16.03.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Extraliga XV: Zastaví Tatra Říčany? Dragon si na Spartu věří


Dva domácí ragbyové velkokluby se utkají v ostrém úvodu sobotního 3. kola Extraligy ragby XV. Domácí Tatra Smíchov vyzve Říčany.

Pro Tatrovku to bude teprve druhý zápas sezony, v úvodním kole byl duel se Slavií odložen. V minulém kole si Tatrováci odvezli těsnou výhru z Brna, místní Dragon je hodně trápil.

To Říčany, obhájce titulu, vstoupily do sezony skvěle: po úvodní snadné výhře proti Přelouči si tým ve 2. kole vyšlápl na Vyškov, který loni skončil druhý. Říčanští ragbisti na hřišti jasně dominovali a vysoko zvítězili.

Zastaví Tatra rozjeté Říčany? „Tatra zřejmě bude mít stejný problém jako Vyškov,“ předpovídá Karel Berounský senior, kouč pražského Olympu a někdejší trenér reprezentace 7s a hráč Pragy. „A to jak se vyrovnat s velice dobrou hrou Říčan v autech a v mlýnech.“

Karel Berounský minulou sobotu pečlivě sledoval hru Říčan. „Poradil bych tatrovácké mlýnové spojce, aby míč do mlýnu vhodila o něco později, až se hráči do sebe pořádně zaklesnou a tlak se ustálí. Tím by pak pravděpodobně slabší domácí roj mohl soupeři lépe čelit.“

Na utkání kola zkušený trenér vypíchnul další zajímavost: má jí být soupeření dvou jihoafrických útokových spojek, tedy pozic, které jsou pro fungování týmů naprosto zásadní. Za Tatru nastoupí Jacques Fick, za Říčany Tristan Horak. „Tristan Horak se mi proti Vyškovu moc líbil, hraje skvěle individuálně i s týmem. Je to mladý a dravý hráč. Jacques Fick je možná o něco techničtější a určitě zkušenější, záleží u něho ale na rozpoložení, když se mu nedaří, jde jeho výkon dolů.“

Dragon si na Spartu věří

V dalších zápase 3. kola přivítá Vyškov Přelouč. „Nebudeme mít plnou soupisku, budeme rádi za každou položenou pětku či proměněný kop. Stojíme nohama na zemi,“ říká trenér a hráč Přelouče Jan Čížek.

Sparta se utká s Dragonem Brno. Brněnský tým zahrál dobře oba letošní zápasy. Vyškovu podlehl, ale jednoznačně dominoval mlýnům. Tatru doma takřka porazil. „Na Spartu si věříme, jedeme do Prahy vyhrát. Zdravé sebevědomí nám nechybí,“ uvedl asistent kouče Dragonu Petr Giacintov.

PROGRAM 3. KOLA EXTRALIGY RAGBY XV – SOBOTA 19. 3. 2022

11:00 RC Tatra Smíchov – RC Mountfield Říčany
14:00 JIMI RC Vyškov – RC Přelouč
14:00 RC Sparta Praha – RC Dragon Brno
14:00 RC Praga Praha – RC Slavia Praha

DOHRÁVKY 1. KOLA

ČTVRTEK 24. 3. 2022


18:00 RC Sparta Praha – RC Praga Praha

SOBOTA 26 .3. 2022

11:00 RC Tatra Smíchov - RC Slavia Praha

PB