21.03.2022 – ŽENSKÉ KLUBOVÉ RAGBY

První turnaj Elitní série ovládly hráčky Tatry

Ze zápasu Tatry a Sparty. Foto: Miloš Březina


Na prosluněném ragbyovém stadiónku Tatry Smíchov se v neděli rozeběhlo Mistrovství České republiky žen Elitní série 7s 2022. První turnaj celkem pětidílného seriálu se stal kořistí hráček domácí Tatrovky.

Tým ve finále zdolal Spartu. Třetí místo ze šestice zúčastněných obsadil vídeňský RU Donau, tvořený de facto hráčkami rakouské reprezentace.

FOTOGALERIE MILOŠE BŘEZINY Z TURNAJE ZDE

„Finále bylo napínavé a zajímavé, už jen proto, že oba týmy jsou nabité hráčkami reprezentace,“ uvedla někdejší členka národního týmu Kateřina Havlová. Tatra v něm porazila Spartu 19:12.

Sparta hrála hodně kolektivně, bojovně, její hráčky dobře skládaly, měla doře zorganizovanou obranu. Klíčovou hráčkou vyvrcholení turnaje byla nicméně smíchovská Julie Doležilová, nedávno vyhlášená jako republiková Ragbistka roku 2021. „Je to rozdílová hráčka, umí zabrat, když jde do tuhého nebo když je potřeba,“ komentovala zápas zraněná hráčka reprezentace a kapitánka národního výběru XV Sára Lea Exnerová.

V prvním turnaji po zimním období byly znát určitá nerozehranost ragbistek. „Zatím chybí potřebná rychlost i agresivita,“ poznamenala Sára Lea Exnerová. Ta porovnala víkendový turnaj s úrovní Mistrovství Evropy 7s divize Trophy, ze které loni Česko postoupilo. „Reprezentační zápasy byly na dost vyšší úrovni, na některých týmech byla hodně znát herní nevyrovnanost členek jednotlivých výběrů,“ doplnila Sára Lea Exnerová.

Stejně viděl úvodní turnaj i kouč vítězného týmu a trenér reprezentace juniorek do 18 let Stanislav Král. „Dva roky se nehrála pořádná soutěž, herně se proto dost zaostávalo. Týmy byly hodně nervózní, bylo hodně chyb. Podobně to ale je vidět i u extraligových zápasů mužů.“

Česko se letos pod vedením kouče Víta Chalupy zúčastní nejvyšší úrovně ME 7s, kterou je Championship.

Za Říčanami, které podlehly v boji o třetí příčku Vídni se umístil tým Moravia Rugby, složený z hráček několika moravských klubů, zejména Vyškova a Olomouce. „Pro nás to byl úspěšný turnaj. Díky tomu že jsme poskládání z mnoho klubů tak nemáme moc společné přípravy. Snažíme se pracovat na stejných věcech alespoň odděleně. Holky se snažily dodržovat pokyny, co jsme jim dali,“ zhodnotil výkon svého týmu trenér Moravia Rugby a zároveň reprezentace XV Petr Pořízek.

Prosluněná neděle přitáhla na Smíchov hodně fanoušků, panovala přátelská atmosféra. Formát soutěže, rozdělený na dvě skupiny a následující playoff, se líbil. „Utkání byla vyrovnaná, tedy pro hráčky náročná, což byl jeden ze záměrů. Proto tato podoba soutěže,“ popsala manažerka rozvoje ženského ragby Hanka Schlangerová.

Druhý díl série se odehraje už v sobotu 26. března na pražské Spartě.

MČR 7s Elitní série 2022

Výsledky 1. turnaje pořádaného RC Tatra Smíchov, 20. 3. 2022

Utkání ve skupinách:
RC Sparta Praha - Moravia Rugby 26:5
RC Mountfield Říčany - RU Donau Wien 10:17
RC Tatra Smíchov - Moravia Rugby 40:0
RK Petrovice - RU Donau Wien 7:34
RC Sparta Praha - RC Tatra Smíchov 12:26
RC Mountfield Říčany - RK Petrovice 27:14

Semifinálová utkání:
RC Tatra Smíchov - RC Mountfield Říčany 24:5
RU Donau Wien - RC Sparta Praha 0:22

Utkání o umístění:
O 5. místo: RK Petrovice - Moravia Rugby 12:24
O 3. místo: RC Mountfield Říčany - RU Donau Wien 7:19
Finále: RC Tatra Smíchov - RC Sparta Praha 19:12

Pořadí turnaje:

1. RC Tatra Smíchov
2. RC Sparta Praha
3. RU Donau Wien
4. RC Mountfield Říčany
5. Moravia Rugby
6. RK Petrovice

Tabulka Elitní série MČR 7 žen (podle počtu bodů)

1. RC Tatra Smíchov 9
2. RC Sparta Praha 7
3. RU Donau Wien 6
4. RC Mountfield Říčany 4
5. Moravia Rugby 3
6. RK Petrovice 1

Termíny dalších turnajů: 26.3., 10.4., 1.5., 14.5.


Jan Homola, Petr Býma