového hráče do vůbec prvního utkání v extralize. "Je u nás měsíc, chtěli jsme to zkusit - a byla z toho paráda. Hrou na křídle nás ohromil," dodal Martin Javůrek.

VYŠKOV - TATRA 13:29

Tatra si ve Vyškově vytvořila náskok již po první půli. "Nečekali jsme snadný zápas, zisk bodů jsme si museli vydřít," hodnotil utkání Jacques Fick, útoková spojka Tatry Smíchov. "Naše hra vycházela z dobrých mlýnů. Ty nám útočníkům poskytly dobré míče a dostatek prostoru k útoku."

Jihoafričan si podle vlastních slov výhry z Vyškova hodně cení, neboť "všichni ví, jak těžké je odtamtud si odvézt body".

4. kolo Extraligy ragby XV

RC Mountfield Říčany – RC Sparta Praha 28:18 (6:6)
JIMI RC Vyškov – RC Tatra Smíchov 13:29 (3:17)
RC Dragon Brno – RC Praga Praha 13:27 (13:27)
RC Přelouč – RC Slavia Praha 17:34 (12:17)

Zápasové statistiky přineseme v pondělí.

PB