16.03.2022 – ŽENSKÉ KLUBOVÉ RAGBY

Elitní série žen zahrne i tým z Vídně. Již tuto neděli

Už tuto neděli 20. března se na Smíchově rozjede seriál Mistrovství České republiky žen - Elitní série ragby 7s.

Prvního turnaje v kalendáři se zúčastní šest týmů, které jsou rozlosovány do dvou skupin. Jedním z účastníků je i vídeňský Donau. „To je vlastně výběr nejlepších rakouských hráček,“ říká Věra Gärtnerová, reprezentanka a hráčka Říčan. „Určitě budou v soutěži patřit mezi nejsilnější týmy.“

Mistrovství republiky žen v sedmičkách je tento rok pětidílné, seriál vyvrcholí v půli května v Říčanech. „Určitě je dobře, že se holky utkají v tolika turnajích. Hodně toho uvidím,“ říká Vít Chalupa, reprezentační trenér žen 7s. Poslední dva roky narušila soutěže pandemie covidu.

Národní tým loni poprvé postoupil do divize Championship, nejvyšší úrovně 7s v Evropě. I proto je domácí šampionát letos tak důležitý: má pomoci hráčky připravit na vrchol sezóny, který přijde v létě – po konci tuzemské série.

Favoritem soutěže je loňský vítěz Sparta, nejsledovanější hráčkou soutěže ale bude Julie Doležilová z Tatry Smíchov, čerstvě vyhlášená Ragbistkou roku v Česku pro rok 2021 jak v ragby XV, tak v ragby 7s.

Tuzemský šampionát řídí manažerka rozvoje ženského ragby Hanka Schlangerová. Letošní soutěž se zřejmě stane jakýmsi „předskokanem“ projektu Národní sportovní agentury (NSA) pod vedením Filipa Neussera na dlouhodobou podporu ženských olympijských kolektivních sportů. Těsně před schválením je totiž mimořádná dotace NSA, jejíž cílem je postup české reprezentace na olympiské hry v Los Angeles 2028.

Mistrovství České republiky žen ragby 7s – Elitní série

1. Turnaj na Tatře Smíchov

SKUPINA A
RC Sparta Praha
RC Tatra Smíchov
Moravia Rugby

SKUPINA B
RC Mountfield Říčany
RK Petrovice
RU Donau Wien

Ze skupin postupují dva nejlepší do semifinále, které se hraje křížem. První zápas začíná v 11 hodin. Finále je naplánováno na 14:40.

Termíny a pořadatelé:

20.3. RC Tatra Smíchov
26.3. RC Sparta Praha
10.4. RK Petrovice
1.5. RC JIMI Vyškov
14.5. RC Mountfield Říčany

PB