09.03.2022 – DĚTSKÉ RAGBY

Malí ragbisti opět zaplavili halu, tentokrát v Říčanech

Malí ragbisti ARC Iuridica (v pruhovaném) proti Babicím. V pozadí šéftrenér mládeže ARC Iuridica Jan Koleček.


Hledali písek, našli umělou trávu

Nejsou od bláta ani zmrzlí, hrají v konstantních podmínkách. Ragbyové turnaje dětí v halách na umělé trávě výrazně pomáhají s rozvojem tohoto sportu skrze zimní měsíce. „Původně jsme hledali halu s pískem na beach ragby, vlastně jsme ani netušili, že by to šlo udělat na umělé trávě,“ vzpomíná na Tomáš Kohout, ragbyový trenér mládežnických reprezentací a Říčan na začátky těchto turnajů v Česku. Kouč v roce 2012 našel velkou halu ve Zbuzanech a zorganizoval tam první klání podobného typu v tuzemsku. Ragby si přišlo zahrát kolem 300 dětí.

O víkendu se uskutečnil turnaj pro děti v kryté hale a na umělé trávě v Říčanech, první od „přestávky“ vynucené koronavirovou epidemií. Týmy jako ARC Iuridica, Babice, Nýrsko, Plzeň, Sedlčany, Tatra Smíchov, Olymp, Petrovice a další přivezly kolem dvou stovek dětí.

„Hala ve Zbuzanech nyní nefunguje, ta říčanská je o něco menší,“ říká Tomáš Kohout. Pod nafukovací střechu se ve středočeském ragbyovém městě vleze hřiště o rozměrech 40 x 60 metrů, pro malé ragbisty ho Tomáš Kouhout a jeho tým „rozparcelují“ na dvě nebo tři hřiště, dle potřeby.

Ve větší zbuzanské hale se v roce 2019 zúčastnilo turnaje 800 dětí téměř ve všech věkových kategoriích. V Říčanech se v sobotu potkaly výběry do 6 a do 8 let. Hraje se 5 na 5, vítězové se nevyhlašují.

„Děti hrají bez tlaku na konečný výsledek, soutěživost ale samozřejmě neztrácejí, dávají ji do každého konkrétního zápasu,“ vysvětluje Tomáš Kohout. „Hlavní je rozvoj herních dovedností.“

Větší tlak na malé ragbisty

Tomáš Kohout a lidé seskupení kolem říčanského ragby organizovali v době předkoronavirové několik takovýchto velkých zimních turnajů ročně. Jednotlivé dětské kategorie v nich obyčejně rozdělují na výkonnostní kategorie A,B,C, což má svůj jasný důvod. „Hrají tak proti sobě vyrovnaní hráči, kvalita nekolísá, malí ragbisti tak mají na sobě větší tlak, jak řešit herní situace,“ uvádí Tomáš Kohout.

Halu v Říčanech používají v nejstudenějších měsících k tréninku všech říčanské ragbyové kategorie, včetně A-týmu. Žádný jiný extraligový tým podobné podmínky nemá. U velkých turnajů pro děti nicméně organizátoři narážejí na místní kapacity pro parkování, ty jsou ve Zbuzanech mnohem lepší.

„Musíme kategorie točit, tak aby rodiče najížděli postupně. Zároveň se snažíme co nejméně omezit místní obyvatele,“ říká Tomáš Kohout. „V pořádání turnajů ale určitě budeme pokračovat, doba koronavirová je snad už pryč. Plánujeme akci rozšířit i na starší děti."

FOTOGALERIE PAVLA WURMA Z TURNAJE ZDE

PB

Kouč Tomáš Kohout

Může jít o obrázek 3 lidem , people standing a venkovnímu

Turnaj dětí v říčanské hale