05.03.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Reprezentant si prohodil ragbyová města

Jana Kučeru přišel po zápase pozdravit i zraněný Jan Tieber z Dragonu Brno. Oba jsou reprezentanti.


Z jedné české ragbyové pevnosti do druhé. I tak by se dala nazvat cesta útokové spojky Jana Kučery. Říčanský odchovanec dnes po více než čtvrt století na ragbyových hřištích navlékl v zápase jiný dres než ten reprezentační nebo rodného klubu.

Třicetiletý útočník nastoupil v 1. kole Extraligy ragby XV za Vyškov. „Jsem poprvé v jiném dresu, ale zápas jsem si moc užil," hlásil po vítězném mači rozesmátý Jan Kučera. „Jen z toho mám nějakou děravou hlavu."

Útočník si totiž z jednoho tvrdého střetu odnesl pod vlasy krvavé zranění. Stal se proto i terčem vtípků. „Prostě pro nás potil krev," dobíral si nového spoluhráče Jiří Pantůček, vyškovský zadák. „Tak ten teplý proud z hlavy tě alespoň zahřál," přispěchala po zápase s přátelským poplácáním mlýnová spojka soupeřícího týmu Zbyněk Schütz, taktéž reprezentační spoluhráč.

Zápas ve Vyškově se totiž hrál za nepříjemného mrazivého větru. Domácí v něm porazili Dragon Brno 39:18. Jan Kučera se na první body ve vyškovském dresu hodně načekal, několikrát minul háčko po položené pětce. Skórovat se mu podařilo z kopu až v nastaveném čase. „Doufal jsem, že mu to vyjde a neztrapní se," rýpnul si Martin Kovář. „No a jak Honza dneska hrál? No, nic nepokazil."

Právě velký kamarád Martin Kovář je jedním z hlavních důvodů, proč Jan Kučera opustil jednu tuzemskou ragbyovou baštu a přesídlil se do druhé. „Chtěli jsme si spolu zahrát," říká. Paradoxně Martin Kovář, který je už po deset let vyškovským kapitánem, do utkání nenastoupil, trápí ho zranění stehenního svalu.

Jan Kučera stále bydlí v Říčanech, do Vyškova dojíždí dvakrát týdně na trénink. Cesta jedním směrem přitom zabere zhruba dvě hodiny. „Včera jsem ale do Vyškova jel čtyři a půl hodiny, na cestě byl nějaký problém."

Příští víkend Jan Kučera do Vyškova na zápas cestovat nemusí. Jeho tým totiž čekají právě Říčany. „Kluci z Říčan mi nic nedarují, bude to tvrdé. Ale vím, že tam nebudou žádné naschvály ani zákeřnosti. Snad si na hřišti nebudu plést dresy!"

Jan-Martin.jpeg

Vyškovští ragbisti Martin Kovář a Jan Kučera po zápase s Dragonem Brno při třetím poločase.
V pozadí Jiří Pantůček cvičí s malou Annou, dcerou od reprezentanta Radima Trunečky.

PB