28.02.2022 – INFORMACE ZE ZAHRANIČÍ

Členové ukrajinského ragby byli povoláni do armády, čeští ragbisti už pomáhají

České ragbistky v loňském utkání mistrovství Evropy Trophy proti Ukrajině. Do úrovně Championship postoupily oba týmy společně. Foto: Martin Flousek


Vedení České rugbyové unie je v posledních dnech v úzkém kontaktu s ukrajinským ragby. ČSRU nabídla ragbistům v zemi, kde vypukla válka, okamžitou pomoc. „V prvním kroku jsme schopni jim v Česku zajistit kompletní pobyt a to včetně programu pro děti a v případě potřeby zajistit i vyzvednutí na hranicích,“ uvedl Pavel Myšák, ředitel ČSRU.

Ukrajina byla minulý týden napadena ruskými invazními vojsky. V české ragbyové komunitě zafungovala, podobně jako v celé společnosti, solidarita. Čeští ragbisté a ragbistky pomáhají především individuálně, například přes manažerku ženské sedmičkové reprezentace Zuzanu Steppanovou, která pracuje pro Člověka v tísni, darovala společnost Bidfood, kde působí tatrovácký ragbista Antonín Rubáš, tunu jídla. Ta už byla vypravena na Ukrajinu.

„Takových příkladů je samozřejmě víc, pomoc ČSRU vidím v tom, že budeme i nadále propojovat jednotlivé osoby. Druhý rozměr je pak poskytnutí azylu v případě, že by o to ukrajinská strana požádala,“ doplnil Pavel Myšák.

Mnoho žen včetně členek ukrajinského ragby zatím z Ukrajiny odjíždět nechce, podporují své partnery. Ukrajinská ragbyová federace přestala díky invazi fungovat takřka ze dne na den, drtivá většina jejich mužských členů byla povolána do armády.

Ukrajinští ragbisté, kterým se rozpadly týmy, žádají o vyloučení ruských družstev z mezinárodních akcí. ČSRU stanovisko chystá, výkonný výbor Rugby Europe zasedá kvůli mimořádné situaci zítra.

PB