12.03.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Extraliga XV: Dragon hrál jako o život, Říčany dominovaly


V nejočekávanějším zápase 2. kola Extraligy ragby XV se utkaly dva nejlepší týmy loňského ročníku: mistrovské Říčany a druhý Vyškov. V Praze se odehrálo derby Slavie se Spartou, Dragon v Brně hodně potrápil Tatru Smíchov, Pragovka si dovezla vítězství z Přelouče.

HRÁLI JSME JAKO ŠAMPIÓNI

RC Mountfield Říčany – JIMI RC Vyškov 52:12 (24:7)

Nebyl to ani zdaleka tak vyrovnaný zápas jako duel těchto tradičních soupeřů z vyvrcholení soutěže na podzim 2021. Domácí říčanští ragbisti kontrolovali zápas od začátku do konce a soupeře jednoznačně přehráli. V 16. minutě už vedli 10:0. „Za mě velká spokojenost, tým se rychle dostal do tempa. Začátky nám vycházejí, nicméně věděli jsme, že Vyškov se s průběhem zápasu bude zlepšovat. Skvěle nám vycházely mlýny a auty," komentoval zápas říčanský trenér Miroslav Němeček.

Vyškov se prakticky dostal do dvaadvacítky soupeře až po půlhodině – a hned položil pětku. Mohutný druhořadník Radim Trunečka, jeden z nejlepších hráčů hostí, zblokoval říčanský odkop a došel si pro body. To bylo na dlouho od Vyškova vše, říčanská ofenzíva vedená Jihoafričanem Tristanem Horakem, včera oceněným jako třetí nejlepší hráč v Česku v anketě Ragbista roku 2021, navyšovala náskok. „Hráli jsme jako šampióni," řekl po utkání viditelně spokojený Tristan Horak.

„Soupeři byli mnohem lépe připraveni v hlavě, musím kriticky poznamenat, že náš výkon neměl extraligové parametry. Hodně jsme přicházeli o balón, hlavně v kontaktu. Nemáme takovou základnu jako Říčany, nemůžeme na trénincích proti sobě postavit dvě patnáctky a to nám chybí. V zápase jsem ve druhé půli dal šanci i mladým hráčům. Zkušenosti, které nasbírají, jsou neocenitelné," hodnotil kouč Vyškova Pavel Pala.

Říčany postupně odskočily až na rozdíl 38:7. Až v 62. minutě položil nezdolný Ondřej Kovář druhou a poslední pětku Vyškova. Jeho bratr Martin, dlouholetý kapitán hostů, sledoval jako zraněný zápas jen z lavičky. Na „jeho" postu útokové spojky proto nastoupil Jan Kučera, říčanský odchovanec, pro kterého to byl první zápas proti rodnému týmu. „Dnes mi to nelepilo, příště to určitě bude lepší," uvedl Jan Kučera.

Říčany v samotném závěru ještě přidaly dvě pětky. „Velký respekt soupeři, vyškovští hráči to vždycky rvou srdíčkem. Hodně nám pomáhají tréninky, kde cvičíme v jaké části hřiště co hrát, začínáme to mít skvěle zažité," uvedl po utkání říčanský vazač Jakub Havel.

„S Vyškovem je to vždy tvrdé, mají hodně silné individuality, ale třeba náš roj hrál prostě skvěle," zhodnotil duel Václav Calta, říčanský pilíř a odchovanec sedlčanského ragby. „Dařilo se nám také eliminovat například Jirku Pantůčka, klíčového hráče soupeře. Naši mladí spoluhráči ho odskládali."

FOTOGALERIE ZE ZÁPASU ZDE

JAKO BY JIM ŠLO O ŽIVOT

RC Dragon Brno – RC Tatra Smíchov 24:27 (10:15)

Favorizovaná Tatra se v prvním letošním extraligovém zápase hodně natrápila. Dragon dobře bránil, vyhrával mlýny a proti zápasu 1. kola s Vyškovem i auty. V samotném závěru domácí dokonce pražský tým zmáčkli – a nebyli daleko od vítězství. „Už jsme to nestihli," litoval asistent trenéra Dragonu Petr Giacintov. „Byl to velice pěkný a bojovný zápas, Tatra měla dobrou agresivní obranu. Naši kluci hráli dnes skvěle," doplnil Petr Giacintov.
Dragon těží ze spolupráce s bystrckým prvoligovým týmem Spirit, od kterého získal několik hráčů.

Těžší než čekali by zápas pro hráče Tatry. „Tohle jsem opravdu nečekal," prohlásila útoková spojka Tatrovky Jihoafričan Jacques Fick. „Dragon hrál jako o život. Přišlo mi, jako by si jejich hráči vsadili na vlastní vítězství," uvedl s nadsázkou spokojený Jacques Fick. „Hráči Dragonu na nás byli skvěle připraveni."

JEŠTĚ SE MĚ NEZBAVÍTE

RC Přelouč – RC Praga Praha 10:47 (3:20)

Hodně rozkouskované, průměrné extraligové utkání se odehrálo v Přelouči. Pragovka vedla už po deseti minutách 10:0. Do hry na celých padesát minut zasáhl i Roman Šuster, třiačtyřicetiletý dvojnásobný Ragbista roku. „Nehráli jsme moc dobře, ale stačilo to," uvedl Roman Šuster. Ten soutěžní utkání odehrál zhruba po dvou letech. „Jsme trochu rozlámaný, ale cítím se dobře. Ještě se mě nezbavíte," vtipkoval hráč, který nastoupil kvůli rozsáhlé marodce u prvořadníků pražského týmu.

Roman Šuster po utkání pochválil výkon rozhodčího Jary Bednaříka, který včera získal ocenění Rozhodčí roku 2021. „Naprosto zaslouženě," doplnil.

OD DERBY JSEM ČEKAL VÍC

RC Slavia Praha – RC Sparta Praha 11:39 (6:19)

Adam Miřácký, včera oceněný jako Hráč roku 2021 do 18 let při vyhlašování Výročních cen Českého ragby, byl podle kouče Martina Javůrka jedním z nejlepších hráčů Slavie v derby. „Celkově jsme ale neplnili, co jsme si řekli," uvedl trenér. Sparta vedla v nepříliš pohledném zápase od začátku, hře chybělo vyšší nasazení i tempo. „Čekal jsem od derby více," doplnil Martin Javůrek.

Detaily utkání včetně sestav, střídání a skórujících hráčů najdete zde

VÝSLEDKY 2. KOLA EXTRALIGY RAGBY XV

RC Dragon Brno – RC Tatra Smíchov 24:27 (10:15)

RC Mountfield Říčany – JIMI RC Vyškov 52:12 (24:7)

RC Slavia Praha – RC Sparta Praha 11:39 (6:19)

RC Přelouč – RC Praga Praha 10:47 (3:20)

PB