09.03.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Extraliga XV: duel nejlepších i návrat Ragbisty roku

Vyškovská mlýnová spojka Petr Pořízek v loňském vyvrcholení extraligy proti Říčanům. Příhlíží rozhodčí Jara Bednařík. Foto: Martin Flousek


Důvodů proč navštívit 2. kolo Extraligy ragby XV se jistě najde mnoho, zkusili jsme několik z nich vypíchnout. Nejostřeji sledovaný zápas bude jistě ten mezi Říčany a Vyškovem.


DUEL KOLA (RC Mountfield Říčany – JIMI RC Vyškov)

První a druhý celek loňské zkrácené soutěže se naposledy utkali v posledním kole ročníku 2021. Vítězné Říčany po něm slavily titul. Zajímavostí je, že za Vyškov nastoupí poprvé proti „vlastnímu" klubu útoková spojka Jan Kučera. Ten je na Moravě na půlročním hostování. „Snad si nebudu plést dresy," říká třicetiletý útočník.

Vyškov nastoupí do očekávaného a ostře sledovaného zápasu kola oslabený. Tým citelně zasáhne neúčast pilíře Davida Jaroše, ten má poraněné koleno. Pro Vyškov je to hodně nepříjemná zpráva, zvlášť s vědomím, že o víkendu proti Dragonu Brno byl tým výrazně slabší v mlýnech. „Ano, bude to pro nás hodně složité, hlavně v mlýnech,“ přiznává otevřeně vyškovský kouč Pavel Pala. Říčanský roj je navíc doslova nabitý reprezentačními rojníky jako Tomáš Adámek, Tomáš Stránský či odchovanci sedlčanského ragby Robert Trefný či Václav Calta.

Za Vyškov znovu nenastoupí jeden z bratrů Kovářových – a to Martin. Dlouholetého kapitána týmu a útočníka do hry taktéž stále nepustí zranění.

CELOPLOŠNÉ RAGBY (RC Slavia Praha – RC Sparta Praha)

Pro oba týmy to bude letos v extralize premiéra, jejich zápasy z 1. kola byly přeloženy. „Slavia se lepší každým rokem,“ říká Petr Okleštěk, manažer Sparty pověřený řízením týmů dospělých. „Ale my musíme vyhrát. Uvidíte od nás krásné celoplošné ragby,“ slibuje Petr Okleštěk.

„Chceme zúročit celou zimní přípravu, kde jsme se snažili zakomponovat nové věci, které tým posouvají dál,“ říká Dan Beneš, sportovní ředitel Slavie. „Vážíme si toho, že i v této tak složité době, můžeme dělat co nás baví a bojovat zejména na hřišti. Derby je pro nás prestižní záležitost.“

NÁVRAT KRÁLE (RC Přelouč – RC Praga Praha)

Přelouč, oslabena o reprezentanta Jana Čížka, narazila v 1. kole na silné Říčany. Proti Pragovce tým věří, že to nebude tak jednoznačná záležitost. I pražský tým, podobně jako Vyškov, trápí oslabený mlýn. Podle trenéra Pragy Romana Šustera vypadla mužstvu celá základní první řada. „Vypadá to, že budu muset nastoupit,“ uvedl Roman Šuster. Dvojnásobný ragbista roku, veterán a trenér reprezentace do 20 let je považován za jednoho z nejlepších pilířů v historii českého ragby.

Praga taktéž v prvním kole nehrála. „I proto se na zápas moc těšíme. V 1. kole nás na Spartě jejich asociace nepustila na hřiště, i když ho rozhodčí uznal za hratelné, což byla škoda, mlůžeme tak být trochu nerozehraní,“ uvedl Roman Šuster.

Z hráčů oceněných titulem Ragbista roku hraje v extralize pravidelně Jiří Pantůček za Vyškov

ZNÁME I TKANIČKY NA KOPAČKÁCH (RC Dragon Brno – RC Tatra Smíchov)

Dragon s vyztuženým mlýnem se utká s Tatrovkou, která také 1. kolo vynechala. „Čekám těžkou bitvu, ale vím, co můžeme od Brna čekat. Mají silné hráče, zejména rojníky,“ uvedla mlýnová spojka Tatry a její klíčpový hráč Jihoafričan Jacques Fick. „S mými bratry z Tatry se už hodně těším na hříště!“

A co bude naopak platit na Tatru? "Naše domácí prostředí, agresivita v soubojích a udržení klíčových hráčů Tatry, o kterých víme i jaké mají tkaničky na kopačkách, bez herního prostoru," říká zkušený útočník Dragonu Tomáš Krejčí. „A nakonec dát více bodů než soupeř, což se nám dlouhodobě nedaří...".


Extraliga ragby XV už tuto sobotu.






PB